TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 2024 tarımında çiftçi talepleri ve beklentilerini açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılı tarım beklentilerini açıkladı. Bayraktar, açıklamasında girdi fiyatlarındaki artış ve pazarlama sorunlarının çiftçiler için önemli sorunlar olmaya devam ettiğini belirterek, bu sorunların çözümüne yönelik politikalara odaklandıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2024 10:06
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2024 10:13
Kaynak: SERHAT AKARSU
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 2024 tarımında çiftçi talepleri ve beklentilerini açıkladı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2024 yılı beklentilerini içeren önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, tarım sektöründeki çeşitli konulara dikkat çekerken, çiftçilerin karşılaştığı zorluklara çözüm önerileri sundu.

Bayraktar, çiftçilerin en önemli taleplerinden birinin girdi fiyatları olduğunu belirterek, bu fiyatların makul seviyelere çekilmesi veya girdi desteklerinin artırılması gerektiğini vurguladı. Destek bütçesinin GSYİH'nın en az yüzde 1'ine çıkarılması gerektiğini ifade etti. Tarımsal sulama maliyetlerinin azaltılması amacıyla alınan kararların 2024 yılında da devam etmesi gerektiğini belirten Bayraktar, özellikle elektrik tüketim bedellerinde desteklerin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Tarımdan kaçışın önlenmesi adına genç çiftçilere yönelik teşvik ve desteklerin artırılmasını isteyen Bayraktar, aynı zamanda yıllardır artırılmayan primlerin de revize edilmesi gerektiğini dile getirdi. Bu kapsamda, buğday ürünü için verilen desteklerin artırılması gerektiğini belirtti.

Fiyat istikrarsızlıkları yaşanan ürünlerde müdahale alımları yapılması gerektiğini söyleyen Bayraktar, ihracatın desteklenmesi ve yeni pazarlar bulunması için ihracatçılara zamanında ve yeterli destek verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteklerinin artırılması gerektiğini belirten Bayraktar, çiftçilerin bu tür ürünleri daha yüksek fiyatlarla satabilmesi için teşvik edici düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti. Narenciye üreticilerine fındık modelinde alan bazlı destekleme verilmesi gerektiğini belirtti.

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından düşük faizli kredi imkanlarının genişletilmesini isteyen Bayraktar, diğer banka ve kooperatiflerin tarımsal kredilerde uyguladığı yüksek faiz oranlarının Ziraat Bankası seviyelerine çekilmesi gerektiğini söyledi.

Sosyal güvenlik sistemindeki çeşitli düzenlemelerle ilgili olarak çiftçilerin taleplerini dile getiren Bayraktar, tarım BAĞ-KUR'luların prim gün sayılarının eşitlenmesi ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamına alınmaları gerektiğini ifade etti. Tarım sigortalarının primlerinde indirim talebinde bulunan Bayraktar, tarımsal eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Kuraklık verim sigortasının genişletilmesi talepleri arasında yer aldı.

Bayraktar, IPARD desteklerinden Ziraat Odalarının da faydalanmasını ve üreticilere daha fazla teşvik sağlanmasını istedi. Şemsi Bayraktar, 2023 yılında olumlu bir üretim dönemi geçirdiklerini ancak halen çözüm bekleyen sorunların olduğunu ifade ederek, sorunların çözülmesi ve yeterli destek verilmesi durumunda 2024 yılında ve sonraki yıllarda sıkıntı yaşamayacaklarına inandığını belirtti. Çiftçilere, doğal afetlerden uzak, bereketli bir yıl diledi.

Kaynak: SERHAT AKARSU

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.