TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Türkiye'nin fındık üretimi olmazsa, dünya çikolata sektörü durma noktasına gelir

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin dünya fındık üretimindeki payını ve fındık üreticilerinin maliyet artışlarına dikkat çekerek, tatmin edici bir taban fiyat açıklanması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.07.2024 13:49
Haber Güncellenme Tarihi: 28.07.2024 13:49
Kaynak: Haber Merkezi
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Türkiye'nin fındık üretimi olmazsa, dünya çikolata sektörü durma noktasına gelir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünya fındık üretiminin yüzde 64'ünün Türkiye'de gerçekleştirildiğini ve en yakın üretici olan İtalya ile aramızda 7,7 kat üretim farkı olduğunu belirterek, "Biz fındığı üretmezsek dünya çikolata sektörü durma noktasına gelir" dedi.

TÜRK FINDIĞININ TADI VE AROMASI EŞSİZ

Bayraktar, çikolatada başka ürünler denenebileceğini ancak Türk fındığının verdiği tat ve aromanın yakalanamayacağını vurguladı. Türkiye'nin en çok fındık ihraç ettiği ülkelerin Almanya ve İtalya olduğunu belirten Bayraktar, bu ülkelerin fındığı işleyerek tüm dünyaya pazarladığını ve Türkiye'nin kazandığı gelirin kat kat fazlasını kazandıklarını söyledi.

"ÜRETİM KADAR FINDIĞI TÜKETİYORUZ"

Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 80-85'ini ihraç ettiğini belirten Bayraktar, "Üretim ile ihracat arasındaki ilişkiye baktığımızda birbirine paralel seyrettiği görülüyor. Çok ürettiğimiz yıl çok, az ürettiğimiz yıl ise az ihracat gerçekleştiriyoruz ama bu ihracat oranını hep koruyoruz. Bu ihracatın üzerine ortalama 110 bin ton iç piyasa tüketimini de koyduğumuzda hemen hemen ürettiğimiz kadar fındığı tükettiğimiz görülüyor. Elimizde stok olarak fındık kalmıyor." dedi.

"ÜRETİCİLER TATMİN EDİCİ BİR TABAN FİYAT BEKLİYOR"

Son bir yılda mazot, gübre ve tarım ilacı fiyatlarında yaşanan yüksek artışlara dikkat çeken Bayraktar, fındık üretiminde en önemli maliyet unsuru olan işçilik ücretlerinin sadece son bir yılda 2,5 kat arttığını hatırlattı. Üreticilerin artan maliyetler nedeniyle tatmin edici bir taban fiyat açıklanmasını beklediğini ifade eden Bayraktar, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık alım fiyatını belirlerken artan girdi maliyetlerini, enflasyon oranını ve üreticilerin kârını da göz önüne alması gerektiğini vurguladı.

TMO'YA ÇAĞRI

Bayraktar, TMO'nun en kısa sürede fiyat ve alım politikasını açıklaması, alımlarda hızlı davranması, kota uygulamaması, tüm ürünü alacağını beyan etmesi ve ürün bedellerini en geç bir hafta içerisinde üreticilerin hesabına aktarması çağrısında bulundu.

"ALAN BAZLI DESTEK ARTIRILMALI"

Fındık üreticilerinin devletin kendilerine sahip çıkmasını beklediğini belirten Bayraktar, fındık alan bazlı destek miktarının günün şartlarına uygun olarak artırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ekonomik ömrünü tamamlamış bahçelerin sökülerek yerlerine yeni bahçeler oluşturulması ve çay ürününde uygulanan yenileme tazminatına benzer bir destekleme modelinin fındık ürünü için de geliştirilerek uygulamaya konulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.