TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Perakende güven endeksi mayıs ayında düşüşünü sürdürdü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,6 puanlık, bir önceki aya göre ise 1,1 puanlık azalışla -12,3 puan değerini alarak negatif seyrini korudu.

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2024 16:00
Kaynak: Haber Merkezi
Perakende güven endeksi mayıs ayında düşüşünü sürdürdü

TEPAV Perakende Güven Endeksi (TEPE), Mayıs ayında bir önceki yıla göre 2,6 puanlık, bir önceki aya göre ise 1,1 puanlık azalışla -12,3 puan değerini alarak negatif seyrini korudu. Bu durum, perakendecilerin işlerin durumuna ilişkin kötümser bakış açısını ve önümüzdeki dönemde satışlarda düşüş beklediklerini gösteriyor.

PERAKENDECİLERİN İŞLERE BAKIŞI KARAMSAR

TEPE anketine katılan perakendecilerin geçtiğimiz 3 ayda işlerin durumunun kötüleştiğini belirtenlerin oranı Mayıs 2024'te yüzde 55,5'ten yüzde 62,1'e yükseldi. Bu da perakendecilerin büyük bir kısmının son dönemde işlerde bir durgunluk veya düşüş gözlemlediğini ortaya koyuyor.

GELECEĞE YÖNELİK BEKLENTİLER DE OLUMSUZ

Perakendecilerin önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme bekleyenlerin oranı ise yüzde 36,9'dan yüzde 35,3'e geriledi. Bu durum, perakendecilerin geleceğe dair umutlarının azaldığını ve önümüzdeki dönemde de işlerin iyiye gitmesini beklemediklerini gösteriyor.

FİYATLARDA ARTIŞ BEKLENTİSİ ARTTI

TEPE anketine katılan perakendecilerin önümüzdeki 3 ayda satış fiyatında artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 60,6 oldu. Bu da perakendecilerin artan enflasyon ve maliyetler nedeniyle fiyatlarda artış yapmak zorunda kalacaklarını öngördüklerini gösteriyor.

ALT SEKTÖRLERDE VE BÖLGELERDE FARKLILIKLAR VAR

Perakende güveni alt sektörler ve bölgelere göre de farklılık gösteriyor. Tekstil, hazır giyim ve ayakkabı sektöründe perakende güveni en fazla artarken, motorlu taşıtlar ve diğer sektörlerde ise en fazla düşüş yaşandı. Bölgelere göre bakıldığında ise perakende güveni en fazla Ortadoğu Anadolu'da yükselirken, Akdeniz ve Batı Anadolu'da ise en fazla düşüş gerçekleşti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.