TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Marmara Depremi'nin yıl dönümünde deprem uzmanı Melih Baki'den önemli mesaj: Deprem değil, depreme dayanıksız binalar öldürür

Jeofizik Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Melih Baki, Marmara Depremi'nin 25. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, "Deprem değil, depreme dayanıksız binalar öldürür" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2024 13:20
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Marmara Depremi'nin yıl dönümünde deprem uzmanı Melih Baki'den önemli mesaj: Deprem değil, depreme dayanıksız binalar öldürür

Adanalı deprem uzmanı Melih Baki, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, ülke olarak yaşadığımız en büyük afetlerden biri olan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin üzerinden 25 yıl geçtiğini söyledi.

Marmara depremi ve diğer büyük depremlerde yaşamlarını kaybedenleri rahmetle anan Baki, "Deprem değil, depreme dayanıklı yapılmayan, sağlam inşa edilmeyen ve denetlenmeyen binalar öldürür" dedi.

Türkiye'nin deprem coğrafyasında yer aldığını ifade eden Jeofizik Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Melih Baki, "Deprem olacak mı evet. Durdurma şansımız var mı hayır. Hep aynı yıkımlar, tarifsiz acılar. Ancak tek Konuşmamız gereken konu, deprem öncesi alınması gereken önlemlerdir. Binayı ve zemin etüdünü yapanlara yönelik sorumluluklar yasalarda yer almalıdır." diye konuştu.

Binayı sağlam inşa etmedikten sonra tatbikatların, yaşam üçgeni gibi önlemlerin hiçbir anlamının olmadığını vurgulayan Melih Baki, daha sonra şunları kaydetti:

"Osmaniye, Kozan ve Saimbeyli arasında biriken enerji, Minnetli'de olan 5.7 depremi ile boşaldı. Adana, Hatay ve Osmaniye bununla birlikte rahatladı. Kahramanmaraş, Malatya, Bingöl Arasında 6.4 büyüklüğünde artçı deprem olursa, blok yerine oturacak ve o bölge de uzun yıllar rahatlayacak.

Diğer önemli bir konu da basınç ve enerji birikiminin Kıbrıs, Ege, Marmara Bölgesine doğru yönelmesi. Fay deprem üretmez. Biriken enerjinin yarattığı basınç deprem üretir."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.