TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Gelir İdaresi Başkanlığı

İLKHABER-Gazetesi - Gelir İdaresi Başkanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gelir İdaresi Başkanlığı haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

GİB, vergi borcu silinmesi iddialarını yalanladı: Hiçbir kamu zararına izin verilmedi Haber

GİB, vergi borcu silinmesi iddialarını yalanladı: Hiçbir kamu zararına izin verilmedi

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), vergi borcu silinerek kamunun zarara uğratıldığına dair basında çıkan haberleri yalanladı. Başkanlık, medyada yer alan "Devleti soyup köşeyi döndüler!" başlıklı haberin tamamen asılsız olduğunu vurguladı. GİB, bu tür haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti ve açıklamalarda bulundu. "VERGİ BORÇLARININ SİLİNMESİ İMKÂNSIZ" GİB'in açıklamasında, Türk vergi hukukunda tabii afetler gibi özel durumlar için terkin düzenlemeleri ve küçük tutarlı alacakların tahsilinden vazgeçilmesine yönelik bazı düzenlemeler dışında vergi borçlarının kayıtsız şartsız silinmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. Başkanlık, ödenmesi gereken vergi borçlarının veya cezalarının Türkiye Büyük Millet Meclisi dışında hiçbir makam tarafından silinmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. "USULSÜZ BİR DURUM TESPİT EDİLDİĞİNDE DERHAL GEREKLİ İŞLEMLERİN BAŞLATILDI" Ayrıca, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın, vergi hukuku kapsamında yer alan ve henüz kesinleşmemiş vergi ve cezalar ile ilgili uzlaşma imkânı sağlayan müesseseyi yeniden düzenleyen 7524 sayılı Kanun ile vergi asli borçlarının uzlaşma kapsamından çıkarıldığını duyurdu. GİB, elektronik vergi sistemleriyle sürekli analiz, kontrol ve denetimler yaptığını ve usulsüz bir durum tespit edildiğinde derhal gerekli işlemlerin başlatıldığını belirtti. Açıklamada, habere konu olayın 2021 yılında gerçekleştiği ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hemen tespit edilerek hukuki sürecin başlatıldığı aktarıldı. Yargı sürecinin devam ettiği ve idari soruşturmanın sonuçlandığı, gerekli müeyyidelerin uygulandığı da ifade edildi. GİB, tüm vergisel süreçlerin tamamlanarak herhangi bir kamu zararı veya tahakkuk kaybına izin verilmediğini belirtti.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödeyenlere ağır ceza geliyor Haber

