TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anemurium Antik Kenti sahiline foseptik çukuru

Kaçak yapılaşma iddiaları ile gündeme gelen Mersin'in tarihi zenginliklerinden biri olan Anemurium Antik Kenti sahilinde, bu kez foseptik çukuru açıldığı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 12.07.2024 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 12.07.2024 14:02
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Anemurium Antik Kenti sahiline foseptik çukuru

Kaçak yapılaşma iddiaları ile gündeme gelen Mersin'in tarihi zenginliklerinden biri olan Anemurium Antik Kenti sahilinde, bu kez foseptik çukuru açıldığı öne sürüldü.

Antik Çağ'da Dağlık Kilikya Bölgesi'nin batı bölümünde yer alan önemli liman yerleşimlerinden birisi olduğu bilinen ve Mersin'in en önemli tarihî kalıntılarından birini oluşturan Anemurium Antik Kenti kıyısındaki bir bölgede, kaçak yapılaşma olduğu iddia edilmişti.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği ile Anamur Çevre Platformu yöneticileri tarafından bölgedeki söz konusu kaçak inşaatın fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaşılarak yetkililerin dikkati çekilmeye çalışılırken, bu kez aynı yerde bir de foseptik çukuru açıldığı öne sürüldü.

Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı da olan bölgede kaçak yapılaşmaya ve kirliliğe neden olacak lağım çukuru açılmasına tepki gösteren çevreci aktivistler, "Antik kentin tarihi dokusunu tehdit eden bu kaçak yapılaşma ve foseptik çukuru, çevre ve kültürel miras koruma açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Kaçak yapılar, bölgedeki ekosisteme ve tarihi kalıntılara zarar veriyor. Ayrıca, foseptik çukurlarının yeraltı sularını kirletebileceği de unutulmamalıdır" şeklinde, endişelerini dile getirdi.

Mersin Çevre ve Doğa Derneği yöneticileri, Anamur Çevre Platformu'nun sosyal medya hesabından da paylaşılan açıklamalarında, şunları kaydetti:

"Anemurium Antik Kenti sahiline kaçak inşaat yapılmakla kalınmamış, kaçak inşaatın batı tarafındaki alanda, 3-4 metre derinliğinde lağım çukuru da kazılmış. Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu kaçak yapılara izin vermediyse, binlerce yıllık tarihi kalıntıların içinde lağım çukuru açılmasına kim veya kimler izin verdiler ya da göz yumdular?

Söz konusu alan aynı zamanda deniz kaplumbağalarının da tescilli yuvalama kumsalıdır. O kuyuya boşaltacakları atıkların, yuvalama kumsalını ve denizi kirletmesi kaçınılmazdır. 1. derecede SİT alanına ve deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalına beton dökülemeyeceği gibi, lağım çukuru da açılamaz, lağım deşarjı yapılamaz.

Yetkililerin, bu kaçak temeli kaldırıp lağım çukurunun kapatılmasını sağlamaları, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunması ve halkı da bu konuda bilgilendirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Yetkililere de konunun gereğinin yapılması çağrısında bulunuyoruz.

Tarihî kalıntıların ve doğal güzelliklerin korunması için herkesin üzerine düşeni yapması, geleceğimiz için büyük önem taşıyor. Yetkililerin, bu tür kaçak yapılaşmalara karşı daha etkin önlemler almasını bekliyoruz."

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.