TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tepav

İLKHABER-Gazetesi - Tepav haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tepav haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Perakende güveni Temmuz 2024'te negatif seyrini sürdürdü Haber

Perakende güveni Temmuz 2024'te negatif seyrini sürdürdü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Temmuz 2024 raporunu yayımladı. Endeks, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 8,7 puanlık artış gösterdi, ancak bir önceki aya kıyasla 0,3 puanlık azalma yaşandı ve -8,1 puan değerini aldı. Bu durum, perakende güveninin negatif seyrini koruduğunu ortaya koydu. TEMMUZ 2024 VERİLERİ: TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 175. sayısına göre, Temmuz 2024’te perakendecilerden, geçtiğimiz 3 ayda işlerin kötüleştiğini belirtenlerin oranı yüzde 58,8’den yüzde 56’ya geriledi. Önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 38’den yüzde 35’e düştü. Ayrıca, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı yüzde 66,8 olarak belirlendi. SEKTÖREL DEĞİŞİMLER: Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Temmuz 2024’te “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı”, “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar” ve “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri” sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken; “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “motorlu taşıtlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörleri ise ortalamanın altında değerlendirildi. BÖLGESEL FARKLILIKLAR: Bölgesel bazda yapılan değerlendirmede, Temmuz 2024’te Kuzeydoğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Marmara, İstanbul, Batı Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde perakende güvenindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Ancak, Orta Anadolu, Ege, Batı Karadeniz, Akdeniz, Doğu Karadeniz ve Batı Marmara bölgelerinde perakende güveni ortalamanın altında kaldı.

Perakende Sektöründe iyimserlik var: TEPAV Endeksi 3,9 puan arttı Haber

Perakende Sektöründe iyimserlik var: TEPAV Endeksi 3,9 puan arttı

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,5 puanlık, bir önceki aya göre ise 3,9 puanlık artışla -8,0 puan değerini alarak haziran ayında da negatif seyrini korudu. TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Haziran 2024’te yüzde 62,1’den yüzde 58,8’e gerilerken önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 35,3’ten yüzde 38’e yükseldi. TEPAV Perakende Güven Endeksi’nin (TEPE) 174. sayısı yayımlandı. Buna göre, TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), haziran ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,5 puanlık, bir önceki aya göre ise 3,9 puanlık artışla -8,0 puan değerini alarak perakende güveni haziran ayında da negatif seyrini korudu. TEPE anketine katılan perakendecilerden geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Haziran 2024’te yüzde 62,1’den yüzde 58,8’e gerilerken önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 35,3’ten yüzde 38’e yükseldi. Ayrıca, önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı yüzde 66,7 oldu. İŞLERİN DURUMUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER İYİMSER İşlerin (geçen yılın aynı dönemine göre) durumuna yönelik değerlendirmeler, Haziran 2024’te -29,5 puan değerini alarak Mayıs 2024’e göre 2,6 puan artarken Haziran 2023’e göre 29,6 puan arttı. Haziran 2024’te TEPE anketi katılımcılarının yüzde 24,5’i geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde artış olduğunu belirtirken işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 51,3 olarak belirlendi. Geçen yıla göre işlerinde bir değişiklik olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 24,2 oldu. EN FAZLA ARTIŞ “YİYECEK, İÇECEK VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ” SEKTÖRÜNDE OLDU Perakende güvenine alt sektörler itibarıyla bakıldığında, Haziran 2024’te, geçen yılın aynı dönemine göre “yiyecek, içecek ve tütün ürünleri”, “elektrikli ev aletleri, radyo ve televizyonlar”, “tekstil, hazır giyim ve ayakkabı” ve “diğer (akaryakıt istasyonu, eczane, parfümeri, nalbur, züccaciye, kırtasiye, vb.)” sektörlerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken “birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar”, “motorlu taşıtlar” ve “mobilya, aydınlatma ekipmanı ve ev içi kullanım ürünleri” sektörleri ise ortalamanın altında değer aldı. PERAKENDE GÜVENİ EN FAZLA BATI MARMARA’DA YÜKSELDİ Perakende güvenine bölgeler bazında bakıldığında, Haziran 2024’te Batı Marmara, Batı Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu Marmara ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken Ege, Doğu Karadeniz, Ortadoğu Anadolu, İstanbul, Batı Anadolu, Akdeniz ve Kuzeydoğu Anadolu bölgelerinde ise ortalamanın altında gerçekleşti.

