TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İçten yanmalı araçlar da sürdürülebilirliğin parçası olabilir

MOTOR Aşin CEO’su Saim Aşçı, elektrikli araçların üretim aşamasındaki yüksek CO2 salınımına dikkat çekerek, içten yanmalı araçların doğru yedek parça kullanımıyla ömürlerinin uzatılabileceğini ve bu sayede kaynak kullanımının azaltılabileceğini belirtti. Aşçı, “Kaliteli otomobil ve yedek parça, sürdürülebilirliğin kilit noktalarından biri” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 19.08.2024 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 19.08.2024 15:22
Kaynak: BÜLTEN
İçten yanmalı araçlar da sürdürülebilirliğin parçası olabilir

Elektrikli araçların çevreye olan etkileri ve sürdürülebilirlik konusundaki avantajları son yıllarda sıkça tartışılırken, bazı üreticiler içten yanmalı motorlarla donatılmış araçların da sürdürülebilirlik açısından önemli bir rol oynadığını vurgulamaya başladı. MOTOR Aşin CEO’su Saim Aşçı, içten yanmalı araçların doğru yedek parça kullanımıyla ömürlerinin uzatılabileceğini ve bu sayede kaynak kullanımının azaltılabileceğini belirtti. Aşçı, “Kaliteli otomobil ve yedek parça kullanımı, sürdürülebilirliğin kilit noktalarından biri haline geliyor” diyerek, firmanın 2023 itibarıyla bu konuyu odak noktası haline getirdiğini ifade etti.

“90’ model Alman ve Japon otomobilleri halen görevini yerine getirebiliyor”

Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, "Bugün popüler hale gelen bir elektrikli aracın üretimi, geleneksel bir araçla ortalama 8 yıl boyunca yapılan yolculukta ortaya çıkan CO2 emisyonlarına eşdeğer miktarda CO2 salınımına neden oluyor. Yeni bir otomobil satın almak yerine, ikinci el bir otomobil satın alarak veya var olanı koruyarak, aslında sürdürülebilirliğe farkında olmadan katkı sağlıyorsunuz. Onaylı ve kaliteli yedek parça, kaliteli bir otomobille birleşince, ortalama 12 yıl/300.000 km olan araç ömrü, 15 yıl, belki 20 yıl ve üzerine çıkıyor. Özellikle 80’ler sonu, 90’lar başı BMW, Mercedes, Audi gibi Alman premium araçlarını veya Toyota, Nissan, Honda gibi Japon grubu otomobilleri dikkatli incelerseniz, durum net ortaya çıkıyor. İşte bu yüksek üretim kalitesi, kaliteli yedek parça ve doğru servisle mümkün oluyor” diye ifade etti.

Elektrikli araçların

“Türkiye’de araç yaş ortalaması 15, ancak bu fazla gibi görünse de Dünya’da da durum çok farklı değil, 12 yaş civarında”

Aşin Motorlu Araçlar Genel Müdürü Okan Erdem Dünya’dan örnekler vererek, oto servislerinin sürdürülebilirlikteki konumuna atıfta bulunarak şunları söyledi: “Türkiye’de araç yaş ortalaması 15, ancak bu fazla gibi görünse de Dünya’da da durum çok farklı değil, 12 yaş civarında. Yollarımızda 30 milyon araç var ve hepsi birer milli servet. Doğru bakım & onarımlarla servetimizi de korumuş oluyoruz. Kötü otomobil yoktur, ihmal edilen otomobil vardır diyoruz. Birçok arızalı otomobilin teknik bilgi, beceri ve ekipmandan yoksun servislerde işlem gördüğünü görüyoruz. Nitekim Volvo’nun, Mercedes’in, Volkswagen’in, Saab’ın, Toyota’nın, Honda’nın ürettiği ve 3-4 milyon kilometre yol kat etmiş birçok örneği var. Benzer örnekler elektrikli araçlarda da ortaya çıkmaya başladı. Lakin minimum bir kez batarya değişimi ve tamir edilemeyen elektrikli motorun birkaç kez değişimi, çok yüksek maliyetlere neden oluyor. Baktığımızda orta vadede içten yanmalı ikinci el araçlar halen daha güvenilir görünüyor.”

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.