SON DAKİKA

#Çin

İLKHABER-Gazetesi - Çin haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çin haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Asya devlerinden ABD'ye ticaret mesajı: Çin, Japonya ve Güney Kore serbest ticaret çağrısını yinelediler Haber

Asya devlerinden ABD'ye ticaret mesajı: Çin, Japonya ve Güney Kore serbest ticaret çağrısını yinelediler

Çin, Japonya ve Güney Kore, ekonomik bağlarını derinleştirme ve açık, adil mal akışı sağlama taahhütlerini yineledi. Seul’de gerçekleştirilen toplantıda, üç ülkenin ticaret politikaları ele alındı ve serbest ticaret anlaşması konusundaki iş birliği değerlendirildi. ABD’NİN YENİ TARİFELERİ GÖLGESİNDE KRİTİK TOPLANTI Güney Kore Sanayi Bakanı Ahn Duk-geun, Japonya Ekonomi Bakan Yardımcısı Yoji Muto ve Çin Ticaret Bakanı Wang Wentao’nun katıldığı toplantıda, üç ülkenin ABD'nin uygulamaya koyduğu yeni ticaret tarifelerinin etkisiyle karşı karşıya kaldıkları vurgulandı. Özellikle ABD’nin otomobil ithalatına uygulayacağı %25’lik verginin 3 Nisan’da yürürlüğe girecek olması nedeniyle, Asya’daki büyük ihracatçılar tedirgin. Güney Kore ve Japonya, ABD’ye en fazla araç ihraç eden ülkeler arasında yer alırken, Trump yönetiminin yarı iletkenler ve ilaç gibi sektörleri etkileyebilecek yeni tarifeler getirmesi de endişe yaratıyor. "TİCARİ İŞ BİRLİĞİ ŞART" MESAJI Toplantı sonrası ortak bir açıklama yapılmamasına rağmen, bakanlar ekonomik iş birliğinin kritik önem taşıdığını vurguladı. Görüşmede, küresel ticaretin önündeki zorluklara karşı iş birliği yapılması gerektiği belirtildi. Bakanlar, "Özellikle ortaya çıkan zorlukları etkili bir şekilde ele almak ve kilit alanlarda somut sonuçlar elde etmek için üçlü ekonomik ve ticari iş birliğine devam edilmesi gerektiğinin farkındayız." mesajını verdi. BÖLGESEL KAPSAMLI EKONOMİK ORTAKLIK GÜÇLENDİRİLECEK Üç ülke, Asya’nın en büyük ekonomileri arasında tedarik zincirlerini güçlendirmek ve yatırımı artırmak amacıyla oluşturulan Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklığı (RCEP) destekleme konusunda anlaştı. Bu çerçevenin, bölgesel ekonominin istikrarını artıracağına dikkat çekildi.

Çinli BYD, elektrikli araçlarda 5 dakikada 400 km gidebilen hızlı şarj teknolojisini duyurdu Haber

Çinli BYD, elektrikli araçlarda 5 dakikada 400 km gidebilen hızlı şarj teknolojisini duyurdu

Çin'in elektrikli otomobil devi BYD, elektrikli araçların (EV) şarj hızını benzinli araçların yakıt dolum hızına yaklaştıran çığır açıcı yeni teknolojisini kamuoyuna tanıttı. Şirket, yeni nesil "Süper e-Platform" teknolojisiyle elektrikli araçların kullanımını daha pratik hale getirmeyi hedefliyor. 5 DAKİKALIK ŞARJ İLE 400 KM YOL BYD’nin açıklamasına göre, şirketin geliştirdiği bu teknoloji sayesinde araçlar yalnızca 5 dakikalık şarj ile 400 kilometre (249 mil) menzile ulaşabilecek. "Süper e-Platform" olarak adlandırılan teknoloji, 1.000 kilowatt'lık (kW) ultra yüksek şarj kapasitesine sahip olacak. BENZİNLİ ARAÇLARLA YARIŞIYOR BYD Başkanı Wang Chuanfu, lansmanda yaptığı konuşmada yeni teknolojinin önemini vurgulayarak, "Nihai çözüm, şarj süresini benzinli araçlara yakıt ikmali kadar kısa hale getirmektir," dedi. Chuanfu, elektrikli araçların benimsenmesini hızlandırmak için şarj sorunlarının çözülmesinin kritik önem taşıdığını ifade etti. TESLA İLE REKABET KIZIŞIYOR Elektrikli araç sektöründe Tesla'nın en büyük rakiplerinden biri olarak gösterilen BYD, yeni teknolojisi ile küresel pazardaki rekabetini güçlendirmeyi amaçlıyor. Şirketin duyurduğu hızlı şarj teknolojisi, elektrikli araçların yaygınlaşması açısından önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