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Elden kira ödeyenlere ağır ceza geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kiraların elden ödenmesini engellemek amacıyla yeni düzenlemeler getiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, kira ödemelerini bankalar veya PTT aracılığıyla belgelendirmeyenlere özel usulsüzlük cezası kesilecek. Elden Ödemeye 5 Bin Lira Ceza Yeni düzenlemeye göre, kirayı elden ödeyen ya da tahsil eden kişiler, ödenen tutarın yüzde 10'u kadar ceza ile karşı karşıya kalacak. Ancak bu ceza 5 bin liranın altında olmayacak. Örneğin, 20 bin liralık bir kira bedelinin elden ödendiği tespit edilirse, her iki taraf için de 5 bin liralık ceza uygulanacak. Bu ceza her işlem için ayrı ayrı kesilecek. KİRA ÖDEMELERİNDE BANKA VE PTT ZORUNLULUĞU Resmi Gazete’de 2 Ağustos 2024 tarihinde yayımlanan 7524 sayılı yasa ile getirilen zorunluluk, kira ödemelerinin bankalar veya PTT aracılığıyla yapılmasını şart koşuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı, bu zorunluluğun nasıl uygulanacağına dair detaylar sunuyor. Kısa süreli konut kiralamaları da tevsik zorunluluğuna dahil edildi. Ayrıca, hisseli gayrimenkullerin kiralanmasında, kira bedelinin tamamının kiraya verenlerden birine ödenmesi durumunda bu şartın yerine getirilmiş sayılacağı belirtildi. USULSÜZLÜK CEZALARI DETAYLANDIRILDI Tevsik zorunluluğuna uymayanlara kesilecek cezalar ise şu şekilde düzenlendi: Birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı için 20 bin lira, İkinci sınıf tüccarlar ve defter tutan çiftçiler için 10 bin lira, Diğerleri için en az 5 bin lira olacak. Her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak olan bu cezalar, bir takvim yılı içerisinde en fazla 20 milyon liraya kadar çıkabilecek. ELDEN ÖDEME YAPANLARA İSTİSNALAR Eğer kiracı, elden yaptığı kira ödemesini 5 iş günü içinde kendiliğinden bildirirse, ceza uygulanmayacak. Ancak, bu süre geçerse hem kiraya veren hem de kiracı için ceza kaçınılmaz olacak. ÖRNEKLERLE CEZA UYGULAMASI Gelir İdaresi’nin verdiği örneklere göre, eğer kiracı 20 bin liralık bir kira bedelini elden öderse, her iki tarafa da en az 5 bin liralık ceza kesilecek. Yani toplamda 10 bin lira ceza söz konusu olacak. Aynı şekilde, 25 bin liralık bir kira için de bu cezalar geçerli olacak ve asgari 10 bin lira ceza uygulanacak. 7 BİN LİRANIN ÜZERİNDEKİ TÜM İŞLEMLER DE TAKİP EDİLECEK Tebliğ taslağı, 7 bin liranın üzerindeki tüm ödeme ve tahsilatların finansal kurumlar aracılığıyla yapılmasını şart koşuyor. Örneğin, bir memur 20 bin liralık bir buzdolabı satın aldığında, bu ödemenin bankalar üzerinden yapılması gerekecek. Aksi halde hem alıcı hem de satıcıya ceza uygulanacak.

Resmi Gazete'de yayımlandı: 5 milyon lira ve üzeri borcu olanların isimleri 1 Kasım'da internette Haber

Resmi Gazete'de yayımlandı: 5 milyon lira ve üzeri borcu olanların isimleri 1 Kasım'da internette

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, vadesi geçtiği halde ödenmemiş 5 milyon lira ve üzeri vergi borcu veya cezası bulunan mükelleflerin isimlerinin kamuoyuna duyurulmasını resmileştirdi. Tebliğ kapsamında, 15-31 Ekim 2024 tarihlerinde Türkiye genelindeki vergi dairelerinde, 1-15 Kasım 2024 tarihlerinde ise Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde bu mükelleflerin isimleri açıklanacak. 1 HAZİRAN 2023 - 31 MAYIS 2024 TARİHLERİ ARASINDA KESİNLEŞEN CEZALAR DİKKATE ALINACAK Tebliğe göre, vadesi geçtiği halde ödenmemiş 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu ya da cezası olan mükelleflerin isimleri açıklanacak. Bu kapsamda, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan borçlar ile 1 Haziran 2023 - 31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşen vergi ve ceza tarhiyatları dikkate alınacak. Yapılacak açıklamalar, vergi dairelerinin ilan panolarında 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında asılacak. Ayrıca, 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde de yer alacak. Açıklama listeleri, ilgili birimlere elektronik ortamda gönderilecek ve bu süreç Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde belirlenen esaslar doğrultusunda yürütülecek. Bu adım, vergi borçlarını ödemeyen mükelleflerin kamuoyuna duyurulmasını ve vergi tahsilatının artırılmasını hedefliyor. Söz konusu tebliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatıldı Haber

