SON DAKİKA

#petrol

İLKHABER-Gazetesi - petrol haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, petrol haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Bakan Bayraktar: Petrol üretimi 3 katına çıktı, Gabar’da 80 bin varil üretim yapıyoruz Haber

Bakan Bayraktar: Petrol üretimi 3 katına çıktı, Gabar’da 80 bin varil üretim yapıyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından düzenlenen iftar programında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, Türkiye'deki petrol üretiminin 2016 yılına kıyasla üç katına çıktığını belirterek, özellikle Şırnak Gabar bölgesindeki üretimdeki büyük artışa dikkat çekti. GABAR'DA GÜNLÜK 80 BİN VARİL PETROL ÜRETİLİYOR Bakan Bayraktar, bir zamanlar terörle anılan Şırnak Gabar'da 2021 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük petrol keşfinin yapıldığını hatırlatarak, "O sahadan biz bugün 80 bin varil petrol üretiyoruz. Bizim üretimimiz 2016 yılından bugüne yaklaşık 3 kat artmış durumda" ifadelerini kullandı. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası'ndaki günlük üretimle 3 milyon hanenin gaz ihtiyacının karşılandığını da sözlerine ekledi. ARAMACILIKTA YENİ BİR SAFHA Türkiye'nin petrol ve doğal gaz aramacılığında yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Bayraktar, Diyarbakır ve Trakya bölgelerinde konvansiyonel olmayan petrol ve doğal gaz arama çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti. ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK SORUNU ÇÖZÜLÜYOR Enerjide dışa bağımlılığın ekonomideki kırılganlığın temel nedenlerinden biri olduğunu belirten Bakan Bayraktar, bu bağımlılığın ortadan kalkmasıyla dar ve sabit gelirlilerin enflasyonla ilgili sorunlarının da çözüleceğine işaret etti. Bayraktar, "Bakın her yıl 70, 80, 100 milyar dolar dışarıya enerji için para ödüyoruz. Bu paranın bizim kasamızda kaldığı bir Türkiye'yi düşünün. İnşallah bu Türkiye çok uzak değil. Bunun için Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük bir kararlılıkla mücadele ediyoruz" dedi. "BULANLAR ARAYANLARDIR" MESAJI Bakan Bayraktar, AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye ekonomisinin 230 milyar dolardan 1,3 trilyon dolara yükseldiğini ifade ederek, "Bize ayak bağı olmak isteyenler olmasaydı bugün 2,5 trilyon dolarlık bir ekonomi olacaktık. Terörle bizi yıllarca meşgul ettiler. Her arayan bulamaz ama bulanlar mutlaka arayanlardır. Dolayısıyla biz her bir karış toprağımızda aramaya, bulmaya gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.

Petrol fiyatlarında düşüş devam ediyor: Motorine indirim geldi Haber

Petrol fiyatlarında düşüş devam ediyor: Motorine indirim geldi

Brent petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisi, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarında belirgin bir şekilde hissedilmeye devam ediyor. 8 Mart 2025 tarihinden itibaren motorine yapılan 1 lira 35 kuruşluk indirim, benzine yapılan art arda iki indirimin ardından geldi. Bu gelişme, araç sahiplerinin yüzünü güldürürken, motorin fiyatlarının nasıl şekillendiği merak konusu oldu. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük şehirlerde yapılan akaryakıt fiyatı değişiklikleri, sürücüler tarafından dikkatle takip ediliyor. Peki, bu indirim sonrası motorinin litre fiyatı ne kadar oldu? İşte, 8 Mart 2025 tarihindeki motorin fiyatları ve detaylı indirim bilgileri... Motorine İndirim Geldi: 1 Lira 35 Kuruşluk Düşüş Uluslararası piyasalarda devam eden petrol fiyatlarındaki düşüş, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarında önemli değişikliklere yol açtı. 8 Mart 2025 gecesi itibarıyla motorin litre fiyatlarında 1 lira 35 kuruşluk bir indirim uygulandı. Bu indirim, son günlerde yapılan benzin indirimiyle paralel olarak geldi. Benzine yapılan 1 lira 4 kuruş ve ardından 1 lira 98 kuruşluk indirimlerin ardından motorin fiyatları da düşüş gösterdi. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde motorin fiyatları şöyle güncellendi: İstanbul Anadolu Yakası: Motorin litre fiyatı 45,24 TL. İstanbul Avrupa Yakası: Motorin litre fiyatı 45,36 TL. İzmir: Motorin litre fiyatı 46,46 TL. Ankara: Motorin litre fiyatı 46,09 TL. Petrol fiyatlarındaki düşüşün sürücülere yansıması, günlük yaşamda bütçe dostu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Benzine ve LPG'ye İndirimin Etkisi Benzine yapılan ardışık indirimler de sürücülerin cebine yansımaya devam ediyor. Son olarak, benzine yapılan 1 lira 98 kuruşluk indirim ile birlikte İstanbul’daki benzinin litre fiyatı 43,18 TL’ye düşerken, LPG fiyatları da 26,74 TL seviyelerine indi.

