TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adalet Bakanı Tunç: 9. Yargı Paketi ekim ayına kaldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, özel bir televizyon kanalında 9. Yargı Paketi, istinaf dairelerindeki iş yoğunluğu ve sosyal medya yoluyla işlenen suçlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni düzenlemeler ekim ayında Meclis'in gündemine gelecek.

Haber Giriş Tarihi: 30.07.2024 13:07
Haber Güncellenme Tarihi: 30.07.2024 13:19
Kaynak: Haber Merkezi
Adalet Bakanı Tunç: 9. Yargı Paketi ekim ayına kaldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi'nin ekim ayına kaldığını belirtti. Bakan Tunç, “Meclis’in çalışma takvimine yetiştiremedik. Taslak çalışmasına bakanlığımızda katkı sağladık. Adalet Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlandı, Genel Kurul aşamasında sıra sayısı aldı. Meclis ara verme dönemi başladı, ekim ayında ilk işlerden biri olacak” dedi. Paket kapsamında arabuluculuk sisteminin etkinleştirilmesi ve tecrübeli hukukçuların arabulucu olabilmesine yönelik düzenlemeler bulunduğunu ifade etti.

İSTİNAF DAİRELERİNDEKİ İŞ YOĞUNLUĞU AZALTILACAK

Bakan Tunç, istinaf dairelerindeki iş yoğunluğunu azaltmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. “İstinafta ön incelemeye yönelik bir maddemiz var. İstinaf mahkemelerinde dosya daireye geldiğinde 1 ay içinde ön incelemeyi tamamlayıp görevli olup olmadığına karar vermesi lazım. 1 ay içerisinde istinaf hukuk dairesi ön incelemeyi yapacak, görevli mahkemeye gönderecek, görevli mahkeme de karar verecek. Dolayısıyla dosyanın aylarca sürüncemede kalması önlenecek” şeklinde konuştu.

SOSYAL MEDYA YOLUYLA HAKARET SUÇLARI İLE İLGİLİ DÜZENLEMELER GELECEK

Sosyal medya yoluyla hakaret suçlarına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Bakan Tunç, “Sosyal medya yoluyla işlenen hakaret suçlarını ön elemeye tabi kılmak istiyoruz. Orada da o suçların azaltılmasına yönelik düzenlemeler var” ifadelerini kullandı.

KADINLAR İÇİN SOYADI DÜZENLEMESİ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kadınların soyadı ile ilgili Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası yapılması gereken düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Tunç, "Medeni Kanunumuzun ilk halinde kadın evlenmekle kocasının soyadını alır şeklindeki düzenleme sonraki yıllarda kızlık soyadıyla birlikte kocasının soyadını kullanabilir şeklinde değişiklik olmuştu. Anayasa Mahkemesi, ‘Kendi soyadını kullanabilir’ şeklinde bir karara vardı. Buradaki karar TBMM’nin… Medeni Kanunumuzun o maddesi iptal edildiği için bir düzenleme gerekiyor" dedi.

AİLE HUKUKU DÜZENLEMESİ

Tunç, aile hukuku konusundaki düzenlemelere de değindi. "Aile hukukunu yeniden gözden geçireceğiz’ demiştim. Bu hemen kamuoyunda ‘Adalet Bakanı Medeni Kanunu silbaştan yazacağız’ diyor şeklinde eleştiriler oldu. Hala bunu tekrar edenler var. Medeni Kanunumuz 2001 yılında baştan sona değişmişti. Dolayısıyla Medeni Kanunumuz bizim özellikle hem kişiler hem aile hukuku bakımından önemli bir temel kanunumuz. Yıllar içerisinde toplumun ihtiyaçları kapsamında elbette ki değişmesi gereken hususlar varsa TBMM’nin takdirinde olan bir husus. Ben burada söylediğim, aile hukuku sorunlarını ele alacak bir sempozyum yapıyoruz. Sempozyumun çıktıları doğrultusunda önerilerde bulunacağız" şeklinde konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARININ YANSIMALARI

Kadının soyadı konusunda devam eden tartışmalara da değinen Bakan Tunç, "Kadının soyadında da böyle bir tartışma söz konusu ediliyor. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçesi ortada. Bu gerekçe doğrultusunda TBMM’de milletvekillerimiz en doğru kararı verecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.