Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında yeni bir döneme adım atacağını duyurdu. Hürriyet’in geleneksel kahvaltı programında konuşan Bayraktar, doğalgaz ve petrol aramacılığı stratejisinde önemli değişiklikler yapılacağını belirterek, "Petrol ve gaz aramacılığında Türkiye’de yeni bir dönem açmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkmen gazı ile ilgili uzun yıllardır devam eden sürece de değinen Bayraktar, 1998’de imzalanan anlaşmanın hayata geçmesi için yeni bir formül geliştirdiklerini belirtti. Bu kapsamda, İran üzerinden swap anlaşması yapılarak ilk etapta 1.3 milyar metreküp doğalgazın Türkiye’ye ulaşacağını açıkladı.
"Bu miktar yaklaşık 1.5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak seviyede" diyen Bayraktar, uzun vadede beş yıllık swap anlaşmasının hedeflendiğini ve esas amaçlarının Türkmen gazının Hazar geçişli boru hattı ile Türkiye’ye taşınması olduğunu vurguladı.
Enerji üretiminde yerli kaynakların önemine değinen Bayraktar, Gabar ve Karadeniz’deki yatırımların Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Gabar’da günlük 100 bin varil üretim hedeflenirken, bu bölgeden sağlanacak katkının yıllık 2 milyar dolar civarında olacağı belirtildi.
Karadeniz gaz üretiminin şu anda günlük 7 milyon metreküp seviyesinde olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu miktar yaklaşık 3 milyon hanenin ihtiyacını karşılıyor. Ramazan Bayramı ile birlikte üretim 9.5 milyon metreküpe çıkacak ve 2026'nın üçüncü çeyreğinde günlük 20 milyon metreküp seviyesine ulaşacağız" dedi.
Bu yıl Gabar’da 153 yeni arama kuyusu açılacağını duyuran Bayraktar, Van, Hakkâri, Diyarbakır ve Suriye sınırında da yeni arama çalışmaları yapılacağını söyledi.
Yurtdışında da daha aktif olunacağını belirten Bayraktar, Libya, Azerbaycan, Türkmenistan ve Somali’de projelerin devam ettiğini ifade etti. Bayraktar, "Bu cumartesi günü Somali’de karada yeni sahalar için anlaşmalar imzalayacağız" dedi.
Bayraktar, Suriye’ye yönelik enerji ihracatının artırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Kuzey Suriye’ye ihraç edilen 210 megavatlık elektrik miktarını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Çobanbey-Halep hattını yeniden faaliyete geçirerek ek 500 megavatlık bir kapasite oluşturacağız. Halep’e doğalgaz ihracı da gündemimizde" ifadelerini kullandı.
Enerji maliyetleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında bu kış dönemi için zam yapılmayacağını açıkladı. "İlk çeyrek için zam düşünmüyoruz. Enflasyon hedeflerini de göz önünde bulundurarak hareket edeceğiz" dedi.
Kaynak: Haber Merkezi
Ilkhaber gazetesi ve Sare hanıma teşekkür ederim