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kapatılan İstanbul Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının görev ve yetkilerinin, 1 Eylül itibarıyla faaliyete başlayacak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğünce yürütüleceğini bildirdi. GİB'in internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 3 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 1 Eylül itibarıyla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kapatıldı.Mülga Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının görev ve yetkileri, yeni kurulan ve 1 Eylül itibarıyla faaliyete başlayacak Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğünce yürütülecek. Geçiş süreci ve kesintiler Bu kapsamdaki dönüşüme ilişkin işlemler nedeniyle Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı 29 Ağustos saat 23.59'da işlemlere kapatılacak, 1 Eylül itibarıyla Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Müdürlüğü olarak faaliyetine başlayacak. Diğer taraftan, söz konusu çalışma nedeniyle Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı ile aynı sistem altyapısında bulunan Adalar, Buldan, Çal, Eğirdir, Hayrabolu, Muratlı, Niksar, Sarayköy, Şile, Taşköprü, Tavas, Tosya, Yalvaç, Yeditepe ve Zile vergi dairesi müdürlüklerinde sunulan hizmetlerde de ara ara kesintiler yaşanabilecek. Çalışmanın tamamlanmasının ardından bahse konu vergi dairelerinde işlem yapılmasına başlanabilecek.

Kayıt dışı ekonomiye yönelik yoğun denetim: Mobilya sektöründe 53 milyon lira ceza Haber

Kayıt dışı ekonomiye yönelik yoğun denetim: Mobilya sektöründe 53 milyon lira ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründe kayıt dışı faaliyet gösteren firmaları radarına alırken bir ay boyunca üretimin yoğun olduğu 29 ilde eş zamanlı 17 bin 258 mükellef denetlendi, yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası verildi. Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında sektör bazlı saha denetimleri devam ediyor.Gelir İdaresi Başkanlığınca ülke genelinde eş zamanlı sürdürülen denetimlerinde mobilya sektörüne odaklanıldı.Bu kapsamda, bir ay boyunca mobilya imalatçıları ve imalata katkıda bulunan ilişkili sektörlerde saha denetimi yapıldı. Mobilyacıların imalatçı veya satıcı olarak örgütlendiği İstanbul'da MODOKO ve MASKO, Ankara'da da Siteler gibi yerler başta olmak üzere, üretimin yoğun olduğu 29 kentte faaliyette bulunan mükelleflere denetim gerçekleştirildi. Mobilyanın ham maddeden mamul aşamasına gelinceye kadar üretim zincirinde yer alan tüm sektörler denetim planına dahil edildi. Bu kapsamda, ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, kesim, boya, vernik gibi fason iş yapanlar, hırdavatçılar, kumaş ve sünger gibi yardımcı ürünleri satanlar, avize, cam, aksesuar, halı, kilim, perde satışı yapanlarla toptan ve perakende mobilya satışı gerçekleştirenler denetlendi. Denetimlerde, kayıt dışı faaliyet, işletmeye ait olmayan POS cihazı kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmesi, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması, işletmede belge düzenine uyum, doğru KDV oranı uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması ile iş yeri kira bedelinin banka kanalıyla ödenmesi gibi hususlar kontrol edildi. Buna göre, bir ay boyunca mobilya ve bağlantılı sektörlerde 17 bin 258 mükellef denetlendi ve yaklaşık 53 milyon lira suistimal cezası kesildi. Denetimlerde, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi, 61 mükellefte KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluk bulundu. Ekipler, 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ı kullanarak tahsilat yaptığını, 61 mükellefin de işletmeye ait olmayan POS cihazı kullandığını tespit etti. 463 firmanın mükellefiyet kaydı yok Denetimlerde 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı saptanırken 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı görüldü ve Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildi. Gelir İdaresi, iş yerlerinin giriş çıkışlarında sevkiyat yapan araçların gerekli belge düzenine uyup uymadığını da eş zamanlı kontrol etti. Kayıt dışı çalıştığı tespit edilen ve kayıt uyumsuzluğu bulunan firmalarda fiili envanter çalışması yapılarak, mal sayımı gerçekleştirildi. Ekiplerce yapılan tespitler tasnif edilerek gerekli vergi incelemelerine de başlandı. "Çalışmalar, tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edecek" Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuya ilişkin değerlendirmesinde, gerekli denetim ve yoklama çalışmalarının tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edeceğini, denetimlerin her sektörde artarak süreceğini söyledi. Bu alandaki mücadelenin dozunu artıracaklarını vurgulayan Şimşek, "Çok kazanandan ve kayıt dışı olandan vergi almak için ne gerekiyorsa yapacağız. Denetimlerimiz, sektörler kayıt dışı faaliyet gösterenlere odaklanıyor. 'Maliye mutlaka kapınızı çalacak' demiştik, başta kayıt dışı olanlar olmak üzere, çok kazanıp az vergi verenleri denetlemeye devam edeceğiz." dedi. Şimşek, kayıt dışılıkla her alanda etkin yöntemlerle mücadele ettiklerine dikkati çekerek, dürüst mükelleflerin de her zaman yanında olduklarını vurguladı. Maliye ekiplerinin sürekli sahada olacağını dile getiren Şimşek, hedefin vergide adalet ve etkinlik olduğunu kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefe kolaylık sağlayacak uygulamaları devreye alıyor Haber

