TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Moody's, İsrail'in kredi notunu düşürdü: Jeopolitik riskler artıyor

Moody's, İsrail'in kredi notunu "A2"den "Baa1"e indirdi. Kararın temel nedeni olarak ülkedeki jeopolitik risklerin önemli ölçüde artması ve ekonomik büyüme beklentilerindeki zayıflama gösterildi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 17:32
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 17:32
Kaynak: Haber Merkezi
Moody's, İsrail'in kredi notunu düşürdü: Jeopolitik riskler artıyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İsrail'in kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. Ülkenin uzun vadeli yerel ve yabancı para ihraççı notları "A2"den "Baa1"e çekildi. Aynı zamanda yerel ve yabancı para kıdemli teminatsız notları da "A2"den "Baa1"e, yabancı para kıdemli teminatsız raf notu ve yabancı para kıdemli teminatsız MTN notu "(P)A2"den "(P)Baa1"e düşürüldü.

JEOPOLİTİK RİSKLER NOT DÜŞÜŞÜNE YOL AÇTI

Moody's tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in kredi notunun düşürülmesine neden olarak jeopolitik risklerin yoğunlaşması gösterildi. İsrail'in Hizbullah ile olan çatışmalarındaki artış ve Gazze'de ateşkes olasılığının azalması gibi faktörler bu kararın temel sebepleri arasında yer aldı. Ayrıca, ülke içindeki siyasi risklerin de jeopolitik risklerle birlikte arttığına dikkat çekildi.

EKONOMİK BÜYÜME BEKLENTİLERİ DÜŞÜRÜLDÜ

Moody's, İsrail ekonomisinin bu yıl ve 2025'te zayıf bir büyüme performansı sergileyeceğini öngörüyor. 2024 yılı için reel GSYH büyümesi yalnızca %0,5 olarak tahmin edilirken, 2025 yılı büyüme beklentisi %4'ten %1,5'e düşürüldü. Bu durum, ülkenin kredi notunu olumsuz yönde etkileyen diğer bir faktör olarak öne çıktı.

Moody's ayrıca, İsrail'in savunma harcamalarının uzun süre yüksek kalacağını ve bunun bütçe açığının da tahmin edilenden daha uzun süre devam etmesine yol açacağını belirtti. Savunma ihtiyaçlarındaki bu artışın, ülkenin mali dengesini olumsuz etkilemeye devam edeceği vurgulandı.

KREDİ NOTUNUN GÖRÜNÜMÜ "NEGATİF"

İsrail'in kredi notu görünümü ise "negatif" olarak açıklandı. Bu, önümüzdeki dönemde kredi notunda daha fazla düşüş olasılığının bulunduğuna işaret ediyor. Moody's, özellikle artan jeopolitik risklerin ve ekonomik durgunluğun, ülkenin kredi notu üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.