TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#elektrikli araç

İLKHABER-Gazetesi - elektrikli araç haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, elektrikli araç haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Tesla Model Y’ye zam geldi: Türkiye’deki fiyatlar 1 milyon 866 bin TL’den başlıyor Haber

Tesla Model Y’ye zam geldi: Türkiye’deki fiyatlar 1 milyon 866 bin TL’den başlıyor

Türkiye'de elektrikli araç pazarında rekabet kızışırken, Tesla Model Y'ye gelen yeni zamlar dikkat çekti. Ülkemizde resmi olarak satılan tek Tesla modeli olan Model Y'nin fiyatları, yapılan son artışlarla birlikte önemli ölçüde yükseldi. TESLA MODEL Y FİYATLARI TAVAN YAPTI En düşük donanım seviyesindeki Tesla Model Y'nin başlangıç fiyatı artık 1 milyon 866 bin TL. Siyah renk tercih edenler için bu fiyat 1 milyon 909 bin TL'ye, mavi renk seçeneği ise tam 2 milyon 454 bin TL'ye yükseliyor. Çift motorlu ve daha uzun menzilli versiyonlar ise sırasıyla 3 milyon 209 bin TL ve 3 milyon 473 bin TL'den başlıyor. TOGG VE TESLA ARASINDAKİ REKABET Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Eylül ayında Türkiye'de 2.200 adet Togg T10X ve 2.475 adet Tesla Model Y satışı gerçekleştirildi. Bu rakamlar, iki elektrikli otomobil markası arasındaki rekabetin ne kadar kızıştığını gösteriyor. TÜRKİYE OTOMOTİV PAZARI GENELİNDE DURUM ODMD'nin paylaştığı genel otomotiv pazarı verilerine göre: Türkiye binek araç ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,2 oranında azaldı. Otomobil satışları ise aynı dönemde %0,9 oranında arttı. Hafif ticari araç pazarı ise %8,4 oranında azaldı. 2024 yılı eylül ayı binek araç ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılı Eylül ayına göre ,6 azaldı.

Elektrikli araç sahipleri için Ankara-Niğde Otoyolu'nda yeni şarj istasyonu Haber

Elektrikli araç sahipleri için Ankara-Niğde Otoyolu'nda yeni şarj istasyonu

Elektrikli araç sahiplerinin, Türkiye'nin en yeni otoyollarından biri olan 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu'ndaki şarj çilesi bitti. Araç sahiplerinin sesine kulak veren EN YAKIT, otoyolun Ankara-Adana istikametinin 47. kilometresine karşılıklı ilk elektrikli şarj istasyonunu kurdu. Türkiye'nin ilk elektrikli şarj işletmecisi lisansının sahibi olan EN YAKIT, 'her 200 kilometrede bir şarj istasyonu' hedefi doğrultusunda araç sahiplerinin kesintisiz ulaşımı için yatırımlarını hızlandırdı. EN YAKIT, akaryakıt sektöründeki 35 yıllık tecrübesini elektrikli şarj istasyonlarıyla bu kez Ankara-Niğde Otoyolu'na taşıdı. Türkiye'yi kuzeyden güneye kesintisiz erişimle bağlayan 330 kilometrelik otoyolda 10 adet dinlenme tesisi olmasına rağmen araç sahipleri şarj sıkıntısı çekiyordu. Araç sahiplerinin sesine kulak veren EN YAKIT, otoyolun Ankara-Adana istikametindeki 47. kilometresi Emirler mevkiinde karşılıklı bulunan iki dinlenme tesisine şarj istasyonu kurarak araç sahiplerinin kesintisiz ve özgürce seyahat etmesinin yolunu açtı. "Araç sahiplerinin talepleriyle şarj istasyonları açıldı" EN YAKIT daha önce de benzer sorunu yaşayan Adana-İstanbul yolunu kullanan araç sahiplerinin imdadına yetişmiş ve otoyol üzerindeki Grand Millennium Konya Hotel'de elektrikli şarj istasyonu kurmuştu. EN YAKIT Genel Müdürü Tayfun Şenses araç sahiplerinin sesine her zaman kulak verdiklerini belirterek, "330 kilometre uzunluğa sahip Ankara Niğde Otoyolu üzerinde 10 adet dinlenme tesisi bulunmasına rağmen elektrikli araç sahipleri, şarj sıkıntısı nedeniyle bu otoyolu kullanamıyorlar ve farklı güzergahlar üzerinden yola devam etmek zorunda kalıyorlardı. Bu yüzden de bölgede yoğun bir trafik yaşanıyordu. Yaklaşık 2 senelik bir çalışma sonrasında gerekli altyapı yatırımları ve teknik prosedürleri tamamladık. Kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz cihazlara da enerji vermeye başladık. Ayrıca otoyolun 94 ve 230. kilometrelerindeki karşılıklı tesislerdeki cihazlarımızı da aynı anda hizmete açtık. Böylece şarj hizmet noktamızı tüketicinin erişemediği noktalardan birine daha taşımış olduk. Ankara-Niğde otoyolunda 3 istasyon birden açan EN YAKIT'ın bu kararında tüketicilerin yoğun talepleri etkili oldu" dedi. Yüzde 80 kapsama alanı ile elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz hizmet EN YAKIT olarak Ankara-Niğde istikameti 47. kilometresinde karşılıklı dört araca hizmet verebilecek şekilde 180 KWh cihazlarla elektrikli araç sahipleri için sevindirici bir habere imza attıklarını anlatan Şenses, "EN YAKIT olarak Türkiye'nin dört bir yanını, tamamı Yüksek Hızlı (DC) şarj istasyonlarımızla kapsamaya devam ediyoruz. Edirne'den Cizre'ye, Samsun'dan Antalya'ya elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz hizmet veriyoruz. Ülkenin yüzde 80'ini kapsayan 160'ı aşkın şarj istasyonumuza bugün çok önemli bir konumda, bir yenisini daha eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