Perakende güven endeksi mayıs ayında düşüşünü sürdürdü Haber

Perakende güven endeksi mayıs ayında düşüşünü sürdürdü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Mayıs ayında bir önceki yıla göre 2,6 puanlık, bir önceki aya göre ise 1,1 puanlık azalışla -12,3 puan değerini alarak negatif seyrini korudu. Bu durum, perakendecilerin işlerin durumuna ilişkin kötümser bakış açısını ve önümüzdeki dönemde satışlarda düşüş beklediklerini gösteriyor. PERAKENDECİLERİN İŞLERE BAKIŞI KARAMSAR TEPE anketine katılan perakendecilerin geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Mayıs 2024'te yüzde 55,5'ten yüzde 62,1'e yükseldi. Bu da perakendecilerin büyük bir kısmının son dönemde işlerde bir durgunluk veya düşüş gözlemlediğini ortaya koyuyor. GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER DE OLUMSUZ Perakendecilerin önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 36,9'dan yüzde 35,3'e geriledi. Bu durum, perakendecilerin geleceğe dair umutlarının azaldığını ve önümüzdeki dönemde de işlerin iyiye gitmesini beklemediklerini gösteriyor. FİYATLARDA ARTIŞ BEKLENTİSİ ARTTI TEPE anketine katılan perakendecilerin önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 60,6 oldu. Bu da perakendecilerin artan enflasyon ve maliyetler nedeniyle fiyatlarda artış yapmak zorunda kalacaklarını öngördüklerini gösteriyor. ALT SEKTÖRLERDE VE BÖLGELERDE FARKLILIKLAR VAR Perakende güveni alt sektörler ve bölgelere göre de farklılık gösteriyor. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe perakende güveni en fazla artarken, motorlu taşıtlar ve diğer sektörlerde ise en fazla düşüş yaşandı. Bölgelere göre bakıldığında ise perakende güveni en fazla Ortadoğu Anadolu'da yükselirken, Akdeniz ve Batı Anadolu'da ise en fazla düşüş gerçekleşti.

TEPAV Uyardı: Bütçe açığı 2024'te milli gelire oranında yüzde 8,3'e çıkabilir! Haber

TEPAV Uyardı: Bütçe açığı 2024'te milli gelire oranında yüzde 8,3'e çıkabilir!

TEPAV (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) tarafından hazırlanan ve 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin verilerin değerlendirildiği Bütçe İzleme Bülteni'nin ikinci sayısı yayımlandı. Bültende yer alan değerlendirmelere göre, ek tedbirler alınmaması durumunda 2024 yılı bütçe açığının 783,8 milyar TL'nin üzerinde olabileceği ve milli gelire oranının da yüzde 6,4'ten yüzde 8,3'e yükselebileceği tahmin ediliyor. BÜTÇE DENGESİNİN KORUNMASI İÇİN ACİL ÖNLEMLERE İHTİYAÇ VAR Bütçe dengesinin korunması için acil önlemlerin alınması gerektiği vurgulanan bültende, bütçe ödeneklerinin büyük çoğunluğunun zorunlu harcamalara ayrıldığı ve esnek harcamaların payının sınırlı olduğu kaydediliyor. Bu durumun, yapısal tedbirler alınmadığı sürece bütçe tedbirlerinin etkisini sınırlandıracağı ifade ediliyor. MERKEZ BANKASI'NIN KAR PAYI BÜTÇE AÇIĞINI ARTIRABİLİR Merkez Bankası'nın geçmiş yıllarda bütçeye önemli miktarlarda kar payı aktardığı ancak buna karşın 2023 yılında Bankanın rekor seviyede zarar ettiği belirtilen bültende bu durumun bütçe gelirlerine olumsuz etki yaparak bütçe açığını artıracağı tahmin ediliyor. BÜTÇE AÇIĞINI KAPATMAK İÇİN ALTERNATİFLER GEREKLİ 2024 yılında bütçe açığının 2,652 milyar TL olarak öngörüldüğü ancak Hazine Finansman Programı'nda net borçlanmanın 1,328 milyar TL seviyesinde olduğu aktarılan bültende bütçe açığının kapatılması için alternatif tedbirlerin alınması veya borçlanmanın artırılması gerektiğine de dikkat çekiliyor.

TEPAV: 2023 yılında sigortalı çalışan sayısı 720 bin, esnaf sayısı 129 bin azaldı Haber

TEPAV: 2023 yılında sigortalı çalışan sayısı 720 bin, esnaf sayısı 129 bin azaldı