Trump'ın ticaret savaşları petrolü vurdu: Fiyatlar altı ayın en düşüğüne yakın Haber

Trump'ın ticaret savaşları petrolü vurdu: Fiyatlar altı ayın en düşüğüne yakın

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşlarını tetikleyen tarifeleri, küresel enerji talebi üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor. ABD Ham Petrolü, son dört seansta %5’ten fazla değer kaybederek varil başına 66 dolar seviyesine geriledi. Brent petrol ise 70 doların altında işlem görmeye devam ediyor. Trump yönetimi, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen otomobillere bir aylık muafiyet tanıyacağını açıklarken, piyasalarda daha fazla tarife muafiyetinin müzakere edilebileceği beklentisi oluştu. Bu açıklamaların ardından petrol fiyatları hafif bir toparlanma gösterdi. OPEC+ ÜRETİMİ ARTIRMAYA HAZIRLANIYOR Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, Nisan ayında üretimi artırma planlarını gündeme getirdi. Bu gelişme, piyasalarda arz fazlası endişelerini artırarak fiyatları baskılamaya devam ediyor. ABD HAM PETROL STOKLARI BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE ARTTI ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), geçen hafta ticari ham petrol stoklarının yaklaşık 3 milyon 600 bin varil arttığını açıkladı. Piyasa beklentisi 600 bin varil civarındaydı. Stoklardaki bu artış, ABD’de petrol talebine yönelik endişeleri derinleştirerek fiyatlardaki düşüşü sınırladı. BRENT VE WTI PETROL FİYATLARI Brent petrol, dün 69,32 dolardan kapanırken, bugün %0,45 artışla 69,63 dolar seviyesinde işlem görüyor. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolü, 66,49 dolardan alıcı buluyor. Teknik analizlere göre Brent petrolde 73,54 dolar direnç seviyesi, 69,12 dolar ise destek seviyesi olarak izleniyor. MORGAN STANLEY: BRENT PETROL 60 DOLAR SEVİYELERİNE GERİLEYEBİLİR Morgan Stanley, yılın ikinci yarısı için Brent petrol fiyat tahminlerini düşürdüğünü ve endeksin 60 dolar civarında işlem görmesini beklediğini açıkladı.

Bakan Bayraktar: Petrol ve doğalgazda yeni bir dönem başlıyor Haber

Bakan Bayraktar: Petrol ve doğalgazda yeni bir dönem başlıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanında yeni bir döneme adım atacağını duyurdu. Hürriyet’in geleneksel kahvaltı programında konuşan Bayraktar, doğalgaz ve petrol aramacılığı stratejisinde önemli değişiklikler yapılacağını belirterek, "Petrol ve gaz aramacılığında Türkiye’de yeni bir dönem açmayı hedefliyoruz" dedi. TÜRKMEN GAZINDA 27 YILLIK SÜREÇTE YENİ ADIM Türkmen gazı ile ilgili uzun yıllardır devam eden sürece de değinen Bayraktar, 1998’de imzalanan anlaşmanın hayata geçmesi için yeni bir formül geliştirdiklerini belirtti. Bu kapsamda, İran üzerinden swap anlaşması yapılarak ilk etapta 1.3 milyar metreküp doğalgazın Türkiye’ye ulaşacağını açıkladı. "Bu miktar yaklaşık 1.5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını karşılayacak seviyede" diyen Bayraktar, uzun vadede beş yıllık swap anlaşmasının hedeflendiğini ve esas amaçlarının Türkmen gazının Hazar geçişli boru hattı ile Türkiye’ye taşınması olduğunu vurguladı. GABAR VE KARADENİZ’DEN MİLYAR DOLARLIK KATKI Enerji üretiminde yerli kaynakların önemine değinen Bayraktar, Gabar ve Karadeniz’deki yatırımların Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Gabar’da günlük 100 bin varil üretim hedeflenirken, bu bölgeden sağlanacak katkının yıllık 2 milyar dolar civarında olacağı belirtildi. Karadeniz gaz üretiminin şu anda günlük 7 milyon metreküp seviyesinde olduğunu ifade eden Bayraktar, "Bu miktar yaklaşık 3 milyon hanenin ihtiyacını karşılıyor. Ramazan Bayramı ile birlikte üretim 9.5 milyon metreküpe çıkacak ve 2026'nın üçüncü çeyreğinde günlük 20 milyon metreküp seviyesine ulaşacağız" dedi. YENİ ARAMA KUYULARI VE YURTDIŞI YATIRIMLARI Bu yıl Gabar’da 153 yeni arama kuyusu açılacağını duyuran Bayraktar, Van, Hakkâri, Diyarbakır ve Suriye sınırında da yeni arama çalışmaları yapılacağını söyledi. Yurtdışında da daha aktif olunacağını belirten Bayraktar, Libya, Azerbaycan, Türkmenistan ve Somali’de projelerin devam ettiğini ifade etti. Bayraktar, "Bu cumartesi günü Somali’de karada yeni sahalar için anlaşmalar imzalayacağız" dedi. SURİYE’YE ENERJİ DESTEĞİ ARTACAK Bayraktar, Suriye’ye yönelik enerji ihracatının artırılması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Kuzey Suriye’ye ihraç edilen 210 megavatlık elektrik miktarını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca Çobanbey-Halep hattını yeniden faaliyete geçirerek ek 500 megavatlık bir kapasite oluşturacağız. Halep’e doğalgaz ihracı da gündemimizde" ifadelerini kullandı. ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA İLK ÇEYREK İÇİN ZAM YOK Enerji maliyetleriyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, doğalgaz ve elektrik fiyatlarında bu kış dönemi için zam yapılmayacağını açıkladı. "İlk çeyrek için zam düşünmüyoruz. Enflasyon hedeflerini de göz önünde bulundurarak hareket edeceğiz" dedi.

