SON DAKİKA
Hava Durumu

Adana’da Kamu Emekçileri iş bırakıp memur maaşlarına yapılan zammı protesto etti

Kamu emekçileri memur maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirterek Adana’da iş bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2025 13:14
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 13:42
Muhabir: Meryem Ünal

Türkiye’de kamu emekçileri, memur maaşlarına yapılan zammı protesto etmek amacıyla iş bıraktı. Adana’da iş bırakan  KESK, Birleşik Kamu İş,BASK ASİM SEN, HÜR SEN Konferansyonu üyeleri, Uğur Mumcu Meydanı’nda toplanarak Adana Valiliği’ne kadar 400 kişilik bir yürüyüş gerçekleştirdi. Valilik önünde yapılan açıklamayı  KESK Dönem Sözcüsü Ali Duran yaptı. Memur maaşlarına yapılan yüzde 11,54 oranındaki zammı eleştiren kamu çalışanları, bu zammı yeterli bulmadıklarını ve ekonomik şartların giderek zorlaştığını belirtti.

“Maaşlarımız mum gibi eriyor ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürükleniyoruz”

KESK Dönem Sözcüsü Ali Duran enflasyon ve hayat pahalılığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Kamu emekçileri olarak, toplumun diğer kesimleri gibi, yıllardır artan enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük ücret zamları karşısında yoksullaşmaya mahkûm ediliyoruz. Her geçen gün etkisini artıran ekonomik kriz, milyonların yaşamını daha da zorlaştırıyor. Alım gücümüz düşerken, en temel ihtiyaçlarımızı bile karşılamakta zorlanıyoruz. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları gerçeğin birazını bile yansıtmazken, maaşlarımız mum gibi eriyor ve ülke olarak hızla yoksulluğa sürükleniyoruz. Artık Yeter! Emekçisi, emeklisi bilcümle geçinemiyoruz! 2025 yılını yüzde 30’luk asgari ücret zammının yanı sıra, kamu emekçileri ve memur emeklilerine yapılan yüzde 11,54; işçiler ve işçi emeklilerine reva görülen yüzde 15,75’lik sefalet zamları ile karşıladık. 1 Ocak’tan itibaren vergi ve harçlara yüzde 44 zam yapıldı. 2025 bütçesine göre attığımız her adımda ödediğimiz KDV’de geçtiğimiz yıla göre yüzde 81, ÖTV’de ise yüzde 51 artış olacak. Hükümetin kendi alacaklarına yaptığı zam oranları ortadayken, kamu emekçilerine ve emeklilere reva görülen maaş artış oranının sadece yüzde 11,54 olması utanç verici bir durumdur.”

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, memur maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirterek Adana’da iş bıraktı.

“Vergide adalet ve insanca yaşanacak ücret talebi ortak hedefimizdir”

Ali Duran, “İktidarın toplumun büyük bölümünü oluşturan işçiler, kamu emekçileri ve emeklileri sefalete mahkûm eden politikalarına ve emeğimizin değersizleştirilmesine karşı bir kez daha sesimizi yükseltmek ve taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmak için buradayız. Temel tüketim maddelerine ve kiralara yapılan yüksek oranlı zamlar, kamu emekçilerinin geçim koşullarını zorlaştırırken, alım gücümüzün her geçen gün biraz daha düşmesine neden oluyor. Bu nedenle, vergide adaletin sağlanması, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, insanca yaşayacak bir ücret talebi bugün tüm kamu emekçilerinin ortak talebi haline gelmiş durumdadır” dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, memur maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirterek Adana’da iş bıraktı.

"Emeğimizin karşılığını almak için mücadele edeceğiz"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, memur maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirterek Adana’da iş bıraktı.

Duran, “Alacağımız her zam, gerçek bir toplu sözleşme yasası ile teminat altına alınmalı ve taban aylığımıza dahil edilmelidir. Son toplu sözleşme süreci bu durumun tipik bir yansıması olmuştur. Grev hakkının olmadığı bir toplu sözleşme sürecinin, kamu emekçilerinin iradesini yansıtmaktan uzak olacağı açıktır. Grevli toplu sözleşme hakkı, kamu emekçilerinin örgütlü mücadelesinin temelidir. Kamu emekçilerinin hak arama mücadelesinde en etkili araç olan grev hakkı, anayasal güvence altına alınmalı ve sendikalar, üyelerinin haklarını savunabilecek yasal zeminler oluşturulmalıdır” diye ifade etti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyeleri, memur maaşlarına yapılan zammı yeterli bulmadıklarını belirterek Adana’da iş bıraktı.

Duran, “Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe mahkum eden bu düzene karşı durmanın tek yolu ortak talepler etrafında, emekçilerin daha dirençli bir mücadele hattına doğru yol almasını sağlamaktır. Kamu emekçileri olarak vergide adalet, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve insanca yaşayacak ücret gibi temel ve ortak talepler etrafında birleştiğimizde, bu düzeni değiştirme gücüne sahibiz. Emeğimizin değerini bulması, insanca yaşanacak bir ücret ve güvenli çalışma koşulları için mücadele etmekten başka çaremiz yok. Kamu emekçileri, bu ülkenin eğitimini, sağlığını, yerel yönetimlerini, altyapısını ve sosyal hizmetlerini omuzlarında taşıyanlardır. Ancak, yıllardır emeğimizin karşılığını alamıyor, her geçen gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük zam politikalarına karşı sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Vergide adaletin sağlandığı, ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı, insanca bir yaşam sürebildiğimiz ve grevli toplu sözleşme hakkımızın tanındığı bir Türkiye için mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.