BYD'den Hong Kong'da dev halka arz: 5,6 milyar dolar topladı Haber

BYD'den Hong Kong'da dev halka arz: 5,6 milyar dolar topladı

Çin merkezli elektrikli araç üreticisi BYD, küresel büyüme planları kapsamında Hong Kong’da son dört yılın en büyük halka arzını gerçekleştirdi. Şirket, 5,6 milyar dolar (yaklaşık 204,08 milyar TL) toplayarak, küresel operasyonlarını geliştirmek adına önemli bir adım attı. BYD, hisse başına 40,9 euro (yaklaşık 1578 TL) bedelle 129,8 milyon hisse satışı yaptı. Belirlenen fiyat, pazartesi günü kapanış fiyatının yüzde 8 altında yer aldı. BYD'NİN KÜRESEL BÜYÜME HEDEFLERİ Şirket, halka arzdan elde edilen geliri Türkiye, Macaristan ve Brezilya’da fabrika kurmak için kullanmayı planlıyor. Avrupa’daki pazar payını artırmayı hedefleyen BYD, özellikle rekabetçi fiyatlı elektrikli araçlarıyla kıtadaki varlığını güçlendirmeyi amaçlıyor. TESLA İLE İŞ BİRLİĞİ SİNYALİ BYD yetkilileri, Financial Times’a verdikleri röportajda, rakip Tesla ile elektrikli araç pazarında ortaklık kurmaya açık olduklarını ifade etti. "Ortak düşmanımız içten yanmalı motorlu araçlar. Değişim istiyorsak birlikte çalışmalıyız." diyen BYD Başkan Yardımcısı Stella Li, firmanın Tesla ve diğer yabancı markalarla teknolojilerini paylaşmaya istekli olduğunu vurguladı. Şirket, otonom sürüş yazılımı ve elektrikli araç teknolojisi gibi alanlarda iş birliği yapma potansiyelini değerlendiriyor. Bu teklif, Çin ve ABD arasındaki jeopolitik gerilimlere rağmen gündeme geldi. AVRUPA'DA ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARINDA BÜYÜME BYD, Avrupa’da daha ucuz elektrikli araçlar sunarak kıtadaki pazar payını artırmaya çalışıyor. Şirketin geliştirdiği "Blade" batarya teknolojisi, daha iyi soğutma verimliliği ve gelişmiş enerji yoğunluğu sayesinde elektrikli araçların menzilini artırıyor. AB’DEN ÇİNLİ ARAÇ ÜRETİCİLERİNE GÜMRÜK VERGİSİ DARBESİ 2024’ün sonunda Avrupa Birliği, Çin’in elektrikli araç üreticilerine sağladığı sübvansiyonları gerekçe göstererek ithal edilen araçlara ek gümrük vergisi uygulamaya başladı. BYD’nin yüzde 10 olan vergisine ek olarak yüzde 17’lik yeni bir vergi getirildi. Geely yüzde 18,8’lik, SAIC Group ise yüzde 35,3’lük ek tarifeye tabi tutuldu. Bu durumun, Çinli elektrikli araç üreticilerinin Avrupa’daki satışlarını olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Ancak birçok Çinli şirket, Avrupa pazarında hibrit araçlara yönelerek mevcut tarifelerden kaçınmaya çalışıyor. TESLA'NIN AVRUPA SATIŞLARI DÜŞÜŞTE Öte yandan, Tesla’nın Avrupa’daki satışlarında gerileme yaşanıyor. Analistler, bu düşüşün bir kısmını CEO Elon Musk’ın siyasete artan ilgisine bağlıyor. Musk’ın ABD Başkanı Donald Trump ile yakınlığı ve Avrupa’daki aşırı sağcı partilere verdiği destek, Tesla’nın bazı pazarlarda müşteri kaybetmesine neden olabilir.