İçten yanmalı araçlar da sürdürülebilirliğin parçası olabilir Haber

İçten yanmalı araçlar da sürdürülebilirliğin parçası olabilir

Elektrikli araçların çevreye olan etkileri ve sürdürülebilirlik konusundaki avantajları son yıllarda sıkça tartışılırken, bazı üreticiler içten yanmalı motorlarla donatılmış araçların da sürdürülebilirlik açısından önemli bir rol oynadığını vurgulamaya başladı. MOTOR Aşin CEO’su Saim Aşçı, içten yanmalı araçların doğru yedek parça kullanımıyla ömürlerinin uzatılabileceğini ve bu sayede kaynak kullanımının azaltılabileceğini belirtti. Aşçı, “Kaliteli otomobil ve yedek parça kullanımı, sürdürülebilirliğin kilit noktalarından biri haline geliyor” diyerek, firmanın 2023 itibarıyla bu konuyu odak noktası haline getirdiğini ifade etti. “90’ model Alman ve Japon otomobilleri halen görevini yerine getirebiliyor” Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, "Bugün popüler hale gelen bir elektrikli aracın üretimi, geleneksel bir araçla ortalama 8 yıl boyunca yapılan yolculukta ortaya çıkan CO2 emisyonlarına eşdeğer miktarda CO2 salınımına neden oluyor. Yeni bir otomobil satın almak yerine, ikinci el bir otomobil satın alarak veya var olanı koruyarak, aslında sürdürülebilirliğe farkında olmadan katkı sağlıyorsunuz. Onaylı ve kaliteli yedek parça, kaliteli bir otomobille birleşince, ortalama 12 yıl/300.000 km olan araç ömrü, 15 yıl, belki 20 yıl ve üzerine çıkıyor. Özellikle 80’ler sonu, 90’lar başı BMW, Mercedes, Audi gibi Alman premium araçlarını veya Toyota, Nissan, Honda gibi Japon grubu otomobilleri dikkatli incelerseniz, durum net ortaya çıkıyor. İşte bu yüksek üretim kalitesi, kaliteli yedek parça ve doğru servisle mümkün oluyor” diye ifade etti. “Türkiye’de araç yaş ortalaması 15, ancak bu fazla gibi görünse de Dünya’da da durum çok farklı değil, 12 yaş civarında” Aşin Motorlu Araçlar Genel Müdürü Okan Erdem Dünya’dan örnekler vererek, oto servislerinin sürdürülebilirlikteki konumuna atıfta bulunarak şunları söyledi: “Türkiye’de araç yaş ortalaması 15, ancak bu fazla gibi görünse de Dünya’da da durum çok farklı değil, 12 yaş civarında. Yollarımızda 30 milyon araç var ve hepsi birer milli servet. Doğru bakım & onarımlarla servetimizi de korumuş oluyoruz. Kötü otomobil yoktur, ihmal edilen otomobil vardır diyoruz. Birçok arızalı otomobilin teknik bilgi, beceri ve ekipmandan yoksun servislerde işlem gördüğünü görüyoruz. Nitekim Volvo’nun, Mercedes’in, Volkswagen’in, Saab’ın, Toyota’nın, Honda’nın ürettiği ve 3-4 milyon kilometre yol kat etmiş birçok örneği var. Benzer örnekler elektrikli araçlarda da ortaya çıkmaya başladı. Lakin minimum bir kez batarya değişimi ve tamir edilemeyen elektrikli motorun birkaç kez değişimi, çok yüksek maliyetlere neden oluyor. Baktığımızda orta vadede içten yanmalı ikinci el araçlar halen daha güvenilir görünüyor.”

