TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#petrol

İLKHABER-Gazetesi - petrol haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, petrol haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Greta Thunberg'in Türkiye İsrail'in petrol ihtiyacını karşılıyor iddialarına Enerji Bakanlığı'ndan yanıt gecikmedi Haber

Greta Thunberg'in Türkiye İsrail'in petrol ihtiyacını karşılıyor iddialarına Enerji Bakanlığı'ndan yanıt gecikmedi

İklim aktivisti Greta Thunberg, Türkiye ve Azerbaycan’ın İsrail’e petrol tedarik ettiğini öne sürerek, insanların bu iki ülkenin büyükelçilikleri önünde toplanmalarını istedi. Ancak, bu açıklamanın ardından Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ceyhan limanından İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunu duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, özellikle Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) üzerinden gerçekleştirilen petrol satışları ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 1999 yılında imzalanan uluslararası anlaşmalara dayanan bu hattın Türkiye kesiminin işletmesinin BOTAŞ International A.Ş. tarafından yürütüldüğü belirtildi. Ancak BOTAŞ’ın, hattın işletimi ve petrolün alım satımı konusunda herhangi bir etkisi olmadığı vurgulandı. Bakanlık açıklamasında, BTC hattı üzerinden taşınan petrolün, Türkiye’nin herhangi bir şekilde İsrail’e sevk edilmediği ve bu konuda herhangi bir ticaretin gerçekleştirilmediği ifade edildi. Özellikle, teslimatın İsrail’e yapılmadığına dikkat çekildi. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticaret sonlandırma kararına da saygı gösterildiği belirtildi. ''İDDİALAR ASILSIZDIR'' Greta Thunberg’in açıklamaları, sosyal medya kullanıcıları arasında yoğun bir tartışma başlattı. Ancak, Türkiye’nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu iddiaları net bir şekilde yalanlayarak kamuoyunu bilgilendirdi ve Ceyhan limanından yapılan sevkiyatların uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleştiğini açıkladı. Bakanlık, kamuoyunun doğru ve güvenilir bilgilere ulaşmasını sağlamak amacıyla, "Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır" açıklamasını yaptı.

Kadirli köylerinde petrol heyecanı: 1960'ların kuyuları yeniden araştırılıyor Haber

Kadirli köylerinde petrol heyecanı: 1960'ların kuyuları yeniden araştırılıyor

Osmaniye'nin Kadirli ilçesine bağlı Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1960'lı yıllarda Amerikalı bir şirket tarafından yapılan petrol araması neticesinde kapatılan petrol kuyularında, Türk şirketi tarafından yeniden arama çalışması başlatıldı. Çalışmalar üzerine köylüleri petrol heyecanı sardı. Köylerdeki Tepkiler ve Beklentiler Kadirli ilçesi Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde 1962-1965 yılları arasında Çınar ve Hacıhaliloğlu köylerinde Amerikalı bir şirket tarafından petrol arama çalışması yapıldı. Yapılan arama çalışması neticesinde köyün farklı noktalarında petrol kuyuları açıldı. İddiaya göre kuyularda petrol bulunmasına rağmen, şirket tarafından " Burada petrol yok ve yetersiz" şeklinde değerlendirilerek kapatıldı. Aynı yıllarda aynı Amerikalı şirket tarafından yine petrol yok denilerek kapatılan Adana'nın Ceyhan ilçesindeki kuyularda yapılan çalışmada Çukurova-1 ve Çukurova-2 kuyularında Rezerv değeri 1 Milyar Dolar olan petrol bulunmasının ardından, Kadirli ilçesinde de kapatılan petrol kuyuları ve çevresinde arama çalışması başlatıldı. Köylüler ise köylerinden petrol çıkmasını umutla bekliyor. Çınar köyünde yaşayan ve Amerikalıların 1960'lı yıllarda köylerinde petrol aradığına şahit olan Yusuf Kenan Oflaz " Amerikalılar köyümüzde sondaj yaptılar. Çok da uğraştılar. Dev gibi kepçeler getirdiler. Dev makineler getirdiler. Aradılar aradılar burada su var dediler. 400 metre yer altına inmişler. Bulamadık dediler ve kuyuyu kapattılar. Lakin kuyu hala da kokuyor. Şimdi Türk şirketleri arama başlatmış İnşallah petrol bulunur" dedi. Amerikalıların köyde petrol araması yaptığı yıllarda, kendisinin 20'li yaşlarda olduğunu ve Amerikalıların küçük erkek kardeşini çok sevdiklerini belirten Cennet Oflaz ise " Benim kardeşim Mehmet o zaman küçüktü onlarla çok gezdi. Amerikalılar "Mehmet mazot yok su çok" derlerdi. Kucaklarında gezdirirlerdi. Sonra çekip gittiler. Şimdi köyümüzde petrol aranıyor inşallah bulunur" dedi.

