TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eylül ayında ihracatta düşüş: AKMİB 322,3 milyon dolar olarak açıkladı

Adana'da Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Eylül ayında 322,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. AKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, küresel talep daralması ve artan girdi maliyetleri nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiklerini belirterek, ihracatçı firmaların finansmana ulaşımında daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 09:58
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 09:58
Kaynak: BÜLTEN
Eylül ayında ihracatta düşüş: AKMİB 322,3 milyon dolar olarak açıkladı

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, eylül ayında 322,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Küresel talepteki gerileme, yakın coğrafyadaki savaşlar, enflasyon ve kur dengesi ile girdi maliyetlerindeki artış gibi pek çok etkenin eylül ayı ihracat rakamlarına negatif yansıdığını söyleyen AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, ihracatçı firmaların bu zorlu dönemde finansmana ulaşım yönünde daha fazla desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti.

“Limitlerin artırılması ihracatçı firmalarımıza önemli bir rahatlama sağlayacaktır”

Saadettin Çağan, “Limitlerin artırılması ihracatçı firmalarımıza önemli bir rahatlama sağlayacaktır. Limitlerin artırılmasının yanı sıra faiz oranlarının da düşürülmesi çok daha faydalı olacaktır. Reeskont kredilerinde bileşik faiz oranı yüzde 37’ye kadar çıkıyor. Bu oranın 5 puan aşağıya çekilmesi beklentimizdir. Bu sağlanırsa ihracatçılarımız finansman maliyetlerini daha rahat yönetebilecektir” diye ifade etti.

Daha fazla reeskont kredilerinden yararlanması, sektörde sürdürülebilirlik, rekabet gücü ve finansal istikrar açısından olumlu yansımalar yaratabilir”

Merkez Bankası’nın reeskont kredilerinin daha hedefli kullandırılması, yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yapan firmaların kredilerden daha fazla yararlanmalarını amaçlayan yeni modelin 13 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girmesinin planlandığını anımsatan Çağan şunları söyledi: “Yeni yılda hayata geçirilmesini beklediğimiz yeni model, kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe teknolojiye dayalı üretim yapan firmaların daha fazla reeskont kredilerinden yararlanması, sektörde inovasyon, sürdürülebilirlik, rekabet gücü ve finansal istikrar açısından olumlu yansımalar yaratabilir.”

Sektör ihracatımızın yüzde 51,9’unu oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 142,5 milyon dolar değere ulaştık

Saadettin Çağan,  “Sektör ihracatımızın yüzde 51,9’unu oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlarda 142,5 milyon dolar değere ulaştık. Bunu yüzde 23 pay ve 63,1 milyon dolar değer ile plastikler ve mamulleri, yüzde 9,9 pay ve 27,3 milyon dolar değer ile anorganik kimyasallar takip etti. Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Hollanda, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Yunanistan oldu. Hollanda’ya 57,1 milyon dolar, KKTC’ye 23,4 milyon dolar ve Yunanistan’a 21 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Eylül ayında ihracat hacminde en güçlü artışları incelediğimizde, Tunus pazarı çok dikkat çekiyor. Geçen yılın aynı döneminde 21 kata yakın artış yakaladığımız Tunus pazarına 11,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeyi yüzde 270 artış ve 21 milyon dolar değer ile Yunanistan, yüzde 110 artış ve 12,7 milyon dolar değer ile ABD takip etti” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.