TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğa Derneği'nden 'Zeytin Okulu'na davet

Önemli doğa alanları başta olmak üzere Türkiye genelinde doğanın korunmasına yönelik çalışmalar yapan Doğa Derneği, 3-5 Ocak’ta gerçekleştirilecek 'Zeytinin Okulu' için katılım çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2024 11:14
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2024 11:18
Muhabir: ALİ GÜRELİ
Doğa Derneği'nden 'Zeytin Okulu'na davet

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dicle Tuba Kılıç, Seferihisar Doğa Okulu'nda düzenlenecek olan 'Zeytinin Okulu' etkinliği ile katılımcıların, zeytini, zeytin ağacının gözünden tanıyacağını, zeytin uygarlığının taşıyıcısı olan zeytinyağını iyi, temiz, adil üretmenin sırları ve yöntemlerini yaşayarak öğrenme fırsatı bulacağını söyledi.

Zeytinin ve zeytinyağının binlerce yıllık yolculuğu boyunca oluşturduğu kültüre tanık olmak için Seferihisar Orhanlı Vadisi’ndeki zeytinliklerde olacaklarını belirten Kılıç, "Zeytinin Okulu’nun ilk günü İzmir Seferihisar’da bulunan Doğa Okulu’nda 3 Ocak 2025’te saat 17.00’da bir araya geleceğiz. Akşam yemeğini sonrası yedikten konaklama noktalarına geçeceğiz. İkinci gün sabahında tanışma ve sohbetimizin ardından, buluşmamızın özü zeytini kendi doğasında keşfedeceğiz. Güven Eken ile birlikte 'Zeytin Ağacının Ekolojisi' konulu uzun bir yürüyüşe çıkacağız" dedi.

"Zeytin nedir, nasıl yeşerir, nasıl bir coğrafyada yaşar, neden daha nemli yerlerde değil de Akdeniz ikliminde yetişir, nasıl büyür?” gibi soruların cevabını arayacaklarını ifade eden Kılıç, "Seferihisar’ın zeytin ormanlarında yürüyerek zeytini zeytin ağacının gözünden tanıyacağız. Yürüyüşte aynı zamanda Şafak Arslan 'Zeytin Ormanları ve Biyoçeşitlilik' konulu bir sunum yapacak. Dr. Ahmet Uhri ile 'Ege’nin Doğurduğu Zeytin Uygarlığı' konulu uzun bir sohbet gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kılıç, bu bölümün ardından Itri Levent Erkol'un "Anadolu Zeytinleri" ve Raziye İçtepe'nin "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Olarak Anadolu’daki Geleneksel Zeytincilik Kültürü" adlı sunumlar yapacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Etkinlik kapsamında Gürsel Tonbul ile 'İyi, Temiz ve Adil Zeytinyağı' üzerine sohbet edeceğiz ve ertesin gün buluşmak üzere ayrılacağız. Zeytinin Okulu’nun son gününde İzmir’in Orhanlı Vadisi’nin kadim zeytinyağı kültürünü zeytin hasadı yapacağız. Hep birlikte topladığımız zeytinleri daha sonra Sevilma yağlarının üretildiği Ercan Baba Zeytinyağı Fabrikası’na götürüp sıkacağız. Yağhanede zeytinlerin tanelerinin yağa dönüşüm sürecinin tüm püf noktalarını keşfedeceğiz. Taze sıkılmış yağların ve farklı yağların tadımını yapacağız. Zeytinyağının soframızdaki yeri ve mutfak kültürü hakkında usta aşçı Ahmet Güzelyağdöken ile 'Zeytinyağlılar Mutfağı' üzerine sohbet edeceğiz ve küçük bir yemek atölyesine katılacağız. Ressam Gökçe Sümerkan ile 'Bir Resim Olarak Zeytin Ağacı' sohbetinde konuşacağız ve bu kurs boyunca içimizde yeşeren zeytinin resmini çizeceğiz. Zeytinin Okulu boyunca elde ettiğimiz deneyim ve bilgileri değerlendirdikten sonra vedalaşacağız."

Zeytinin Okulu’na katılacak olan her bir katılımcının kurs kapsamında yapılan harcamalar için 10.000 TL ödeme yapması gerektiği, Doğa Okulu’nun kurslarının 0-6 yaş çocuklar için ücretsiz, 7-15 yaş aralığı için yarı ücretli, 16 yaş ve sonrası için de tam ücretli olduğu, ayrıntılı bilgilere ise derneğin internet sitesinden ulaşılabileceği bildirildi.

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.