BYD'den Hong Kong'da dev halka arz: 5,6 milyar dolar topladı
Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, küresel büyüme planları kapsamında Hong Kong’da son dört yılın en büyük halka arzını gerçekleştirdi. Şirket, 5,6 milyar dolar (yaklaşık 204,08 milyar TL) toplayarak, küresel operasyonlarını geliştirmek adına önemli bir adım attı.
BYD, hisse başına 40,9 euro (yaklaşık 1578 TL) bedelle 129,8 milyon hisse satışı yaptı. Belirlenen fiyat, pazartesi günü kapanış fiyatının yüzde 8 altında yer aldı.
BYD'NİN KÜRESEL BÜYÜME HEDEFLERİ
Şirket, halka arzdan elde edilen geliri Türkiye, Macaristan ve Brezilya’da fabrika kurmak için kullanmayı planlıyor. Avrupa’daki pazar payını artırmayı hedefleyen BYD, özellikle rekabetçi fiyatlı elektrikli araçlarıyla kıtadaki varlığını güçlendirmeyi amaçlıyor.
TESLA İLE İŞ BİRLİĞİ SİNYALİ
BYD yetkilileri, Financial Times’a verdikleri röportajda, rakip Tesla ile elektrikli araç pazarında ortaklık kurmaya açık olduklarını ifade etti.
"Ortak düşmanımız içten yanmalı motorlu araçlar. Değişim istiyorsak birlikte çalışmalıyız." diyen BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, firmanın Tesla ve diğer yabancı markalarla teknolojilerini paylaşmaya istekli olduğunu vurguladı.
Şirket, otonom sürüş yazılımı ve elektrikli araç teknolojisi gibi alanlarda iş birliği yapma potansiyelini değerlendiriyor. Bu teklif, Çin ve ABD arasındaki jeopolitik gerilimlere rağmen gündeme geldi.
AVRUPA'DA ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARINDA BÜYÜME
BYD, Avrupa’da daha ucuz elektrikli araçlar sunarak kıtadaki pazar payını artırmaya çalışıyor. Şirketin geliştirdiği "Blade" batarya teknolojisi, daha iyi soğutma verimliliği ve gelişmiş enerji yoğunluğu sayesinde elektrikli araçların menzilini artırıyor.
AB’DEN ÇİNLİ ARAÇ ÜRETİCİLERİNE GÜMRÜK VERGİSİ DARBESİ
2024’ün sonunda Avrupa Birliği, Çin’in elektrikli araç üreticilerine sağladığı sübvansiyonları gerekçe göstererek ithal edilen araçlara ek gümrük vergisi uygulamaya başladı.
BYD’nin yüzde 10 olan vergisine ek olarak yüzde 17’lik yeni bir vergi getirildi.
Geely yüzde 18,8’lik, SAIC Group ise yüzde 35,3’lük ek tarifeye tabi tutuldu.
Bu durumun, Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa’daki satışlarını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Ancak birçok Çinli şirket, Avrupa pazarında hibrit araçlara yönelerek mevcut tarifelerden kaçınmaya çalışıyor.
TESLA'NIN AVRUPA SATIŞLARI DÜŞÜŞTE
Öte yandan, Tesla’nın Avrupa’daki satışlarında gerileme yaşanıyor. Analistler, bu düşüşün bir kısmını CEO Elon Musk’ın siyasete artan ilgisine bağlıyor. Musk’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yakınlığı ve Avrupa’daki aşırı sağcı partilere verdiği destek, Tesla’nın bazı pazarlarda müşteri kaybetmesine neden olabilir.