TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

17 Ağustos Depremi'nin 25. yılında olası İstanbul depremi için uyarılar: Etkisi 17 Ağustos'tan fazla olabilir

Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde uzmanlar, İstanbul için olası büyük depreme dair uyarılarını sürdürüyor. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul'un riskli ve güvenli bölgelerini açıklarken, beklenen depremin etkisinin 17 Ağustos'tan daha büyük olabileceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 11:20
Kaynak: Haber Merkezi
17 Ağustos Depremi'nin 25. yılında olası İstanbul depremi için uyarılar: Etkisi 17 Ağustos'tan fazla olabilir

Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük felaketlerden biri olarak kabul edilen 17 Ağustos 1999 Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçti. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın batı bölümünde meydana gelen bu yıkıcı deprem, 17 Ağustos 1999 Salı günü saat 03:01'de başlayıp 45 saniye sürdü ve resmi rakamlara göre 18 binden fazla can kaybına yol açtı. Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, olası İstanbul depremine yönelik uyarılar yeniden gündeme geldi.

"İSTANBUL'DA 2 DEPREM BEKLİYORUM"

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mynet’e yaptığı açıklamalarda, Marmara'da iki büyük deprem beklediğini belirtti ve bu depremlerin kaç saniye süreceğine ilişkin tahminlerini paylaştı. Ercan, olası depremlerin büyüklüğü ne olursa olsun, İstanbul'da yapı ve kişi yoğunluğunun etkisiyle 17 Ağustos Depremi'nden daha fazla zarar verebileceğine dikkat çekti.

RİSKLİ VE GÜVENLİ BÖLGELER

Ercan, olası İstanbul depreminde riskli ve güvenli bölgeleri de sıraladı. Fatih, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Güneşli, İkitelli'nin bazı kesimleri, Avcılar, Sefaköy, Bahçelievler, Beylikdüzü, Kumburgaz, Büyükçekmece, Ortaköy, Kuruçeşme, Üsküdar, Fenerbahçe, Maltepe, Kartal, Tuzla ve Adalar gibi bölgelerin risk altında olduğunu belirtti. Öte yandan, İstanbul’un kuzey kesimleri, daha güvenli bölgeler olarak değerlendirildi.

"7-7.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLİYORUM"

Ercan, Marmara Ereğlisi önünde 7-7.2 büyüklüğünde bir deprem beklediğini ifade etti. Bu depremin Tekirdağ’ı ve civarını etkileyeceğini, İstanbul’daki yapılaşmanın ise riski artırdığını vurguladı. Kanal İstanbul’un depreme neden olmayacağını, ancak bölgede yapılaşmanın artması durumunda zararın büyük olacağını söyledi.

İSTANBUL DEPREMİ KAÇ SANİYE SÜRECEK?

Ercan, beklenen ilk depremin 20 ila 35 saniye, ikinci depremin ise 30 ila 40 saniye arasında sürebileceğini belirtti. İstanbul ve çevresindeki illerde yıkıcı etkilerin süreceğini ve bu depremlerin ardından birkaç yıl sürecek artçı sarsıntılar olabileceğini öngördü.

"İSTANBUL’UN YAPI VE KİŞİ YOĞUNLUĞU FELAKETİ BÜYÜTEBİLİR"

İstanbul’da kişi ve yapı yoğunluğunun fazla olması, beklenen depremin etkisini artırabilir. Ercan, bu durumun 17 Ağustos Depremi’nden daha büyük bir felakete yol açabileceğini belirterek, İstanbul’da yerleşimin kontrolsüz şekilde genişlemesine karşı uyarılarda bulundu. Japonya’da benzer büyüklükteki depremlerin can kaybı yaşanmadan atlatıldığını hatırlatan Ercan, Türkiye’de ise büyük bir felaketin kaçınılmaz olabileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.