Çin'den Trump’ın gümrük vergisi kararına sert tepki: Savaşmaya hazırız Haber

Çin'den Trump’ın gümrük vergisi kararına sert tepki: Savaşmaya hazırız

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’den yapılan ithalata uygulanan gümrük vergilerini yüzde 10’dan yüzde 20’ye çıkarmasına Çin’den sert tepki geldi. Çin’in Washington Büyükelçiliği, Trump’ın kararına yönelik yaptığı açıklamada, bu adımın ABD ile Çin arasındaki ilişkileri daha da gerdiğini belirterek, “ABD savaş istiyorsa, ister gümrük savaşı, ister ticaret savaşı, isterse başka bir savaş olsun, sonuna kadar savaşmaya hazırız” ifadelerini kullandı. ÇİN BÜYÜKELÇİLİĞİ: "ABD EŞİT DAVRANMALI" Çin’in Washington Büyükelçiliği, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian’ın açıklamasına yer verdi. Lin Jian, ABD’nin fentanil sorununu gerçekten çözmek istiyorsa Çin’le eşit şartlarda istişare yapması gerektiğini vurguladı. Ancak Trump yönetiminin ek gümrük vergisi kararını bu sorunun çözümü için yanlış bir adım olarak nitelendirdi. TRUMP, GÜMRÜK VERGİLERİNİ ARTIRMA KARARI ALDI ABD Başkanı Donald Trump, 1 Şubat’ta imzaladığı kararnameyle Çin’den yapılan ithalata yüzde 10 gümrük vergisi getirmişti. Bu uygulama 4 Şubat’ta yürürlüğe girerken, 27 Şubat’ta Trump bir ek açıklama yaparak Çin’e yönelik yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi daha getireceğini duyurdu. Son olarak 4 Mart’ta yaptığı açıklamada, ABD’ye giren fentanil akışını engellemede başarısız olduğu gerekçesiyle Çin’e yönelik gümrük vergilerini yüzde 20’ye çıkardığını bildirdi.

Çin Devlet Başkanı, teknoloji patronlarıyla buluştu: Jack Ma geri döndü: Xi Jinping’le aynı masada! Haber

Çin Devlet Başkanı, teknoloji patronlarıyla buluştu: Jack Ma geri döndü: Xi Jinping’le aynı masada!

