TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ulusoy: 21 milyon ton buğday üretim rekoltesi bekliyoruz

IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, bu yıl 21 milyon ton buğday ve 4 milyon ton un ihracatı hedeflediklerini belirtti. Türkiye, 1 milyar dolar gelir elde etmeyi planladığı un ihracatının yanı sıra, unlu mamuller pazarında da payını artırmayı amaçlıyor. Donuk ürünler, bisküvi ve bulgur gibi alanlarda 2 milyon tonluk kapasite ile Türkiye, unlu mamuller sektöründe büyüme fırsatlarını değerlendiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 09:52
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 09:52
Kaynak: BÜLTEN
Ulusoy: 21 milyon ton buğday üretim rekoltesi bekliyoruz

Bu yıl 21 milyon buğday rekoltesi bekleyen Türkiye, yılı da yeni bir ihracat rekoru 4 milyon ton un ihracatıyla kapatmaya hazırlanıyor ve Türkiye, dünya un pazarından daha büyük olan unlu mamuller pazarından aldığı payı artırmak konusunda atağa geçti. IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “21 milyon ton buğday üretim rekoltesi bekliyoruz. Un ihracatında da 4 milyon tonu aşarak 1 milyar doların üzerinde gelir elde edeceğiz. Türkiye unlu mamuller sektöründe çok güzel atak yapıyor. Donuk ürünler, bisküvi, bulgur gibi alanlarda da 2 milyon tonluk bir kapasitemiz söz konusu” açıklamalarında bulundu.

“Ülkemizin buğday üretiminde geçen yıl son 7 yılın rekoru kırılıp 22 milyon ton üretim elde edilmişti”

 IAOM Avrasya Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, “Dünya genel tahıl üretimi için önümüzdeki sezon 2024/25 tahminlerinde ise bir önceki sezona kıyasla 8 milyon ton artış bekleniyor. Bu anlamda Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin küresel boyutta tahıl piyasasında üretim açısından olumsuz bir etkisi olmadığını gözlemliyoruz. Rusya tarafında ise önümüzdeki sezonun üretim projeksiyonlarında yakın dönemde yaşanan uygunsuz hava koşulları nedeni ile 8 milyon ton civarında gerileme ile 83 milyon ton olacağı öngörüldü. Ülkemizin buğday üretiminde geçen yıl son 7 yılın rekoru kırılıp 22 milyon ton üretim elde edilmişti. Bu sene ise özellikle İç Anadolu bölgesinde bitkilerin başaklandığı nisan ayında hava şartları kurak ve sıcak geçtiğinden TÜİK bitkisel üretim 1. Tahmini,2024’e göre geçen seneye kıyasla bir miktar düşüş göstererek 21 milyon ton buğday üretim rekoltesi bekleniyor. Tahmini üretim miktarında düşüş beklense de uzun yıllar ortalamasından daha iyi bir üretim sezonu içerisindeyiz” diyerek ifade etti.

“Türkiye, unlu mamuller sektöründeki pazar payını artırabilir”

 Dr. Eren Günhan Ulusoy,  “Donuk ürünler, bisküvi, bulgur gibi alanlarda 2 milyon tonluk kapasite söz konusu. Unlu mamuller pazarı, dünya un pazarından daha büyük. Pazardan 3-4 milyon ton elde edebiliriz. Bu sektörün tedarikçisi olmak un sektörü açısından açılım olabilir” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.