TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemeleri açıklandı

Cumhurbaşkanlığı, 2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemelerini belirleyen kararı Resmi Gazete'de yayımladı. Destekler büyükbaş, küçükbaş, arıcılık, ipek böceği ve su ürünleri üretimini kapsıyor.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2024 10:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2024 10:58
Kaynak: Haber Merkezi
2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemeleri açıklandı

Resmi Gazete'de yayımlanan kararname ile hayvancılık desteklemelerinde köklü değişikliklere gidildi. Destekleme politikalarında yeni bir dönemin başladığının sinyali olan bu karar, sektörü yakından ilgilendiriyor.

3 YILLIK DESTEKLEME MODELİ

En dikkat çeken yeniliklerden biri, hayvancılık desteklemelerinin artık yıllık değil, 3 yıllık periyotlarla açıklanacak olması. Bu sayede sektör, daha uzun vadeli planlama yapabilecek ve yatırımlarını bu doğrultuda şekillendirebilecek.

KALİTE VE VERİMLİLİK ODAKLI DESTEKLEME

Yeni modelde, kaliteli ve verimli üretime daha fazla önem veriliyor. Desteklemeler, katsayı ve performansa göre yapılacak. Bu sayede, üreticiler kaliteli ürünler üretmeye teşvik edilecek ve sektörün rekabet gücü artacaktır.

ÜRÜN GELİŞTİRME DESTEKLERİ

Çiğ süt, besilik erkek sığır (karkas) ve tiftik üretimi gibi katma değeri yüksek alanlara daha fazla destek verilecek. Bu sayede, ülke ekonomisine katkısı yüksek ürünlerin üretimi teşvik edilecektir.

AİLE İŞLETMELERİNE VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE DESTEK

Kırsaldaki dengelerin korunması ve ölçek ekonomisi de göz önünde bulundurularak, aile işletmeleri, genç ve kadın girişimciler ile birinci derecede tarımsal örgüt üyelerine ek destekler verilecek. Bu sayede, kırsal kalkınmaya katkı sağlanacak ve gençlerin tarıma yönelmesi teşvik edilecektir.

ISLAH ÇALIŞMALARINA VURGU

Yeni modelde, hayvancılıkta ıslah çalışmalarına daha fazla ağırlık verilecek. Suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma ve ari işletme gibi konulara yönelik ilave destekler sağlanacak. Bu sayede, hayvan ırkları geliştirilecek ve üretim verimliliği artacaktır.

KALDIRILAN DESTEKLER

Geçmiş yıllarda verilen bazı destekler, yeni modelde yer almayacak. Dişi manda desteği, düve alım desteği, anaç koyun ve keçi desteği ile sürü yenileme desteği gibi kalemler, yeni modelde bulunmuyor. Yem bitkileri desteği de kaldırılan destekler arasında yer alıyor.

Resmi Gazete'de yer alan kararnamede hayvansal üretimin desteklenmesi başlığı altında temel hayvancılık destekleri şu şekilde belirlendi:

Tarım ve Orman Bakanlığı (Bakanlık) tarafından belirlenen programlı aşıları tamamlanmış, yılı içinde doğan, 4 ay (120 gün) ve üzeri yaşta buzağı/malaklara hastalıktan ari işletmeler hariç en fazla 500 baş ile sınırlı olmak üzere 2024 yılı için hayvan başına 1.000 lira temel destek, buzağının doğduğu işletmeye ödenir. Temel destek şartlarını sağlayan yetiştiricilere hastalıktan ari işletmeler hariç en fazla 500 baş ile sınırlı olmak üzere aşağıda belirtilen katsayıların temel destek tutarı ile çarpımından elde edilen tutar ilave edilerek ödenir.

1) Destekleme amaçlı veri tabanlarında yapılan sorgulama tarihi itibarıyla en fazla 20 baş hayvana sahip işletmelerdeki buzağı/malaklar için ilave 1 katsayı.

2) Destekleme takvim yılı başlangıcı itibarıyla üzerinde işletme kaydı bulunan; kadın yetiştiricilerin veya son takvim gününde 41 yaşından gün almamış yetiştiricilerin işletmelerinde doğan buzağı/malakları için ilave 0,7 katsayı.

3) Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Muş, Erzurum ve Tunceli illeri ile besi havzası olarak belirlenen Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Şırnak, Tunceli ve Van illerindeki buzağı/malaklar için ilave 0,5 katsayı.

4) Suni tohumlama sonucu veya embriyo transferi yapılan sığırlardan doğan buzağı/malaklar için ilave 0,8 katsayı.

5) Yerli sperma üretim merkezlerindeki boğaların spermaları ile suni tohumlama sonucu veya embriyo transferi yapılan sığırlardan doğan buzağı/malaklar için ilave 0,5 katsayı.

6) Buzağılarda; soy kütüğü desteklemesine ilişkin Bakanlıkça belirlenen şartlar doğrultusunda 5/12/2011 tarihli ve 28133 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvanlarda Soy Kütüğü ve Ön Soy Kütüğü Esasları Hakkında Yönetmelik kapsamında A, B sınıfı işletmelerde doğan buzağılar ile bu işletmelerde doğan damızlık kütüğü sınıfı A, B olan dişi buzağılardan Bakanlıkça yetkilendirilmiş laboratuvarlarda Genomik test yaptırılanlar için ilave 1,5 katsayı, C sınıfı işletmelerde doğan buzağılar ile malaklar için ilave 0,8 katsayı.

7) Ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklar için ilave 4 katsayı.

8) AB onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip işletmelerdeki dişi buzağı/malaklar için ilave 0,6 katsayı.

9) Birinci derece tarımsal amaçlı örgütlere üye olan yetiştiricilerin buzağı/malakları için ilave 0,2 katsayı ödenir.

b) Damızlık Koyun/Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye yetiştiricilerin (birlik olmayan illerde bu şart aranmaz), Bakanlıkça belirlenen aşıları tamamlanmış, yılı içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) kalan oğlak/kuzularına 2024 yılı için hayvan başına 200 lira temel destek ödenir. Temel destek şartlarını sağlayan yetiştiricilere, oğlaklar ile kuzular için aşağıda belirtilen katsayıların temel destek tutarı ile çarpımından elde edilen tutar ilave edilerek ödenir.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararnamede yer alan desteklemelere ilişkin diğer detaylar şu şekilde:

2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemeleri açıklandı 2

2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemeleri açıklandı 3

2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemeleri açıklandı 4

2024-2026 yılları için hayvancılık desteklemeleri açıklandı 5

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.