Greta Thunberg'in Türkiye İsrail'in petrol ihtiyacını karşılıyor iddialarına Enerji Bakanlığı'ndan yanıt gecikmedi Haber

Greta Thunberg'in Türkiye İsrail'in petrol ihtiyacını karşılıyor iddialarına Enerji Bakanlığı'ndan yanıt gecikmedi

İklim aktivisti Greta Thunberg, Türkiye ve Azerbaycan’ın İsrail’e petrol tedarik ettiğini öne sürerek, insanların bu iki ülkenin büyükelçilikleri önünde toplanmalarını istedi. Ancak, bu açıklamanın ardından Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ceyhan limanından İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) üzerinden gerçekleştirilen petrol satışları ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 1999 yılında imzalanan uluslararası anlaşmalara dayanan bu hattın Türkiye kesiminin işletmesinin BOTAŞ International A.Ş. tarafından yürütüldüğü belirtildi. Ancak BOTAŞ’ın, hattın işletimi ve petrolün alım satımı konusunda herhangi bir etkisi olmadığı vurgulandı. Bakanlık açıklamasında, BTC hattı üzerinden taşınan petrolün, Türkiye’nin herhangi bir şekilde İsrail’e sevk edilmediği ve bu konuda herhangi bir ticaretin gerçekleştirilmediği ifade edildi. Özellikle, teslimatın İsrail’e yapılmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticaret sonlandırma kararına da saygı gösterildiği belirtildi. ''İDDİALAR ASILSIZDIR'' Greta Thunberg’in açıklamaları, sosyal medya kullanıcıları arasında yoğun bir tartışma başlattı. Ancak, Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu iddiaları net bir şekilde yalanlayarak kamuoyunu bilgilendirdi ve Ceyhan limanından yapılan sevkiyatların uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bakanlık, kamuoyunun doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmasını sağlamak amacıyla, "Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır" açıklamasını yaptı.

Kadirli köylerinde petrol heyecanı: 1960'ların kuyuları yeniden araştırılıyor Haber

