TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Perakende güveni Temmuz 2024'te negatif seyrini sürdürdü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış gösterirken, aylık bazda azalma yaşadı. Bölgesel ve sektörel farklılıklar dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 13:39
Kaynak: Haber Merkezi
Perakende güveni Temmuz 2024'te negatif seyrini sürdürdü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Temmuz 2024 raporunu yayımladı. Endeks, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 8,7 puanlık artış gösterdi, ancak bir önceki aya kıyasla 0,3 puanlık azalma yaşandı ve -8,1 puan değerini aldı. Bu durum, perakende güveninin negatif seyrini koruduğunu ortaya koydu.

TEMMUZ 2024 VERİLERİ:

TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 175. sayısına göre, Temmuz 2024’te perakendecilerden, geçtiğimiz 3 ayda işlerin kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 58,8’den yüzde 56’ya geriledi. Önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 38’den yüzde 35’e düştü. Ayrıca, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı yüzde 66,8 olarak belirlendi.

SEKTÖREL DEĞİŞİMLER:

Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Temmuz 2024’te “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken; “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörleri ise ortalamanın altında değerlendirildi.

BÖLGESEL FARKLILIKLAR:

Bölgesel bazda yapılan değerlendirmede, Temmuz 2024’te Kuzeydoğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Marmara, İstanbul, Batı Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde perakende güvenindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Ancak, Orta Anadolu, Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Marmara bölgelerinde perakende güveni ortalamanın altında kaldı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.