Hazine ve Maliye Bakanlığı mükellefe kolaylık sağlayacak uygulamaları devreye alıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz." dedi. Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlıkları yürütülen yeni uygulamalara ilişkin değerlendirmede bulundu. Mükellefe kolaylık sağlayacak bir dizi tebliğ taslağı üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Şimşek, söz konusu taslakları kısa süre içinde görüşe açacaklarını söyledi. Şimşek, uyumlu mükellefin her zaman yanında olduklarını, onların yükümlülük ve maliyetini azaltan her türlü adımı atacaklarını ifade ederek, "Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyum ile kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin artırılması ve bürokratik süreçlerin azaltılması amacıyla bir dizi uygulamayı devreye alıyoruz. Bu kapsamda, gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz." diye konuştu. 1,6 milyon mükellefi ilgilendiren Ba-Bs bildirimleri kaldırılacak Yeni uygulamaların detaylarına ilişkin bilgi veren Şimşek, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım ve satımlarının bildirilmesi amacıyla 2008 yılından itibaren aylık dönemler halinde alınmaya başlanan Ba-Bs bildirimlerini kaldıracaklarını bildirdi. Şimşek, bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 1,6 milyon mükellefi ilgilendiren bu formlara olan ihtiyacın, elektronik belge uygulamalarındaki artış ve kurumlar arası veri paylaşımının etkinleştirilmesiyle azaldığına işaret ederek, "Bu durumu dikkate alarak söz konusu bildirim formlarının alınmasına ilişkin uygulamayı yakın zamanda sona erdireceğiz." dedi. Bilanço esasına göre defter tutan tüm mükellefler e-Defter tutacak Halihazırda bilanço esasına göre defter tutan yaklaşık 720 bin mükellef tarafından kullanılan e-Defter uygulamasının kapsamını genişleteceklerini vurgulayan Şimşek, hazırladıkları taslakla, bilanço esasına göre defter tutan tüm mükelleflerin e-Defter uygulamasına dahil olmasının öngörüldüğünü dile getirdi. Şimşek, yaklaşık 1 milyon mükellefin uygulamaya dahil olacağına dikkati çekerek, e-Defterlere ilişkin berat dosyalarının gönderilme sürelerinde de değişiklik yapacaklarını bildirdi. Elektronik belge uygulamaları yaygınlaştırılacak Vergi mükellefleri tarafından düzenlenmesi gereken fatura, irsaliye, serbest meslek makbuzu gibi 9 belgenin elektronik olarak düzenlenebildiğini belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Elektronik ortamda düzenlenen bu belgeler muhataplarına elektronik olarak iletildiğinden hem zaman hem de kağıt, toner, posta ücreti gibi masraflardan çok büyük oranda tasarruf