Kadirli köylerinde petrol heyecanı: 1960'ların kuyuları yeniden araştırılıyor

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1960'lı yıllarda Amerikalı bir şirket tarafından yapılan petrol araması neticesinde kapatılan petrol kuyularında, Türk şirketi tarafından yeniden arama çalışması başlatıldı. Çalışmalar üzerine köylüleri petrol heyecanı sardı. Köylerdeki Tepkiler ve Beklentiler Kadirli ilçesi Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1962-1965 yılları arasında Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde Amerikalı bir şirket tarafından petrol arama çalışması yapıldı. Yapılan arama çalışması neticesinde köyün farklı noktalarında petrol kuyuları açıldı. İddiaya göre kuyularda petrol bulunmasına rağmen, şirket tarafından " Burada petrol yok ve yetersiz" şeklinde değerlendirilerek kapatıldı. Aynı yıllarda aynı Amerikalı şirket tarafından yine petrol yok denilerek kapatılan Adana'nın Ceyhan ilçesindeki kuyularda yapılan çalışmada Çukurova-1 ve Çukurova-2 kuyularında Rezerv değeri 1 Milyar Dolar olan petrol bulunmasının ardından, Kadirli ilçesinde de kapatılan petrol kuyuları ve çevresinde arama çalışması başlatıldı. Köylüler ise köylerinden petrol çıkmasını umutla bekliyor. Çınar köyünde yaşayan ve Amerikalıların 1960'lı yıllarda köylerinde petrol aradığına şahit olan Yusuf Kenan Oflaz " Amerikalılar köyümüzde sondaj yaptılar. Çok da uğraştılar. Dev gibi kepçeler getirdiler. Dev makineler getirdiler. Aradılar aradılar burada su var dediler. 400 metre yer altına inmişler. Bulamadık dediler ve kuyuyu kapattılar. Lakin kuyu hala da kokuyor. Şimdi Türk şirketleri arama başlatmış İnşallah petrol bulunur" dedi. Amerikalıların köyde petrol araması yaptığı yıllarda, kendisinin 20'li yaşlarda olduğunu ve Amerikalıların küçük erkek kardeşini çok sevdiklerini belirten Cennet Oflaz ise " Benim kardeşim Mehmet o zaman küçüktü onlarla çok gezdi. Amerikalılar "Mehmet mazot yok su çok" derlerdi. Kucaklarında gezdirirlerdi. Sonra çekip gittiler. Şimdi köyümüzde petrol aranıyor inşallah bulunur" dedi.

Türkiye'nin günlük petrol üretimi rekor kırdı: Şırnak Gabar Dağı üretimin yüzde 50'sini karşılıyor Haber

Türkiye'nin günlük petrol üretimi rekor kırdı: Şırnak Gabar Dağı üretimin yüzde 50'sini karşılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üretim rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "2024 yılını petrolde ve doğal gazda üretimi artırma yılı ilan ettik. Ağustos ayında petrol ve doğal gaz üretiminde tarihteki en yüksek seviyelere ulaştık. 17 Ağustos'ta ham petrol üretimimiz 107 bin 621 varil oldu. Bu üretimin 95 bin 656 varillik kısmını TPAO gerçekleştirdi. Aynı gün, Gabar Dağı'ndaki kuyulardan 47 bin 58 varillik bir üretim rakamına ulaştık" dedi. Bakan Bayraktar ayrıca, doğal gaz üretiminde de rekor kırıldığını belirterek, “15 Ağustos'ta 7 milyon 609 bin 427 metreküple üretim rekoru kırdık. Bu üretimin büyük kısmı yine TPAO'ya ait. 15 Ağustos'ta Sakarya Gaz Sahası'ndan 6 milyon 146 bin 886 metreküp üretim gerçekleşti” şeklinde konuştu. Gabar Dağı'ndaki Petrol Üretiminin Artışı Şırnak Gabar Dağı'nda petrol üretiminin önemli bir kısmı gerçekleştiriliyor. Akçay Köyü sakinlerinden Ramazan Yılmaz, TPAO'nun Gabar Dağı'ndaki bir kuyuda günlük 700 varil ile başlayan üretimin bugün 2 bin ile 2 bin 500 varil arasında olduğunu belirtti. Yılmaz, bölge gençleri için iş imkanlarının artırılmasını ve bu alanda istihdam fırsatlarının yaratılmasını talep etti. Yılmaz, “2009-2020 yıllarında yapılan sismik çalışmalarda ilk petrol keşfi Gabar Dağı Esma Çevik-1 kuyusunda yapıldı. Şu an 30-40 kuyu açılmış durumda. Biz köylüler olarak petrolün köyümüzden çıkarılmasından dolayı çok mutluyuz. Petrol ülke ekonomimize büyük katkı sağlıyor. Ancak bölgede iş imkanlarının artırılmasını, gençlerimize istihdam fırsatları sunulmasını istiyoruz” dedi. Yılmaz, bölgede petrol üretiminin artmasıyla birlikte köylerinin ekonomik ve sosyal durumunun iyileştiğini, ulaşım ve hayvancılık alanlarında önemli gelişmeler yaşandığını da sözlerine ekledi. "Eskiden bölge barut kokuyordu, şimdi ise petrol kokuyor. Daha önce ulaşamadığımız yerlere rahatça gidebiliyoruz ve daha verimli hayvancılık yapabiliyoruz. Petrolün Türkiye ekonomisine katkısı büyük ve bu üretimin her geçen gün artmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.