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkenin en büyük teknoloji ve sanayi şirketlerinin liderleriyle bir araya gelerek özel sektöre destek mesajı verdi. Toplantıya katılan isimler arasında Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Meituan’ın patronu Wang Xing, CATL'nin kurucusu Robin Zeng ve BYD'nin başkanı Wang Chuanfu gibi Çin’in en büyük şirketlerinin yöneticileri yer aldı. Pekin yönetimi, son yıllarda teknoloji sektörüne yönelik sıkı düzenlemelerle büyük şirketleri denetim altına alırken, bu toplantının iş dünyasına güven vermek ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacı taşıdığı ifade ediliyor. JACK MA, UZUN SÜRE SONRA KAMUOYUNDA GÖRÜNDÜ Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, Çin hükümetinin 2020’de teknoloji şirketlerine yönelik baskılarının ardından uzun süre kamuoyunun önüne çıkmamıştı. Pekin’in Ant Financial Group’un halka arzını iptal etmesiyle başlayan süreçte, Ma'nın ve şirketinin büyüme planları sekteye uğramıştı. Ancak bu toplantıya katılması, Pekin yönetiminin özel sektöre yönelik daha olumlu bir yaklaşım benimsediğinin bir işareti olarak değerlendiriliyor. HÜKÜMETTEN ÖZEL SEKTÖRE DESTEK MESAJI Tsinghua Üniversitesi'nden finans profesörü Zhang Xiaoyan, toplantının amacını şu sözlerle açıkladı: "Özel sektöre 'Sizi desteklemek istiyoruz, teknoloji inovasyonunu ve tüketimi artırmanıza ihtiyacımız var' mesajı verildi. Hükümet, Çinli şirketlere güven aşılamak istiyor." Son yıllarda büyük teknoloji firmalarına yönelik baskılar nedeniyle iş dünyasının güveni sarsılmıştı. Pekin yönetimi ise iş ortamını iyileştirme ve ekonomik büyümeyi hızlandırma hedefiyle özel sektöre yönelik yeni adımlar atıyor. TOPLANTIYA KATILAN DİĞER ÖNEMLİ İSİMLER Pazartesi günü gerçekleşen toplantıda, Huawei'nin kurucusu Ren Zhengfei, Xiaomi başkanı Lei Jun ve Tencent başkanı Pony Ma gibi teknoloji devlerinin yöneticileri de yer aldı. Ayrıca, robotik grubu Unitree’nin kurucusu Wang Xingxing de toplantıya katılan önemli isimlerden biri oldu.

AB'den Shein ve Temu'ya güvenlik ve tüketici koruma soruşturması Haber

AB'den Shein ve Temu'ya güvenlik ve tüketici koruma soruşturması

Avrupa Komisyonu, Çin merkezli online pazar yeri Temu ve hızlı moda perakendecisi Shein’in, Avrupa Birliği’ne yönelik ucuz e-ticaret ithalatı kapsamında güvenli olmayan ve tehlikeli ürünlerin satışından sorumlu tutulacağını açıkladı. AB yürütme organı ayrıca, Shein'in AB tüketici koruma kurallarını ihlal ettiğine dair şüpheler nedeniyle ulusal tüketici otoritelerinden oluşan Tüketici Koruma İşbirliği Ağı (CPC) tarafından ortak bir soruşturma yürütüleceğini duyurdu. UCUZ İTHALAT AB İÇİN ENDİŞE YARATIYOR Komisyon, 2024 yılında 22 avronun altındaki yaklaşık 4,6 milyar düşük değerli ürünün AB’ye ithal edildiğini, bu rakamın 2023’ün iki katı olduğunu ve bu ürünlerin %91’inin Çin’den geldiğini belirtti. AB yetkilileri, ucuz ve güvenli olmayan ithalatın, kurallara uyan AB satıcıları için haksız rekabet oluşturduğunu ve küçük paket sevkiyatlarının çevre ve iklim üzerinde olumsuz etki yarattığını vurguladı. E-TİCARETTE YENİ DÜZENLEMELER YOLDA Avrupa Komisyonu, AB ülkelerine yapılan e-ticaret ithalatının denetim maliyetlerini karşılamak amacıyla yeni bir işlem ücreti önerisinde bulunacağını duyurdu. Ayrıca, 150 avronun altındaki paketlerin gümrük muafiyetinin kaldırılması yönündeki önerinin hızla benimsenmesi için çağrıda bulundu. Komisyonun getirdiği yeni bir önlem olan "Ürün Güvenliği Taraması" sayesinde, AB ülkeleri sevkiyatlar yola çıkmadan önce e-gözetim araçlarıyla ürünlerin tehlikeli olup olmadığını tespit edebilecek. AB: "GÜVENLİ VE ÇEVREYE DUYARLI E-TİCARET İSTİYORUZ" AB teknoloji şefi Henna Virkkunnen, yaptığı açıklamada “Tüketicilerin güvenliğini sağlayan, kullanışlı ürünler sunan ve çevreye saygılı, rekabetçi bir e-ticaret sektörü görmek istiyoruz” dedi. SHEİN İŞBİRLİĞİNE AÇIK, TEMU SESSİZ Shein, AB tüketici kuruluşları ve Komisyon ile işbirliği yapacağını açıkladı. Şirket sözcüsü, "Avrupalı tüketicilerin güvenle alışveriş yapabilmelerini sağlamak için CPC Ağı ve Komisyon ile yakın bir şekilde çalışacağız" dedi. Öte yandan, Dijital Hizmetler Yasası kapsamında geçtiğimiz Ekim ayından bu yana AB soruşturmasına konu olan Temu, Komisyonun yorum talebine yanıt vermedi. Yetkililer, Temu’nun tüketici koruma kuruluşlarının endişelerine nasıl yanıt verdiğini değerlendirdiklerini açıkladı.

