TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Köşger kasket takıp, demir dövdü

36. Ahilik Haftası nedeniyle Adana’da tören düzenlendi. Törene katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşker Adana usulü 8 köşeli kasket takıp, demir dövdü.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 16:46
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2023 16:46
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Vali Köşger kasket takıp, demir dövdü

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-36. Ahilik Haftası nedeniyle Adana’da tören düzenlendi. Törene katılan Adana Valisi Yavuz Selim Köşker Adana usulü 8 köşeli kasket takıp, demir dövdü.

Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığınca (ESOB), 36'ncı Ahilik Haftası nedeniyle tören düzenlendi. Büyüksaat yerleşkesinde bulunan Ziyapaşa  Parkı içerisinde gerçekleşen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından ise Kur’an-ı Kerim tilaveti ile tören devam etti. Törende konuşan Adana Valisi Yavuz Selim Köşger,  devletin orta direğinin esnaflar olduğunu vurguladı. Esnafların içinden büyük iş adamları çıktığını işaret eden Köşger, orta direk ne kadar sağlam, donanımlı, gayretli, çalışkansa ülkede o kadar yükseleceğini işaret etti.

Standart ve üretim kalitesini belirleyen ahiliğin aynı zamanda çarşı esnafının ahlakını, edebini, yüce değerlerle donatılmasını da önemseyen bir yol olduğunu anlatan Köşger, “Biz kadim bir medeniyetin kadim bir kültürün evlatlarıyız. İki bin yıllık belki daha fazla devlet geleneğimiz var. Devlet geleneğimizde bir şehir, bir kent kuruluyorken önce bir mabet inşa edilir. Hemen onun yanına bir medrese, ilim irfan yuvası inşa edilir. Arkasından da hemen oraya bir çarşı merkezi yani hanıyla, hamamıyla esnafların çalışabileceği bir ticarethane, ekmeğini aşını temin edebilecek bir iş hanı inşa edilir. Adana’mız da bu kültürü görebiliyorum” dedi.

Ahiliğin çarşı esnafının sadece standartlarını belirlemediğini dile getiren Vali Köşger, “Esnaflarımız bizim medeniyetimizin ruhunu, bizim medeniyetimizin maneviyatını yaşatıyor. Aynı zamanda ahilik çarşı esnafının sadece standardını belirlemiyor. Sadece üretim kalitesini belirlemiyor. Aynı zamanda ahlakını, edebini, onun aşkını, yüce değerlerle donatılmasını da önemseyen bir yol ahilik. O manayı da yaşattığınız için burada bir Kur'an tilavetiyle ve arkasından bir duayla bugünü kutladığınız için de ayrıca tebrik ediyor, buna vesile olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetin ikinci yüz yılının birinci yüz yılından daha parlak geçeceğine vurgu yapan Köşger, “Biz büyük bir medeniyetin temsilcileriyiz. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını idrak ediyoruz. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başlangıcındayız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı, birinci yüzyılından daha parlak olacak. Bu sizlerin sayesinde olacak. Çünkü devlet otağımızın orta direği esnafımızdır bizim. Her zaman öyle olagelmiştir. Onların içinden büyük iş adamları da onları çıkmış, onların içinden yetişmiş gelmiştir. Orta direğimiz ne kadar ne kadar donanımlıysa, ne kadar vatanına, milletine sahipse, ne kadar gayretliyse, ne kadar çalışkansa, ülkede o kadar yükselecek” diye konuştu.

Vali Köşger sözlerini şöyle tamamladı;

“Ben inanıyorum ki Adana esnafında gördüğümüz bugünkü manzara Türkiye'nin ikinci yüzyılının çok daha parlak olacağını bize müjdeliyor. Ondan dolayı ben inşallah o yüzyılın ne kadarını birlikte idrak ederiz bilemiyorum. Allah ne kadar ömür verdi bilmiyorum. Ama göreceğimize de inanıyorum. Esnaf kardeşlerime bol bereketli kazanç diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Nice 36. Yıllara. Ahilik geleneği çok çok daha eski. Ama biz kutlamaya işte belki otuz altı yıldır başlamışız. İnşallah bunu çok çok daha uzun süreler kutlamaya devam edeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun”

Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığınca (ESOB) başkanı Niyazi Göger, günün anlam ve önemine vurgu yaptı. Cumhuriyetimiz 100. yılında büyük bir coşkuyla kutlanılan ahilğin temellerinin 12. yüzyılda Ahi Evran tarafından atılan dünyada eşi benzeri bulunmayan,  Türk Milletine özgü önemli bir kültür hazinesi olduğunu vurguladı. Ahilik teşkilatı ekonomik, sosyal ve kültürel kazanımlarının yanı sıra milli birlik ve beraberliğimizin de teminatlarından birisi olduğunu işaret eden Göger, “Ahilik sadece ticari faaliyetlere değil,  hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültürdür. İnsanın kendini ilimle ve irfanla donatması da bu kültürün bir parçasıdır. Bireylerin ve toplumun,  refah ve huzurunu esas alan ahilikte insan,  dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptir. Bugün,  çağdaş yaşamı düzenleyen kuralların temeline baktığımızda,  ahiliğin izlerini rahatlıkla görebiliriz” dedi.

Ahiliğin, önemli bir kültür mirası olduğunu söyleyen Göger, “Ticaret ahlakı,  müşteri memnuniyeti,  kalite standartları olarak ifade edilen birçok terimin temeli,  ahilik teşkilatı çatısı altında oluşturulmuştur. Yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulan bu değerler günümüzde de halen önemini korumaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde esnaf ve sanatkâr,  Türkiye'deki gibi ilim, ahlak ve sanatı birleştiren köklü bir geleneğe sahip değildir. Bu nedenledir ki ahilik, önemli bir kültür mirasımızdır. Üreterek,  alın teri dökerek ülkemize ve milletimize hizmet eden esnaf ve sanatkarımız, böylesine zengin bir kültürün mirasçılarıdır” şeklinde konuştu. 

“Ahilik ruhunu ne kadar güçlü tutar,  milletimize has bu kültür hazinesini,  yeni nesillere ne derece doğru ve güçlü aktarabilirsek,  geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz” diyen Göger sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bizler biliyoruz ki geleneği olmayanın geleceği de olmaz. Bu anlayıştan hareketle,  gelenek ve göreneklerimizi,  değerlerimizi yaşatmak, ahiliğin taşıdığı milli,  dini ve evrensel değerleri yeniden insanlığın hizmetine sunmak için var gücümüzle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki ahilik ruhunu ne kadar güçlü tutar,  milletimize has bu kültür hazinesini,  yeni nesillere ne derece doğru ve güçlü aktarabilirsek,  geleceğimize de o derece güvenle bakabiliriz.”

Ak Parti Adana Milletvekili Sunay Karamık’ta  ahiliğin önemine vurgu yaptı. Karamık, “Özellikle yurt dışına Avrupa'ya baktığımızda, gelişmiş ülkelere baktığımızda Osmanlı Devleti'nin çeşitli uygulamalarından, geleneklerinden, ithal ettikleri, değerlerle ekonomilerini kalkındırdıklarını görüyoruz. Şu anda halen Almanya'nın mesleki eğitim sistemine baktığımızda, ahilik kültürümüzün kilometre taşlarını görmek mümkün. O kadar kıymetli bir gelenek ve kültürümüz var ki, bunu sahiplenmek, yaşatmak, devam ettirmek çok kıymetli” dedi.

Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen Ali Süme ve yılın çırağı ile kalfasına plaketler ve ödülleri verildi.  60 yıl boyunca ayakkabıcı ustası olup çok sayıda usta yetiştiren Adana Ayakkabıcılar Deri ve Kösele İşleyicileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini sürdüren Ali Süme’ye kaftanını Vali Köşger ve Milletvekili Sunay Karamık birlikte giydirdi.

İlin kalfası berber Ümit Yıldırım'a plaketi Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, ödülü ise Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan tarafından takdim edildi.  İlin çırağı elektrikçi Ömer Teker'in plaketi ise ESKKK 1. Bölge Başkanı Muhammet Yalçın, ödülü ise Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz tarafından takdim edildi.

Halk oyunları gösterimi gerçekleşti. Adana Valisi Köşger daha sonra ahilik pilavını dağıttı. Ardından ise unutulmaya yüz tutmuş mesleklere ait stantları tek tek gezen vali Köşger, burada Adana’ya özgü 8 köşeli kasket takıp, demir dövdü.

1-167

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.