ediliyor. Bu belgelerin arasına gider pusulasının da eklenmesi için bir çalışma yapıyoruz. Hem alıcı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken bu belgenin elektronik ortamda ya da iletişim araçları kullanılarak onaylanmasının sağlanması üzerinde duruyoruz. Halihazırda muhatabına bir kağıt çıktısı verilen "e-Müstahsil Makbuzu"nda da benzer yöntemin kullanılması planlanıyor. Ayrıca, vergi mükellefleri tarafından düzenlenen ve bu yıl için 6 bin 900 lira olan fatura düzenleme limiti altında kalan faturaların da elektronik ortamda düzenlenmesi temin edilerek muhasebe ve beyan süreçlerinin etkinleştirilmesi hedefleniyor." e-Tebligat ile posta masraflarından 9 milyar liralık tasarruf Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016 yılında kullanıma sunulan ve 9,2 milyon kişi tarafından kullanılan elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasıyla tebligatlara ücretsiz olarak internetin olduğu her yerden ve her zaman ulaşılabilmesinin mümkün olduğunu anımsatan Şimşek, ayrıca kendisine e-Tebligat gönderilen kişilerin anlık olarak SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirildiğini söyledi. Şimşek, Başkanlığın e-Tebligat Sistemi'ni Ticaret, Kültür, ve Turizm bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü başta olmak üzere 8 kamu kurumunun da kullandığına dikkati çekerek, 6 farklı kurumla entegrasyon çalışmalarının devam ettiğini belirtti. e-Tebligat uygulamasıyla bugüne kadar 166,5 milyon belgenin elektronik ortamda tebliğ edilmesiyle sadece posta masraflarından yaklaşık 9 milyar lira tasarruf edildiği bilgisini veren Şimşek, "Tebligatlardan hızlı, etkin ve ücretsiz haberdar olunması amacıyla araç alanların da e-Tebligat uygulamasına dahil olmasına ilişkin çalışma yapıyoruz, İlk aşamada sıfır araç alanların uygulamaya dahil olması planlanıyor." dedi. Mali müşavirlere yetki kolaylığı Bakan Şimşek, vergi mükelleflerinin beyanname ve bildirimlerinin verilmesi başta olmak üzere vergisel yükümlülüklerinin önemli bir kısmının mali müşavirler tarafından yerine getirildiğine işaret ederek, şunları kaydetti: "Yapılması planlanan değişiklikle mükelleflerin, aralarında aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan meslek mensuplarını da Dijital Vergi Dairesi'nde yer alan hizmetlerden yine kendi belirledikleri için işlem yapabilmeleri konusunda yetkilendirebilmeleri söz konusu olacak. Böylece mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine gerek duymadan kendi bilgileri ile Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak yetkili oldukları işlemleri mükellefleri adına yapabilecek."

