TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sigorta sektörü patladı: Prim üretimi yılın ilk yarısında yüzde 80,8 artış gösterdi

Türkiye Sigorta Birliği verilerine göre, sigorta şirketlerinin prim üretimi 2024 yılının ilk yarısında rekor kırarak %80,8 arttı. Hayat dışı sigortalar bu artışta daha büyük paya sahip oldu.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
Sigorta sektörü patladı: Prim üretimi yılın ilk yarısında yüzde 80,8 artış gösterdi

Türkiye Sigorta Birliği'nin (TSB) yayınladığı verilere göre, sigorta şirketlerinin 2024 yılının ilk altı aylık döneminde prim üretimi önceki yılın aynı dönemine kıyasla %80,8 oranında artış göstererek 380 milyar 369,9 milyon TL'ye ulaştı. Bu, sektörün tarihinde görülmemiş bir büyüme olarak kayıtlara geçti.

HAYAT DIŞI SİGORTALAR LİDERLİĞİ ELE ALDI

Toplam prim üretiminin 337 milyar 25,9 milyon TL'lik kısmı hayat dışı sigortalardan gelirken, 43 milyar 343,9 milyon TL'lik kısmı hayat sigortalarından geldi. Bu durum, hayat dışı sigortaların pazar payının %88,6'ya yükseldiğini, hayat sigortalarının payının ise ,4'e gerilediğini gösteriyor. Geçen yıl aynı dönemde bu oranlar sırasıyla %88,3 ve ,7 seviyesindeydi.

BÜYÜME HIZI EN YÜKSEK HAYAT DIŞI SİGORTALARDA

Hayat dışı sigorta üretimi, yıllık bazda %81,3 oranında artış göstererek sektörün lokomotifi konumunu korudu. Hayat sigortalarında ise bu artış oranı %75,9 olarak gerçekleşti.

Enflasyon etkisi temizlendiğinde, hayat dışı sigortalarda reel değişim oranı %5,7, hayat sigortalarında ise %2,5 olarak gerçekleşti. Toplam prim üretimi bazında ise reel değişim oranı %5,3 oldu.

KATILIM SİGORTACILIĞINDA DA YOĞUN İLGİ

Haziran ayı sonu itibarıyla katılım sigortacılığı toplam prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre %93,7 artışla 21 milyar 249,2 milyon TL'ye ulaştı. Bu da katılım sigortacılığının sektördeki büyüme hızının oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Sigorta sektöründeki bu güçlü büyüme, ekonomik toparlanma, bireylerin risk algısındaki artış ve sigorta ürünlerine olan güvenin artması gibi faktörlere bağlanıyor. Ancak uzmanlar, bu büyümenin sürdürülebilirliği için düzenleyici kurumların sektöre yönelik destekleyici adımlar atmasının ve sigorta bilincinin artırılmasının önemine dikkat çekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.