2023 yılında sigortalı çalışan sayısı 720 bin, esnaf sayısı ise 129 bin geriledi. TEPAV İstihdam İzleme Bülteni Aralık 2023 verilerine göre, Aralık ayında toplam sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 3,0; aylık olarak ise yüzde 0,3 azalarak 23 milyon 21 bin olarak gerçekleşti. TEPAV'dan yapılan açıklamaya göre, Aralık ayında toplam sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 3,0 (719 bin 615), aylık olarak ise yüzde 0,3 (64 bin 368) azalarak 23 milyon 21 bin olarak gerçekleşti. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 71’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubundaki istihdam yıllık olarak yüzde 5,3 (926 bin 571), aylık olarak ise yüzde 0,3 (57 bin 901) oranında azalırken esnaf-çiftçi grubundaki yıllık değişim yüzde 5,1 azalış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda değişimler farklılık gösterdi. Bu dönemde esnaf sayısı yüzde 4,9 (129 bin 439), çiftçi sayısı ise yüzde 6,0 (30 bin 632) azaldı. Bu gruptaki aylık değişimler ise esnaf sayısında yüzde 0,2 azalış yönlü iken çiftçi sayısında ise yüzde 2,2 oranında artış şeklinde gerçekleşti. Esnaf sayılarında son altı aydaki daralma devam ederken kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısı ise yıllık olarak yüzde 11,2 arttı, aylık olarak ise yüzde 0,4 (12 bin 841) azaldı. İNŞAAT İSTİHDAMI GÜÇLÜ SEYRİNİ KORUDU İmalat ve toptan-perakende ticaret sektörleri istihdamı nisan ayı itibarıyla daralırken inşaat istihdamı güçlü seyrini korudu. Aralık ayı itibarıyla yıllık değişimlere bakıldığında, imalatta yüzde 9,1, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 6,0 daralma kaydedildi. Bunun yanı sıra, inşaat sektöründe güçlü istihdam görünümü yüzde 6,6’lık yıllık artış seviyesi ile devam etti. Hizmet sektörlerindeki çalışan sayısı geçen yıla göre gerilerken bu sektörlerden kamu yönetimi ve savunma; zorunlu sosyal güvenlikte yüzde 18,5, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinde yüzde 11,6, eğitim faaliyetlerinde yüzde 8,1 yıllık istihdam azalışları gerçekleşti. ADANA VE ÇEVRE İLLERDE DÜŞÜŞ GÖZLEMLENDİ Son bir yılda iş yeri sayısı 43 ilde artarken Adana, Kilis, Elazığ ve Osmaniye dışında tüm deprem illerinde geriledi. Aralık ayında iş yeri sayısı en çok artan il Antalya (3 bin 697) bunu sırasıyla Konya (1 bin 773), Bursa (1 bin 630), Kocaeli (1 bin 587) ve Mersin (1 bin 323) takip etti. Oransal değişime bakıldığında ise iş yeri sayısı en hızlı artan il yüzde 5,4 artışla Nevşehir oldu. Sakarya, Antalya ve Tekirdağ illeri de Nevşehir’den sonra iş yeri sayısı en hızlı artan diğer iller olarak sıralandılar. Öte yandan, Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta iş yeri sayıları yüzde 25 ve üzerinde gerilerken deprem bölgesindeki Adana, Kilis, Elazığ ve Osmaniye dışında diğer tüm illerde de düşüşler gerçekleşti.

TEPAV perakende güven endeksi Şubat ayında da düştü! Haber

TEPAV perakende güven endeksi Şubat ayında da düştü!

TEPAV tarafından yayımlanan son rapora göre, Türkiye'de perakende sektöründe güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre azalışını sürdürdü. İşlerin kötüleştiğini belirten perakendecilerin oranı artarken, özellikle Ege Bölgesi'nde belirgin bir gerileme yaşandı. GÜVEN ENDEKSİNDE AZALIŞ TEPE, Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,0 puanlık bir azalışla -16,0 puan değerini aldı. Geçen aya kıyasla da 4,8 puanlık bir düşüş kaydedildi. Bu düşüş, perakende sektöründeki olumsuz algının devam ettiğini gösteriyor. İŞLERİN DURUMUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER Perakendecilerin işlerin durumuna ilişkin değerlendirmeleri de olumsuz bir tablo çiziyor. Geçen yılın aynı dönemine göre işlerinde düşüş olduğunu belirtenlerin oranı artarken, bu düşüş özellikle Ege Bölgesi'nde daha belirgin bir şekilde yaşandı. SEKTÖREL DEĞERLENDİRME Şubat 2024'te, yiyecek, içecek ve tütün ürünleri ile birden fazla türde ürün satan bakkal, market ve büyük mağazalar sektörlerinde değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken, diğer sektörler ortalamanın altında değer aldı. BÖLGELERE GÖRE DEĞERLENDİRME Bölgeler bazında, Batı Anadolu, Doğu Marmara, Orta Anadolu gibi bölgelerde değişim ortalamanın üzerinde gerçekleşirken, Akdeniz, İstanbul, Doğu Karadeniz gibi bölgelerde ortalamanın altında gerçekleşti. AB VE KOPE PERFORMANSI AB-27 Perakende Güven Endeksi, Şubat ayında da olumsuz bir seyir izledi. Türkiye genelinden daha olumlu bir performans gösteren KOPE, Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre azalışını sürdürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.