Ömer Fethi Gürer, emekli maaşlarındaki düşüşü eleştirerek intibak düzenlemesi istedi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekli bayram ikramiyesindeki 1000 TL'lik artışı yetersiz bularak, bu artışın emeklilerin geçim derdine çözüm olmadığını belirtti. Gürer, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın lüks tüketime dair bir örnek vererek, bayram ikramiyesinin alım gücüne etkisini eleştirdi. Ayrıca, emeklilere yönelik maaş artışı ve seyyanen zam taleplerini dile getirerek, Kurban Bayramı öncesinde bayram ikramiyelerinin asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini vurguladı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında ilginç bir karşılaştırma yaparak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir açıklamasına atıfta bulunarak, "Sayın Cumhurbaşkanı, ‘“Her akşam yatarken manda yoğurdu tüketirim. Manda yoğurdu hakikaten kalitelidir, çok iyidir. Onun içine Medine hurması doğrarım, 3 tane ya da 5 tane. Ona çay kaşığı kadar kestane balı eklerim. Bir de içine yulaf ezmesi atarım. Bu dörtlüyü karıştırarak yerim.” diyor. Şu anda Ramazan Bayramı ikramiyesi, bu tarife iki gecelik ancak yetiyor. Biz de bu durumda piyasadaki fiyatları araştırmak istedik. Kestane balının kilo fiyatı 1700 lira, hurmanın kilosu ise 900 liradan başlıyor ve kaliteye göre değişiyor. Yulafın kilosu 125 lira, manda yoğurdunun kilosu 825 lira. Bunun yanı sıra, sarayda tüketildiği bilinen ve kurutularak tavsiye edilen ejder meyvesini de inceledik. Ejder meyvesinin bir adedi 650 liradan satılıyor. Daha küçük boyları ise 300 liradan başlıyor. Yani dün gece çıkarılan kanunla sağlanan 1000 liralık artışla, iki tane ejder meyvesi alınabiliyor.” dedi
"Emeklilerimiz geçim sıkıntısı içinde, bayramda yüzleri gülmeli"
Gürer, artan hayat pahalılığının emeklileri etkilediğini belirterek şunları söyledi:
“Emeklilerimiz gerçekten ciddi anlamda geçim sıkıntısı içindeler. Bayramda olsun yüzleri gülsün istedik. En az asgari ücret düzeyinde bayram ikramiyesi verilmesini önerdik. Bayram ikramiyesi verilmeye başlandığı ilk dönemde 1000 liraydı. O zaman 1000 lirayla bir kurbanlık koyun alınabiliyordu. Bugün, 1000 lirayla bir kilo et bile alınamaz hale geldik. Sürecin böyle olması, emeklilerin her gördüğümüz yerde bizlere dert yanmasını beraberinde getiriyor. Emekliler içine düşürüldükleri durumdan ciddi anlamda hem tepki gösteriyorlar hem de sıkıntı yaşıyorlar. Bu bayramda, emekliler torunlarına harçlık veremeyecekler. Harçlıktan vazgeçtik, bazı emekliler çocukları ve aile fertleri ile düzenledikleri bayram kahvaltılarından vazgeçtiler. “Misafir gelirse çok fazla gelmesin, aldığımız şekerle sınırlı idare edelim” düşüncesine geldiler. Bugün et alabilmek için sabahın erken saatlerinde Et ve Süt Kurumunun satış noktalarının önünde, uygun fiyatla bir kilo et alabilmek için sıraya giriyorlar. Son haftalarda et fiyatlarında %20 dolayında bir artış oldu. Kasaptaki et fiyatlarının artması, emeklinin kasabın önünden bile geçememesine neden oluyor.”
"Emeklilerin maaşları açlık sınırının altında, seyyanen zam gerekiyor"
Gürer, "Emekliler için mevcutta verilmekte olan maaşlar, açlık sınırının altında kalmıştır. Emeklilerin maaşları artık alım gücünü karşılamıyor. Gıda açısından temel ihtiyaçlarını karşılamayı bırakın, elektrik, doğalgaz, kira ve ulaşım giderlerini bile ödemekte zorlanıyorlar. Bu nedenle, memur emeklileri de dahil olmak üzere tüm emeklilere acilen 15.000 liralık seyyanen bir zam yapılmalı. Açlık sınırının altında kalan emeklilerin yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik bir destek oluşturulmalıdır. Bayram ikramiyesindeki bu artış yeterli değildir. Daha önce ifade ettim, yine ifade ediyorum: 1000 liralık artış dişin kovuğuna bile gitmeyecek bir artıştır. Emekli bayram ikramiyelerinin Kurban Bayramı'na kadar artırılması gerekir. Çünkü emeklinin en azından bir kurban alabilmesi sağlanmalıdır. Ancak kurban fiyatlarını bugünden araştırdığımızda, bırakın emekliyi, asgari ücretle çalışan birinin bile kurban kesmesi mümkün değildir. Böyle bir durumda, kurban kesmenin önünde engel oluşturan bir siyasi iktidar bulunmaktadır” diye ifade etti.
Ömer Fethi Gürer, “EYT yasasının eksikliklerle çıkmasından dolayı da mağduriyetler yaşanmaktadır. Kademeli geçişin yanı sıra, prim gün sayısını az bir farkla kaçıranların mağduriyetleri de giderilmelidir. Ayrıca, zorunlu emeklilikle çalışmaları engellenen taşeron çalışanların sorunları da çözülmelidir” dedi.
CHP'li Gürer, EYT ve taşeron çalışanların sorunlarına çözüm çağrısı yaptı
Ömer Fethi Gürer, “EYT yasasının eksikliklerle çıkmasından dolayı da mağduriyetler yaşanmaktadır. Kademeli geçişin yanı sıra, prim gün sayısını az bir farkla kaçıranların mağduriyetleri de giderilmelidir. Ayrıca, zorunlu emeklilikle çalışmaları engellenen ve taşeron çalışanların sorunları da çözülmelidir. Sonuç olarak, bayram ikramiyelerinin artırılmasının yanı sıra, emekli maaşlarının enflasyon karşısında korunması gereklidir. Emekliler, sağlıklı beslenme ve sosyal yaşamdan yoksun bırakılmamalıdır. İktidarı, bayram ikramiyelerini yeniden gözden geçirmeye ve Kurban Bayramı’ndan önce artırmaya davet ediyorum. Halkın içinde yaşamın hangi boyuta evrildiğini görmeyen bir siyasi anlayış, emeklilerin içine düştüğü durumdan haberdar değildir. Bu vesileyle, sarayda tüketildiği bilinen ejder meyvesi üzerinden bu değerlendirmeyi yaptım” şeklinde konuştu.