TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Seyhan Belediyesi üretim ve sosyal belediyecilikte çığır açıyor

Seyhan Belediyesi tarafından yaptırılan ve hizmet veren tesislerde gazeteciler ağırlandı.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2023 17:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2023 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
Seyhan Belediyesi üretim ve sosyal belediyecilikte çığır açıyor

Bayram BULUT
ADANA (İLKHABER) - Sabah saatlerinde Seyhan Belediyesi personelleri tarafından ağırlanan Adanalı gazeteciler, tek tek tesisleri dolaştırıldı. Belediyeye ait tesisler hakkında personeller bilgi verdi. Tesislerde yapılan çalışmalar anlatılırken, SEYTİM’de yapılan teknolojik çalışmalar büyük beğeni topladı. 


TESİSLERDEN 7’DEN 70’E TÜM HALK YARARLANABİLİYOR
Seyhan Belediyesi tarafından kentte yaptırılan çok sayıda tesis bulunuyor. Bu tesislerden 7’den 70’e tüm halk yararlanabiliyor. Bu tesislerden en ilgi çekici olanı ise SEYTİM ve Topraksız Tarım üretim geliyor. Seyhan Belediyesi’nin daha birçok tesisi faaliyetini yürütüyor. 


15 BİLGİ EVİ
Bunların arasında Bilgi Evleri, Kompost Tesisi, Dikiş Evleri, Kadın Dayanışma Merkezi, Aş Evi ve daha birçok yer bulunuyor. Sosyal Belediyecilik alanında önemli çalışmalar yapan Seyhan Belediyesi’ne ait ilçede 15 bilgi evi yer alıyor. Bu bilgi evlerinden 25 bin öğrenci yararlanıyor. Bilgi Evlerinde öğrenciler bilgisayar, sınırsız internet, sınavlara hazırlık kursları, sıcak yemek, atıştırmalık ikramlarıyla çocukları ücretsiz olarak geleceğe hazırlıyor. 


18 ATÖLYE BULUNUYOR
Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi (SEYTİM) çatısı altında ise 18 atölye bulunuyor. Bu atölyelerde 32 farklı eğitim veriliyor. SEYTİM eğitim, tasarım ve üretim alanlarında hizmet vermek üzere Seyhan Belediyesi tarafından kurul bir alan olarak hizmet veriyor. Her yaştan bireyin teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek eğitim alabildiği, bireylerin her konuda yenilikçi fikirler üretip bu fikirleri hayata geçirebilecekleri bir merkez olan SEYTİM’de, Elektronik (Robotik), Grafik Tasarım, Video ve Fotoğrafçılık, Yazılım, Dijital Pazarlama, Reklam ve E-Ticaret çalışmaları yapılıyor. 


E-SPORLAR
SEYTİM’de teknoloji anlamında yapılan çalışmalar çeşitli başarılara da imza atmış durumda. SEYTİM bünyesinde, Adana’da başka yerde olmaya E-Spor’da yer alıyor.  E-spor, bazı bilgisayar oyunlarının profesyonel liglere katılan profesyonel oyuncular ile oynanıyor. E-Spor faaliyetleri TESFED (Türkiye E-Spor Federasyonu) tarafından lisanslı ve denetlenen bir faaliyet olarak yer alıyor. Müsabakalar TESFED hakemleri denetiminde gerçekleştiriliyor ve sonuçlandırılarak resmiyet kazandırılıyor. 


DEKTEK VERİLİYOR
SEYTİM E-Spor alanında gençlere sağlanan eğitim, danışmanlık, diyetisyen, psikolojik danışmanlık destekleriyle lisanslı sporcular yetiştirmek ve yeni takımlar kurmayı hedefliyor. E-Spor alanında hedeflerden bir diğeri de gençler arasından “oyun üretmek” isteyen ve bu konuda yetenekli gençleri  kazanmak olduğu öğrenildi. E-Spor alanımızda antrenman veya müsabaka yapabilmeleri için gençlerin TESFED’e kayıtlı birer lisanslı e-sporcu olmaları gerekiyor.  


