TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kahramanmaraş'taki depreme ilişkin deprem uzmanı Melih Baki'den açıklama

Jeofizik Mühendisleri Odası Genel Merkezi Onur Kurulu Üyesi deprem uzmanı Melih Baki, Kahramanmaraş'ta merkez üssü Ördekdede Pazarcık olan 4.9 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2024 10:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 10:30
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Kahramanmaraş'taki depreme ilişkin deprem uzmanı Melih Baki'den açıklama

Deprem Uzmanı Melih Baki, ilkhaber-gazetesi.com'a yaptığı açıklamada, bugün saat 09.31'de merkez üssü Kahramanmaraş Ördekdede Pazarcık olan 4.9 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildiğini ve depremin 9.6 kilometre derinlikte meydana geldiğinin belirlendiğini söyledi.

'Fay deprem üretmez'

Geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ili etkileyerek büyük bir yıkıma neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçı sarsıntılarının devam ettiğini ifade eden Baki, "Fay deprem üretmez, basınç ve enerji birikimi deprem üretir. Nerede hareket varsa orada ekiplerimiz tarafından dünyanın en gelişmiş cihazları ile izleme ve inceleme yapılıyor." dedi.

Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan ve ‘fay’ adı verilen zayıf yerlerin zorlanmasıyla buralarda gerilme enerjisi biriktiğini dile getiren Baki, şunları kaydetti:

"Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle de kısa bir zaman içerisinde bir kırılma ve deprem hareketi ortaya çıkar. Kahramanmaraş'ta bu sabah saatlerindeki deprem de enerji birikiminden kaynaklanan bir durum. Korkulacak bir durum yok. Artçı depremler devam edecek. Kahramanmaraş, Malatya, Bingöl ve Tunceli arasında Kahramanmaraş merkezli depremde hareket eden ikinci blok henüz yerine oturmadı. Yerine oturuncaya kadar da Kahramanmaraş, Malatya, Bingöl ve Tunceli arasında artçı depremler bekleniyor.  5.7 ve 6.2 arasında artçı deprem olursa, bu bölge uzun yıllar rahatlayacak. Adana, Hatay ve Osmaniye'de ise şu anda sıkıntı yaratacak deprem beklentimiz yok. 

Asıl sorun Kıbrıs, Ege, Marmara, Midilli arasında, enerji ve basınç birikimi bu bölgeler yöneldi. Fay değil, biriken basınç ve enerji deprem üretir."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.