Türkiye'nin günlük petrol üretimi rekor kırdı: Şırnak Gabar Dağı üretimin yüzde 50'sini karşılıyor Haber

Türkiye'nin günlük petrol üretimi rekor kırdı: Şırnak Gabar Dağı üretimin yüzde 50'sini karşılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üretim rakamlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, "2024 yılını petrolde ve doğal gazda üretimi artırma yılı ilan ettik. Ağustos ayında petrol ve doğal gaz üretiminde tarihteki en yüksek seviyelere ulaştık. 17 Ağustos'ta ham petrol üretimimiz 107 bin 621 varil oldu. Bu üretimin 95 bin 656 varillik kısmını TPAO gerçekleştirdi. Aynı gün, Gabar Dağı'ndaki kuyulardan 47 bin 58 varillik bir üretim rakamına ulaştık" dedi. Bakan Bayraktar ayrıca, doğal gaz üretiminde de rekor kırıldığını belirterek, “15 Ağustos'ta 7 milyon 609 bin 427 metreküple üretim rekoru kırdık. Bu üretimin büyük kısmı yine TPAO'ya ait. 15 Ağustos'ta Sakarya Gaz Sahası'ndan 6 milyon 146 bin 886 metreküp üretim gerçekleşti” şeklinde konuştu. Gabar Dağı'ndaki Petrol Üretiminin Artışı Şırnak Gabar Dağı'nda petrol üretiminin önemli bir kısmı gerçekleştiriliyor. Akçay Köyü sakinlerinden Ramazan Yılmaz, TPAO'nun Gabar Dağı'ndaki bir kuyuda günlük 700 varil ile başlayan üretimin bugün 2 bin ile 2 bin 500 varil arasında olduğunu belirtti. Yılmaz, bölge gençleri için iş imkanlarının artırılmasını ve bu alanda istihdam fırsatlarının yaratılmasını talep etti. Yılmaz, “2009-2020 yıllarında yapılan sismik çalışmalarda ilk petrol keşfi Gabar Dağı Esma Çevik-1 kuyusunda yapıldı. Şu an 30-40 kuyu açılmış durumda. Biz köylüler olarak petrolün köyümüzden çıkarılmasından dolayı çok mutluyuz. Petrol ülke ekonomimize büyük katkı sağlıyor. Ancak bölgede iş imkanlarının artırılmasını, gençlerimize istihdam fırsatları sunulmasını istiyoruz” dedi. Yılmaz, bölgede petrol üretiminin artmasıyla birlikte köylerinin ekonomik ve sosyal durumunun iyileştiğini, ulaşım ve hayvancılık alanlarında önemli gelişmeler yaşandığını da sözlerine ekledi. "Eskiden bölge barut kokuyordu, şimdi ise petrol kokuyor. Daha önce ulaşamadığımız yerlere rahatça gidebiliyoruz ve daha verimli hayvancılık yapabiliyoruz. Petrolün Türkiye ekonomisine katkısı büyük ve bu üretimin her geçen gün artmasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