BİLGİLER VERİLDİ
Seyhan Belediyesi yetkilileri, “Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi SEYTİM’i, içinde bulunduğumuz teknoloji çağında, farklı yaş gruplarından farklı birikime sahip bireyleri, yenilik ve teknoloji ile buluşturarak bilim ve teknolojiyi toplum için anlaşılır ve ulaşılır bir hale getirmeyi hedefleyerek hizmete açtık. Gençler, kendinizi teknolojik alanda geliştirebilmek için yeterli imkanlara ulaşmakta zorluk yaşadığınızı biliyoruz. SEYTİM, hayalleri olup gerçekleştirme fırsatı bulamamış, maddi imkansızlıklar, bilgi eksikliği, ekipman eksikliği gibi yaşı kaç olursa olsun herkese hizmet vermeyi kendisine amaç edinmiş bir projedir.


TOPRAKSIZ TARIM
Seyhan Belediyesi’nin bir önemli çalışması da Topraksız Tarım. Seyhan Belediyesi olarak üretimi ve üreteni destekleten sosyal belediyecilik  anlayışı ile kırsal kalkınmanın desteklenmesi, vatandaşların sağlıklı gıdaya erişiminin kolaylaştırılması ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması için tarımda İnovasyon Merkezi kuruldu. İnovasyon Merkezi ile  doğa ve iklim dostu yenilikçi tarım uygulamaları gerçekleştiren Seyhan Belediyesi, bu kapsamda oluşturulan seralarla Akuaponik, Hidroponik, Besleyici Film Film Tekniği gibi modern yetiştiricilik teknikleri ile bir araya getirerek üretim gerçekleştiriyor. 
Topraksız su ile yetiştirilen ürünlerde ekstra destekleyici ürünler su ile tarım ürünlerine veriliyor.


PAZAR ATIKLARI TOPLANIYOR
Seyhan Belediyesi, Adana'da bir ilk olan "Kompost Üretim Tesisi'nde pazar, park ve bahçe atıklarını;  komposta dönüştürerek doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan tamamen kendi imkanlarıyla organik gübre olarak toprağa geri kazandırıyor. Kompost üretimiyle birlikte hem toprağı iyileştirici özellikte ürün elde etmek, hem de organik gübre kullanımını ve geri dönüşümü yaygınlaştırmak hedefleniyor. Seyhan Belediyesi bünyesinde ve 3 bin metre kare alan üzerine kurulan 'Kompost Üretim Tesisi'nde 30 ünite bulunuyor. İlerleyen süreçte, daha fazla organik gübre üretiminin yapılabilmesi için iş ve işlemler geliştiriliyor. Üretilen organik gübrenin 'besin maddesi içerik analizi' de yapılıyor. 


950 BİN TON KOMPOST ÜRETİMİ
950 Bin ton atıktan toplam 275 bin ton kompost üretimi yapılıyor. ‘Her atık bir maddedir’ anlayışı ile hareket eden Seyhan Belediyesi semt pazarı, park, bahçe ve yemek öncesi organik atıkları kendi tesislerinde komposta dönüştürüyor. Bu çalışma ile hem toprak iyileşiyor, hem de girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçilerle kompostlar paylaşılıyor. 

seytimöğrenci
130 PARÇA ÜRETİM
Dikim Evlerinde 130 parça üretim yapılıyor. Ayrıca burada kadınlar istihdam ediliyor. Kadınların emeği ve yüksek kaliteli üretim anlayışı ile belediyeler başta olmak üzere pek çok kurum, STK ve işletmelerden alınan siparişler imalat ünitelerinde hazırlanıyor. Dikimevlerinde ayrıca ihtiyaç sahibi vatandaşlar içinde ücretsiz bir şekilde kıyafet desteği sağlanıyor.

seytim
HİJYENİK PET
Seyhan Belediyesi olarak günlük 5 bin adet hijyenik pet üretimi yapılıyor. Kadın Dayanışma Merkezi’nde üretilen 500 binden fazla hijyenik ped deprem bölgelerine  ve Seyhan İlçesi’ndeki dezavantajlı gruplara ve ekonomik koşulları nedeniyle erişim sorunu yaşayan ihtiyaç sahibi kadınlara ücretsiz olarak ulaştırılıyor.

seytimm
18 MİLYON PORSİYON SICAK YEMEK
Aşevleri’ne 1.8 Milyon porsiyon sıcak yemek çıkıyor. Günlük 13 Milyon kapasiteli mutfaklarda pişirilen yemekler 12 ayrı noktada aşevlerinde ihtiyaç sahipleri ile paylaşılıyor.  Mandıra Tesisleri’nde ise günlük 5 ton süt işleme kapasitesi bulunuyor. Pazar sorunu yaşayan evsel süt üreticilerini değerinde alıp, mandıralarda pastorize ediliyor.

seyhanbelediyesiüretim

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.