TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'de nakdi krediler 14,4 trilyon TL'yi aştı

Haziran 2024 itibarıyla Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre, nakdi krediler geçen yıla göre yüzde 38 artış göstererek 14 trilyon 473 milyar TL'ye ulaştı. Tasfiye olunacak alacakların oranı ise yüzde 1,9 olarak kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2024 16:54
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 16:54
Kaynak: Haber Merkezi
Türkiye'de nakdi krediler 14,4 trilyon TL'yi aştı

Türkiye'de kredi kullanımı hız kesmeden devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin açıkladığı verilere göre, Haziran 2024 itibarıyla nakdi krediler bir önceki yılın aynı ayına göre %38 artışla 14 trilyon 473 milyar TL'ye ulaştı. Bu artışta bankaların yanı sıra finansal kiralama, finansman ve faktoring şirketlerinin de önemli bir payı bulunuyor.

TİCARİ KREDİLERDE YOĞUNLAŞMA

Toplam kredilerin yaklaşık %77'sini oluşturan ticari krediler, imalat sanayi ve toptan-perakende ticaret sektörlerinin öncülüğünde %35 artışla 11,2 trilyon TL'ye ulaştı. Ancak, inşaat ve enerji sektörlerinde tasfiye edilemeyen alacakların oranı diğer sektörlere göre daha yüksek seviyelerde bulunuyor.

BİREYSEL KREDİLERDE PATLAMA

Bireysel kredilerde de önemli bir artış yaşandı. Bir önceki yıla göre %50 artışla 3,3 trilyon TL'ye ulaşan bireysel kredilerde, kredi kartları, ihtiyaç kredileri ve konut kredileri başı çekiyor. Son bir yılda 2,1 milyon kişi daha kredi kartı sahibi olurken, bireysel kredi kullanan toplam kişi sayısı 40,7 milyona ulaştı.

BÖLGESEL DEĞERLENDİRME

Bireysel kredi kullanımında İstanbul, Ankara ve İzmir ilk sıralarda yer alırken, Konya, Bayburt, Şırnak ve Siirt gibi illerde son bir yılda en yüksek artış gözlemlendi. Kişi başına düşen ortalama kredi bakiyesi ise İstanbul, Ankara ve İzmir'de en yüksek seviyede bulunuyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.