PO/Marine’den uluslararası sularda biyoyakıt atağı Haber

PO/Marine’den uluslararası sularda biyoyakıt atağı

Uluslararası sularda Çin, Avustralya, BAE, Kuzey Batı Avrupa, Karayipler ve ABD Körfez Kıyısı dâhil olmak üzere çok geniş bir coğrafyaya hizmet sunan PO/Marine, ilk uluslararası biyoyakıt satış anlaşmasını Vitol Bunkers iş birliği ile Singapur‘da gerçekleştirdi. Petrol Ofisi Grubu’nun denizcilik yakıtlarındaki lider markası PO/Marine, yurt dışı ikmal kabiliyetinin de gücüyle çevre dostu yakıt teknolojilerinde önemli bir adım atarak 300 tonluk ilk B24-biyoyakıt ikmal sürecini Singapur sularında tamamladı. Sürdürülebilirlik odaklı çalışmaları ile sektöre öncülük eden PO/Marine, geçtiğimiz günlerde aldığı Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasyonu (ISCC) ile bu alandaki kabiliyetini de tescillemişti.  Şirketin aracılık ettiği Singapur’daki ilk B24-biyoyakıt ikmali bu kabiliyetinin somut bir örneğini teşkil etmesi açısından önem taşıyor.  PO/Marine ile Vitol Bunkers dünyanın en büyük konteyner gemilerine, kuru yük gemilerine, petrol tankerlerine, LNG taşıyıcılarına, araba gemilerine ve yolcu gemilerine biyoyakıt ikmali yapmak üzere yakın iş birliği içinde çalışıyor. PO/Marine’nin uluslararası denizlerde yakıt tedarik ağı Türkiye’nin yanı sıra Singapur, Çin, Avustralya, BAE, Kuzey Batı Avrupa, Karayipler ve ABD Körfez Kıyısına kadar uzanan geniş bir coğrafyayı kapsıyor. “Dünyanın dört bir köşesinde pek çok farklı hizmeti sunabilmenin gururunu yaşıyoruz” Petrol Ofisi Grubu Denizcilik Kıdemli Müdürü Aydın Yıldız yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sektörün lideri olarak güçlü iş birliklerimiz sayesinde dünyanın dört bir köşesinde pek çok farklı hizmeti sunabilmenin gururunu yaşıyoruz. Singapur’da, Vitol Bunkers ile gerçekleştirilen biyoyakıt ikmali bunun en net örneklerinden biri. Sahip olduğumuz Uluslararası Sürdürülebilirlik ve Karbon Sertifikasyonu (ISCC) sayesinde etki alanımız hem küresel boyutta genişliyor hem de çevreye daha duyarlı hale geliyor. Yatırımlarımızı da bu anlamda destekleyerek paydaşlarımızın ihtiyaçları dahilinde dünyanın her köşesinde 7/24 hizmet veriyoruz. Sektörümüzün öncüsü olarak dünyamızın geleceği için yapıcı adımlar atarken en kaliteli hizmeti sunmaya devam edeceğiz.”

Türkiye'nin ham petrol ithalatı yüzde 37,54 arttı Haber

Türkiye'nin ham petrol ithalatı yüzde 37,54 arttı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan Nisan 2024 "Petrol Piyasası Sektör Raporu"na göre Türkiye'nin ham petrol ithalatı, 2024 yılı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre %37,54 artarak 2 milyon 748 bin 991 ton oldu. TOPLAM PETROL ÜRÜNLERİ İTHALATI DA ARTTI Rapora göre, Nisan ayında toplam petrol ürünleri ithalatı da ,75 artarak 4 milyon 200 bin 800 ton seviyesine çıktı. Bu artışta motorin türleri ithalatındaki %1,72'lik artış da etkili oldu. Motorin türleri ithalatı 1 milyon 75 bin 992 ton olarak gerçekleşti. RAFİNERİ ÜRETİMİ VE YURT İÇİ SATIŞLAR Toplam rafineri petrol ürünleri üretimi ise ,91 artarak 3 milyon 174 bin 47 ton seviyesine çıktı. Motorin türleri üretimi %0,21 azalarak 1 milyon 332 bin 629 ton olurken, benzin türleri üretimi %9,95 artarak 379 bin 686 ton, havacılık yakıtları üretimi %3,34 artarak 396 bin 430 ton ve denizcilik yakıtları üretimi %90,78 artarak 112 bin 732 ton olarak gerçekleşti. Yurt içi satışlarda ise toplam petrol ürünü satışları %8,6 artarak 2 milyon 520 bin 756 ton olurken, benzin türleri satışları %30,04 artarak 398 bin 625 ton ve motorin türleri satışları %6,28 artarak 1 milyon 995 bin 655 ton seviyesine ulaştı. İHRACATTA DA ARTIŞ GÖRÜLDÜ Benzin türleri ihracatı %0,84 artarak 5 bin 835 ton, motorin türleri ihracatı %5,6 azalarak 350 bin 165 ton, havacılık yakıtları ihracatı %9,92 artarak 353 bin 763 ton ve denizcilik yakıtı ihracatı %36,41 artarak 168 bin 547 ton olarak gerçekleşti. Böylece toplam ihracat %38,25 artışla 1 milyon 399 bin 689 ton seviyesine ulaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.