EMOD’dan Türkiye’de elektrikli araç ekosistemini geliştirecek kritik adım: Roaming sistemi geliyor Haber

EMOD’dan Türkiye’de elektrikli araç ekosistemini geliştirecek kritik adım: Roaming sistemi geliyor

Türkiye'de elektrikli araç şarj istasyonları operatörlerinin çatı kuruluşu olan EMOD, elektrikli araç ekosisteminin gelişimine önemli bir katkı sağlayacak bir adım atıyor. Dernek, farklı operatörlere ait şarj istasyonlarının birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayacak "roaming sistemi"ni hayata geçirmek için çalışmalara başladı. EMOD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar, yaptığı açıklamada, roaming sisteminin elektrikli araç kullanıcıları için büyük bir kolaylık sağlayacağını ve sektörün gelişimine önemli bir katkı sunacağını belirtti. Pınar, "Şarj istasyonları arasındaki uyum, yalnızca sektör için değil, aynı zamanda elektrikli araç kullanımını teşvik etmek için de kritik bir unsurdur. Bu sistem sayesinde kullanıcılar, farklı operatörlere ait istasyonlardan kesintisiz hizmet alabilecekler." dedi. ROAMİNG SİSTEMİNİN FAYDALARI NELER? Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcılar, tek bir uygulama veya kart ile farklı şarj istasyonlarından hizmet alabilecek, bu sayede şarj konusunda herhangi bir sınırlama yaşamayacaklar. Sektörel Bütünleşme: Farklı operatörlerin şarj istasyonları birbirleriyle entegre olacak, bu da sektörün genel hizmet kalitesini artıracaktır. Ulusal Şarj Ağı: Roaming sistemi, ulusal şarj istasyonu ağının gelişimine önemli bir katkı sağlayacak ve elektrikli araç kullanımını teşvik edecektir. Avrupa ile Uyum: Avrupa Komisyonu'nun sürdürülebilir mobiliteyi destekleyen yaklaşımlarıyla uyumlu bir adım olacaktır. YOL HARİTASI VE GELECEK PLANLAR EMOD, roaming sisteminin hayata geçirilmesi için sektör temsilcileriyle yoğun bir iş birliği içinde çalışıyor. Yakın gelecekte bu konuda somut adımlar atılacak ve paydaşlara sunulacak bir yol haritası hazırlanacak. Ayrıca, ilgili düzenleyici kurumlara başvurular yapılacak. SEKTÖRÜN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM EMOD'un bu girişimi, Türkiye'deki elektrikli araç ekosisteminin gelişimine önemli bir ivme kazandıracak. Roaming sisteminin hayata geçirilmesiyle birlikte, Türkiye'deki emobilite sektörü, Avrupa'daki benzer sistemlerle rekabet edebilir bir seviyeye gelecek.

