TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin kuru incir ihracatında Avrupa’nın payı düşerken, uzak pazarlara yönelim artıyor

Türkiye’nin lider olduğu kuru incir ihracatında Avrupa Birliği’nin payı gerilerken, Amerika kıtasının ve Uzakdoğu ülkelerinin payı artıyor. Ege İhracatçı Birlikleri Genel Kurulu’nda konuşan Mehmet Ali Işık, Türk kuru incirinin AB pazarına bağımlılığının azaldığını, uzak pazarlarda önemli artışlar yaşandığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 12:45
Kaynak: BÜLTEN
Türkiye’nin kuru incir ihracatında Avrupa’nın payı düşerken, uzak pazarlara yönelim artıyor

Türkiye’nin dünya çapında lider olduğu kuru incir ihracatında dikkat çeken bir değişim yaşanıyor. Avrupa Birliği pazarının payı düşerken, Amerika kıtasının ve Uzakdoğu ülkelerinin payı artıyor. Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen Danışma Niteliğinde Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Türk kuru incirinin Avrupa pazarına bağımlılığının azaldığını belirtti. Işık, uzak pazarlardaki ihracat artışını ve 2023/24 sezonunda 300 milyon dolarlık ihracat hedefini açıkladı. Ayrıca, ürün kalitesini artırmak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Kuru incirin

Kuru incirin uzak pazarlardaki ihracat gelişimini rakamlarla veren Işık, “Hindistan’a ihracatımız 2014 yılında 11 ton iken 2023 yılı sonunda 341 tona yükseldi. Aynı dönemlerde kuru incir ihracatımız Kanada’ya 701 tondan 2 bin 476 tona, Güney Kore’ye 286 tondan 828 tona, Çin’de 2 bin 70 tondan 4 bin 946 tona, ABD’de 7 bin 817 tondan 14 bin 458 tona çıktı. Bu artışların sürmesi için TURQUALITY ve URGE projelerimizi sürdüreceğiz. Fuarlar, sektörel ticaret heyetleri ve alım heyetlerimizi artıracağız” diye konuştu. 

Kuru incirin

“Kuru incir ihracatının sezon sonuna kadar 300 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz”

Cennet meyvesi kuru incirde 2023/24 sezonuna 300 milyon dolar ihracat hedefiyle girdiklerini hatırlatan Işık sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Kuru incir ihracatımız 277 milyon dolara ulaştı. Kuru incir ihracatının sezon sonuna kadar 300 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz. Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinden dolayı sorun yaşamamak için sektör olarak çiftçiden rafa doğru bir sistem kurmak için çalışıyoruz. AB’de kontrol sıklığının artmaması için ortak hareket etmeliyiz. Üreticilerden ürünü alan ihracatçı firmalarımızın kontrollerini yapabilmeleri için bütçe dahilinde UV lambalar satın alarak dağıtımını gerçekleştirdik. Üreticilerimize ayrıca ilek torbası dağıtımımız sürüyor.”

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.