Gelir ve kurum geçici vergi beyanname verme süresi 27 Ağustos'a kadar uzatıldı Haber

Gelir ve kurum geçici vergi beyanname verme süresi 27 Ağustos'a kadar uzatıldı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 hesap dönemi ikinci geçici vergilendirme dönemine ilişkin gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süresinin, enflasyon düzeltmesi nedeniyle 27 Ağustos salı gününe kadar uzatıldığını bildirdi. GİB'in internet sitesinde yer alan açıklamada, bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin, en son 2004 hesap dönemine ilişkin bilançolarının enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu anımsatıldı. 2021 hesap dönemi sonuna kadar, şartların gerçekleşmemesi nedeniyle enflasyon düzeltmesinin yapılmadığı hatırlatılan açıklamada, "2021 takvim yılı dördüncü geçici vergi dönemi sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapma şartları gerçekleşmiş olmakla birlikte, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarının talepleri dikkate alınarak 20/1/2022 tarihli ve 7352 sayılı Kanunla Vergi Usul Kanunu'na eklenen geçici 33'üncü maddeyle, 2023 hesap dönemi sonuna kadar enflasyon düzeltmesi ertelenmiştir." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, 2023 yılı ikinci yarısında çeşitli sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından gelen talepler de dikkate alınarak konuyla ilgili akademisyenler ve meslek mensuplarıyla yapılan istişareler sonucunda, enflasyon düzeltmesi uygulamasına yönelik gerek tebliğ, gerekse sirküler çalışmaları yürütüldüğü ve uygulamaya yön verilmesinde ortak bir uzlaşma sağlandığı vurgulandı. Enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tablolar ve yapılacak düzeltme işlemlerinin usul ve esaslarının 30 Aralık 2023'te yayımlanan 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlendiği aktarılan açıklamada, şu bilgiler verildi: "Yine, 20/2/2024 tarihli ve 165 Sıra No.lu Vergi Usul Sirkülerinde enflasyon düzeltmesine tabi tutulacak mali tabloların düzeltme işlemlerine yönelik açıklamalar ve örnek uygulamalara yer verilmiştir. Bu bağlamda, TÜRMOB tarafından enflasyon düzeltmesi yazılım programı hazırlanmış ve meslek mensuplarıyla mükelleflerin ücretsiz kullanımına sunulmuştur. Ayrıca, 2023'ün ikinci yarısından itibaren GİB temsilcilerinin de katılımlarıyla Türkiye genelinde yoğun eğitim programları yürütülmüştür. Bu çalışmalar üzerine, 2023 hesap dönemi sonu itibarıyla bilanço usulüne göre defter tutan mükelleflerce mali tablolar enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş olup, bu düzeltme sonucu oluşan kar veya zararlar dönem kazancının tespitinde dikkate alınmamıştır." Açıklamada, 2023 hesap dönemine ilişkin verilen yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyanname verme süreleriyle 2024 hesap dönemi birinci geçici vergi dönemi beyanname verme süresinin yakın olması nedeniyle ve ilgili meslek kuruluşlarından gelen talepler de dikkate alınarak 560 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile birinci geçici vergilendirme döneminde (Ocak-Mart 2024) mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmamalarının uygun görüldüğü belirtildi. Ayrıca, 560 Sıra No.lu Tebliğde sadece 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılmaması ve 2024 hesap döneminin birinci geçici vergi dönemi gelir/kurumlar beyannameleri ekine bilanço eklenmemesi uygun görüldüğü, izleyen geçici vergi dönemlerinde ise bu beyannamelere düzeltilmiş bilanço ekleneceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Gelinen aşamada, Kanun hükmüne istinaden 2023 bilançoları enflasyon düzeltmesine tabi tutulmuş ve mükellefler, geçici vergi dönemleri dahil 2024 hesap döneminden itibaren iktisadi kıymetlerinin düzeltilmiş tutarları üzerinden amortisman ayırmaya başlamış, stoklarını değerlenmiş maliyet bedelleriyle dikkate almış ve düzeltmeye tabi tutulan kıymetlerin satılması durumunda da maliyet bedeli olarak bu kıymetlerin düzeltilmiş tutarlarını esas alarak işlem yapmıştır. Diğer taraftan, 2024 yılı ikinci geçici vergi dönemine ait beyannameler 1 Temmuz 2024'ten itibaren mükelleflerce enflasyon düzeltmesi yapılarak verilmeye başlanmıştır. Bu bağlamda, 2024 yılı ikinci geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması gerekmekte olup, mükelleflere kolaylık sağlanması amacıyla son kez geçici vergi beyanname verme süreleri 27 Ağustos 2024 Salı günü sonuna kadar uzatılmıştır." Öte yandan, GİB'in internet sitesinde yer alan duyuruda,19 Ağustos 2024'e kadar verilmesi gereken 2024 ikinci geçici vergi dönemine (Nisan-Mayıs-Haziran) ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerinin verilme süreleriyle bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin, 27 Ağustos 2024 Salı günü sonuna kadar uzatıldığı açıklandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.