TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çin, Gobi Çölü'nde İkinci toryum reaktörü inşa edecek

Çin, uranyum kıtlığını aşmak için Gobi Çölü’nde ikinci bir toryum sıvılaştırılmış tuz reaktörü inşa edecek. Yeni reaktörün 2029'da faaliyete geçmesi planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.07.2024 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 29.07.2024 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
Çin, Gobi Çölü'nde İkinci toryum reaktörü inşa edecek

Çin, nükleer santrallere alternatif oluşturması amacıyla Gobi Çölü'nde ikinci bir toryum sıvılaştırılmış tuz reaktörü inşa edecek. South China Morning Post gazetesinin bildirdiğine göre, bunun ana sebebi Çin'in uranyum kıtlığı endişesi. Uranyum rezervlerinin az olmasına karşılık, Çin toryum bakımından zengin. Ülkenin toryum yatakları, gelecek 20 bin yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak kadar toryum barındırıyor.

İLK REAKTÖR DENEMENİN BAŞARILARI

Haziran 2023'ten bu yana Gobi Çölü'nde işletilmekte olan mevcut toryum reaktörü yalnızca 2 megavat termal enerji üretiyor ve elektrik üretimi gerçekleştiremiyor. Bu deneysel reaktör 2023 yılı Ekim ayından beri nükleer reaksiyon yaratıyor olsa da, asıl amacı ana proje için temel bilgi toplamak. Reaktör sayesinde aşırı sıcaklıklar, radyasyon ve kimyasal korozyona dayanıklı özel alaşımlar geliştirildi.

GOBİ ÇÖLÜ'NDEKİ YENİ NESİL ENERJİ SANTRALİ

Gobi Çölü'ndeki enerji santrali projesinin 2029 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. İlk aşamada tesis maksimum 60 megavat termal enerji üretecek. Bu enerjinin bir kısmı 10 megavatlık bir motoru çalıştırarak elektrik enerjisi üretimine ayrılırken, kalan kısım su moleküllerini ayrıştırarak hidrojen üretimi için kullanılacak. Toryum reaktörleri, soğutma sürecinde su kullanmadıkları için uranyumla çalışan reaktörlerden daha güvenli. Geleneksel nükleer santrallerde soğutma pompaları arızalanırsa patlama meydana gelebilir. Buna karşın, toryum reaktörlerinde erimiş tuz bir konteynera dökülerek çevre riski minimize edilir.

TORYUM REAKTÖRLERİNİN AVANTAJLARI: DAHA GÜVENLİ VE TEMİZ

Proje, 2029'dan itibaren araştırma amaçlı kullanılacak. Aynı bölgede rüzgar türbinleri, güneş enerjisi tesisi, termik santral, kimyasal üretim tesisi ve erimiş tuz kaynaklı enerji depolama tesisi de bulunacak. Bu farklı enerji kaynakları daha sonra akıllı bir şebekeye bağlanacak.

Torryum reaktörlerinin bir diğer avantajı ise daha küçük bir alan kaplaması. Söz konusu reaktörlerin kapladığı alan bir futbol sahasından bile küçük olacak. Çin, 2030 yılından itibaren inşa edeceği toryum reaktörlerini ticari amaçlarla işletmeyi planlıyor ve bu reaktörlerin 100 megavat veya daha fazla enerji üretmesini hedefliyor.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.