TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

e-Mühür (Elektronik Mühür) Nedir? Ne işe yarar?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Elektronik mührün, mali mühür yerine kullanılabileceğine ilişkin düzenlemelerin de yapılmasının ardından ülkemizde elektronik mührün kullanımını başlatmayı planlıyoruz" demesinden sonra elektronik mühür nedir? ne işe yarar? gibi soruların cevabı merak konusu oldu. İşte yanıtı...

Haber Giriş Tarihi: 17.06.2024 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 17.06.2024 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
e-Mühür (Elektronik Mühür) Nedir? Ne işe yarar?

Son yıllarda dijital dönüşümün hız kazanmasıyla birlikte elektronik belgelerin güvenliği de önemli bir konu haline gelmiştir. Bu bağlamda, elektronik belgelerin güvenliğini sağlamak için geliştirilen e-Mühür, hem veri bütünlüğünü sağlamakta hem de belgenin kaynağını doğrulamaktadır. Türkiye'de kamu kurumlarından özel sektöre kadar geniş bir yelpazede kullanılan e-Mühür, dijital dünyanın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayan önemli bir teknoloji olarak öne çıkmaktadır.

e-Mühür (Elektronik Mühür) Nedir?

e-Mühür veya Elektronik Mühür, elektronik belgelerde veya verilerde kullanılan ve mühür sahibinin kimliğini doğrulayan, belge veya verinin kaynağını ve bütünlüğünü koruyan elektronik bir veridir. Fiziksel mühürlerin yerine geçen bu dijital mühürler, hukuki olarak aynı niteliğe sahiptir ve elektronik belgelerin güvenliğini artırmak amacıyla kullanılır.

Elektronik Mühürü Oluşturanlar

Elektronik mühürler genellikle kamu kurumları, kamu idareleri, meslek kuruluşları, üst kuruluşlar, kamu ve özel hukuk tüzel kişileri, yargı mercileri ve noterlikler tarafından oluşturulur. Bu kuruluşlar, mühürleri belgelerin ve verilerin güvenliğini sağlamak için kullanır.

Elektronik Mühür Kullanımı ve Cezası

Elektronik mühürlerin izinsiz kullanımı veya oluşturulması yasal olarak cezalandırılır. Bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve elli günden az olmamak üzere adli para cezası uygulanabilir. Bu suçun elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları tarafından işlenmesi durumunda ise cezalar yarı oranında artırılabilir.

Kanuni Düzenlemeler ve Uygulama Alanları

Elektronik imza hükümleri kıyasen elektronik mühürler için de geçerlidir. Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları, elektronik mühürler için belirlenen hak, yetki ve yükümlülüklere tabidirler. Bu yükümlülükleri ihlal eden sağlayıcılara idari para cezaları uygulanabilir.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.