Şengönül: Site ve apartmanlarda şarj ünitesi kurulumu için çoğunluk oyu yeterli Haber

Şengönül: Site ve apartmanlarda şarj ünitesi kurulumu için çoğunluk oyu yeterli

Elektrikli araç ekosisteminin Türkiye’de gelişimini hızlandırmak adına birçok adım atan Sharz.net, site ve apartman sakini elektrikli araç sahiplerine öneri ve uyarılarda bulundu. Birçok elektrikli araç sahibi, konutlarında şarj ünitesi kurulumunu 5’te 4 kat maliki çoğunluğu gerektiği iddiasıyla apartman yöneticileri ve site yönetimleri nedeniyle gerçekleştiremezken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklama geldi. “Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması adına çok önemli hususları aydınlatan Bakanlığımıza sektör paydaşları olarak teşekkür ediyoruz” Yeni bir düzenlemeden ziyade, var olan düzenlemelere hatırlatma yapılarak bakanlığın durumu açıklığa kavuşturduğunu söyleyen Sharz.net Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül şunları söyledi:“Alınmış yeni bir karardan ziyade, var olan düzenlemeler Bakanlık tarafından hatırlatıldı ve açıklamayla kafa karışıklığı yaratan durum aydınlanmış oldu. Bakanlığımızın ifade ettiği üzere, sitelerde ve apartmanlarda şarj ünitesi kurulumu; ruhsat gerektiren bir yapı niteliğine sahip olmadığından, çoğunluk oyu yeterli oluyor. Ayrıca site içerisinde tahsisli otopark alanı bulunan sitelerde duvar tipi şarj ünitesi veya evlere ayrı tahsis edilmiş otoparklarında hali hazırda hazır hatta sahip olan yapılarda, yönetim kurulu kararı aranmamaktadır. Doğru ve sağlıklı kurulum için mutlaka EPDK lisanslı şirketlerden danışmanlık ve kurulum hizmeti alınmasını öneriyoruz. Elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşması adına çok önemli hususları aydınlatan Bakanlığımıza sektör paydaşları olarak teşekkür ediyoruz.”

Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Türkiye'den çekildi! Haber

Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Türkiye'den çekildi!

Çinli elektrikli araç üreticisi Hozon Neta, Kasım 2023'te Türkiye pazarına iddialı bir giriş yapmıştı. 420 km menzilli Neta U modelini satışa sunan firma, 2024'ün ilk çeyreğinde Neta Aya ve Neta GT, 2025 yılında ise Neta S'in satışına başlamayı ve bu yıl için en az 12 showroom açmayı planlıyordu. Ancak, Ticaret Bakanlığı'nın Çin'den ithal edilecek elektrikli araçlar için yeni şartlar getirmesi Hozon Neta'nın planlarını altüst etti. Yeni düzenlemede, ithalatçı firmanın 7 bölgede 20 servis açması zorunluluğu bulunuyordu. Bu durum Hozon Neta'nın Türkiye'deki operasyonlarını olumsuz etkiledi. SADECE 53 ADET ARAÇ SATABİLDİ Hozon Neta, sadece yeni düzenlemeden önce Türkiye'ye sokabildiği 53 adet elektrikli otomobil için satış yapabildi. Satışları durdurmasına rağmen, önümüzdeki 10 yıl boyunca müşterilerine yedek parça ve servis hizmeti vermek zorunda. ÇİN MENŞELİ MARKA SAYISI 10'A GERİLEDİ Ticaret Bakanlığı'nın aldığı yeni düzenleme, "Çin'den bir elektrikli araç markası buldum, bunu getirip Türkiye'de satarım" dönemini bitirdi. Bu durum, finansal gücü sınırlı olan Çinli markaları zor durumda bıraktı. Hozon Neta, bu durumdan ilk etkilenen marka oldu. Bu gelişmelerin ardından Türkiye otomotiv pazarındaki Çinli marka sayısı 10'a geriledi. NE OLMUŞTU? Hozon Neta, Kasım 2023'te Türkiye pazarına giriş yaptı. 420 km menzilli Neta U modelini satışa sundu. 2024'te Neta Aya ve Neta GT, 2025'te ise Neta S'in de Türkiye'de olacağını duyurdu. Ticaret Bakanlığı, Çin'den ithal elektrikli araçlar için yeni şartlar getirdi. Bu şartlar, ithalatçı firmaların 7 bölgede 20 servis açmasını zorunlu kıldı. Hozon Neta, yeni düzenlemeden önce Türkiye'ye sokulan 53 adet elektrikli otomobil dışında satış yapamadı. Şirket, Türkiye'deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı. GRS Automobility'nin showroom'u boşaltıldı ve internet sitesi kapatıldı. GRS Automobility'nin distribütörlüğünü üstlendiği Carver markası da iflas etti. Türkiye pazarındaki Çinli marka sayısı 10'a geriledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.