Çinli otomotiv üreticilerinin Türkiye ve Fas'ta fabrika kurabileceği öngörülüyor Haber

Çinli otomotiv üreticilerinin Türkiye ve Fas'ta fabrika kurabileceği öngörülüyor

Gartner'ın, "2025 Temel Otomotiv Trendleri" raporu yayımlandı. Raporda, küresel otomotiv sektörünün, emisyonlar üzerindeki düzenleyici baskı ve Çin'den gelen büyümeyle karşı karşıya olduğu vurgulandı. ABD ve Avrupa Birliği'nde (AB) değişen siyasi ortamın araç emisyon düzenlemelerine ilişkin tartışmayı yeniden açarak otomotiv endüstrisi için belirsizlik oluşturulduğu aktarılan raporda, küresel otomobil markalarının kapasite fazlası ve fiyat rekabetiyle mücadele etmesi nedeniyle birçok Avrupa ve Kuzey Amerika otomobil fabrikasının bu yıl kapanma veya satılma riskinin bulunduğu ifade edildi. Raporda, otomobil üreticilerinin, emisyon hedefleri ve gümrük vergileri nedeniyle bu yıl Avrupa ve Amerika kıtasında üretim kapasitesini azaltacağına işaret edilerek, Batılı otomotiv üreticileriyle rekabeti artıran Çinli üreticilerin ise yazılım ve elektrifikasyondaki üstünlüğü sebebiyle elektrikli araçlarda hakimiyetlerinin artacağı öngörüldü. Gartner'in raporunda, "Kapasite fazlası üretim yıllardır birçok Avrupa ve Kuzey Amerika otomobil fabrikası için bir sorun teşkil ediyor. ABD ve AB tarafından Çin menşeili elektrikli araçlara uygulanan ithalat tarifelerindeki son artışın bu sorunu daha da kötüleştirmesi muhtemel. Buna karşılık, Çinli otomobil üreticileri rekabetçi fiyatları korumak için Avrupa ve ABD'de ya da Fas veya Türkiye gibi serbest ticaret ortaklarında fabrikalar kurabilir." ifadeleri yer aldı. Elektrikli araçların sevkiyatlarının bu yıl yüzde 17 artacağı aktarılan raporda, otomobil üreticileri tarafından pazarlanan tüm araç modellerinin yüzde 50'sinden fazlasının 2030'a kadar elektrikli araç olacağı tahmin edildi. Gartner Araştırma Başkan Yardımcısı Pedro Pacheco, konuya ilişkin değerlendirmesinde, yazılım ve elektrifikasyonun otomotiv sektörünün dönüşümünün iki ana itici gücü olmaya devam edeceğini belirterek, "Ancak 2025'te otomobil üreticileri, özellikle elektrikli araç pazarında, emisyon düzenlemelerine ilişkin belirsizlikler ve Çin ile Batı arasında artan ticari gerilimlerle karşı karşıya kalacak." görüşlerini kaydetti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
İLKHABER-Gazetesi En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.