TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödeyenlere ağır ceza geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, elden yapılan kira ödemelerine ağır cezalar getirecek yeni bir düzenleme yapıyor. Tebliğ taslağına göre, elden ödenen her ay için yüzde 10'u kadar ceza kesilecek.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 11:04
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 11:04
Kaynak: Haber Merkezi
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödeyenlere ağır ceza geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kiraların elden ödenmesini engellemek amacıyla yeni düzenlemeler getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, kira ödemelerini bankalar veya PTT aracılığıyla belgelendirmeyenlere özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Elden Ödemeye 5 Bin Lira Ceza

Yeni düzenlemeye göre, kirayı elden ödeyen ya da tahsil eden kişiler, ödenen tutarın yüzde 10'u kadar ceza ile karşı karşıya kalacak. Ancak bu ceza 5 bin liranın altında olmayacak. Örneğin, 20 bin liralık bir kira bedelinin elden ödendiği tespit edilirse, her iki taraf için de 5 bin liralık ceza uygulanacak. Bu ceza her işlem için ayrı ayrı kesilecek.

KİRA ÖDEMELERİNDE BANKA VE PTT ZORUNLULUĞU

Resmi Gazete’de 2 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan 7524 sayılı yasa ile getirilen zorunluluk, kira ödemelerinin bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmasını şart koşuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı, bu zorunluluğun nasıl uygulanacağına dair detaylar sunuyor.

Kısa süreli konut kiralamaları da tevsik zorunluluğuna dahil edildi. Ayrıca, hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine ödenmesi durumunda bu şartın yerine getirilmiş sayılacağı belirtildi.

USULSÜZLÜK CEZALARI DETAYLANDIRILDI

Tevsik zorunluluğuna uymayanlara kesilecek cezalar ise şu şekilde düzenlendi:

  • Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 20 bin lira,
  • İkinci sınıf tüccarlar ve defter tutan çiftçiler için 10 bin lira,
  • Diğerleri için en az 5 bin lira olacak.

Her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak olan bu cezalar, bir takvim yılı içerisinde en fazla 20 milyon liraya kadar çıkabilecek.

ELDEN ÖDEME YAPANLARA İSTİSNALAR

Eğer kiracı, elden yaptığı kira ödemesini 5 iş günü içinde kendiliğinden bildirirse, ceza uygulanmayacak. Ancak, bu süre geçerse hem kiraya veren hem de kiracı için ceza kaçınılmaz olacak.

ÖRNEKLERLE CEZA UYGULAMASI

Gelir İdaresi’nin verdiği örneklere göre, eğer kiracı 20 bin liralık bir kira bedelini elden öderse, her iki tarafa da en az 5 bin liralık ceza kesilecek. Yani toplamda 10 bin lira ceza söz konusu olacak. Aynı şekilde, 25 bin liralık bir kira için de bu cezalar geçerli olacak ve asgari 10 bin lira ceza uygulanacak.

7 BİN LİRANIN ÜZERİNDEKİ TÜM İŞLEMLER DE TAKİP EDİLECEK

Tebliğ taslağı, 7 bin liranın üzerindeki tüm ödeme ve tahsilatların finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasını şart koşuyor. Örneğin, bir memur 20 bin liralık bir buzdolabı satın aldığında, bu ödemenin bankalar üzerinden yapılması gerekecek. Aksi halde hem alıcı hem de satıcıya ceza uygulanacak.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.