TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kimi 12 ay para biriktirdi kimi de kredi kartı ile kurbanlık satın aldı

Adana’da bu Kurban Bayramı öncesi satıcılar beklediği satışları yapamadı. Kent içinden ve kent dışından kurbanlık satış alanlarına gelen kurbanlık satıcıları, fiyatları geri çekmelerine rağmen umduğunu yinede bulamadı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2024 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2024 17:11
Kaynak: Haber Merkezi
Kimi 12 ay para biriktirdi kimi de kredi kartı ile kurbanlık satın aldı

Her yıl kurban pazarlarında yaşanan doluluk bu yıl yerini sessizliğe bıraktı. Kurban pazarlarında Arife günü de dahil olmak üzere sessizliğe büründü. Kurbanlık satamayan satıcılar, müşterilerin gelmesini bekledi. Hava sıcaklığının güneşte 50 dereceye bulduğu kentte, hem kurbanlık satıcıları, hem de kurbanlık hayvanlar sıcaktan zor anlar yaşadı. Kurbanlık hayvanlara sık sık su verilerek serinletilmeye çalışıldı. Bazı koyunların sıcak nedeniyle yerde ölmüş gibi yattıkları objektiflerimize yansıdı.

İLKHABER'den Bayram Bulut'un haberine göre; Kurban satıcıları hem sıcaktan, hem de kurbanlık satamamaktan sitem ederken, tek tük kurbanlık almaya gelen vatandaşlar ise fiyatların yüksek olmasından dert yakındı. Bütçelerine göre kurbanlık bulabilmek için sıcakta dolaşan vatandaşlar, fiyatların aşırı yüksek olduğunu anlattı. Kimileri emekli olduğunu, kimileri ise asgari ücretle çalışan kişiler olduğunu dile getirdi. Bunlardan en ilginci ise emekli bir vatandaşın yılın 12 ayı kurbanlık alabilmek için para biriktirmesi oldu.

Selahattin Akyol isimli emekli vatandaş, kendisinin kurbanlık için 12 ay boyunca para biriktirip kurbanlık aldığını söyledi.  Kurban bayramında emekli bir kişinin kurbanlık almasının aldığı maaşla mümkün olmayacağını anlatan Akyol, “Parça parça paramı biriktirip bütçemi oluşturup kurbanımı satın aldım. Her vatandaş alacak diye bir şey yok. Ben emekli bir vatandaşım. Gücü yeten malı alıyor olmayan alamıyor” dedi.

adana kurbanlık

20 bin lira maaş alan bir vatandaş da 17 bin liraya koyun aldığını ay sonunu kredi kartı ile getireceğini dile getirdi. Serdal Akdeniz isimli kişi, “20 bin liraya yakın maaş alıyorum ama mecburen kurbanımı alacağım.  17 bin liralık bir koyun alacağım. Kredi kartı ile 10 gün daha idare etmeye çalışacağız” dedi.

Kurban almak için gelen Mehmet Kaplan’da “Daha yeni geldik araştırıyoruz şuanda. Canlı Kilogram fiyatı 230 ile 240 arasında değişiyor. Bütçemize uygunu arıyorum. Asgari ücretli bir adamım. Ben nasıl yapacağım” diye konuştu.

Emekli vatandaş Akife Tabaktaş, “Emekliyim, kiracıyım. İki çocuk okutuyorum. Kessen olmuyor kesmesen olmuyor. 12 -13 bir liralık kurbanlıklara bakıyoruz. Yani bütçemize göre kurbanlık arıyorum.  Biraz fiyatta ikram eden yok.  Hiç fakiri düşünen yok.  Hep kendi keselerini düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

Vatandaşların durumu böyle iken Kurban satıcıları da kurbanlıklarını satamamaktan dert yakındı. Kimileri kurbanlıklarda kampanya yaptı, kimileri ise kredi kartı ile kurbanlık satışı yaptı.  Satıcılar, maliyetlerin yüksek olması nedeniyle kurbanlık fiyatlarının yüksek olduğunu anlata. Pazarda yer kiralamak için 11 bin lira kira ödediklerini, yem, ilaç gibi bir çok giderlerin olduğunu anımsatan satıcılar, birde hava sıcaklığı ile mücadele ettiklerini vurguladı.

Ahmet Efe isimli kurbanlık satıcısı ise, arefe günü olmasına rağmen siftah bile yapamadığını belirterek, “İnsanlar bayramın 2.3. günü fiyatlar düşer diye bekliyorlar. Gezip, sorup almıyorlar. Koyuna göre fiyatlar değişiyor. Hepsi satılmasa da yarısı satılıyordu. Arife gününe kadar, ama şimdi neredeyse siftah bile yapamayanlar var” diye konuştu.

Mehmet Kerküklü isimli satıcı ise kredi kartı ile satış yaptıklarını anlattı. Kerküklü, “ Kredi kartı ile satış yapıyoruz. İsteyen kredi kartı ile satın alıyor, isteyen ise nakit veriyor kurbanlık fiyatını. Kredi kartı ile alanlar bankalardan taksit yaptırıyorlar. Adam cebindeki nakiti vermek istemiyor” ifadelerini kullandı.

adana kurban bayramı

İnsanların maaşlarının kurbanlık almaya yetmediğini belirten Mehmet Karakaya isimli kurban satıcısı da, “Arife günündeyiz daha yeni satışlara başladık.  İnsanların bütçeleri yetmiyor. Aldığı maaş kurbanı kurtarmıyor. Onun için malda biraz yavaş gidiyor. Bizimkisi biraz azdı bitmek üzere. 40 tane koyun sattım. Benim buradaki kurbanlıklarım 15 ile 25 bin lira arasında fiyatları değişiyor. 60 ila 100 kilo arasında değişen kurbanlıklar bunlar. Bizim paramızın değersizleşmesinden bundan 5 yıl önce satılan mal bu bayramdan iyiydi. Daha canlıydı. İnsanlar bir maaşıyla bir kurban alabiliyordu. Şimdi yarısını alamıyor.  Bayramın birinci gününü bekleyeceğim. Fiyatlar biraz daha düşsün diyenlerde var” dedi. 

Ramazan Özedin satıcı ise düşük fiyattan kurbanlıklarını sattıklarını anlatarak, “Kurbanlıklarımızın 24 tanesi duruyor. 50 tanesini sattık. Milletin bütçesine göre kurbanlıkları veriyorum. Milletin alım gücü çok düşük. Biz evde 32 bin liradan veriyorduk. Burada aynı kilodaki koyunları 22-23 bin liraya veriyoruz” şeklinde konuştu. .

adana kurban satışı

Kurbanlıkların maliyetlerinin yükseldiğini anlatan Satıcı Ömer Yiğit’de, “Maliyetler yükseldi. Kurban pazarında kiraladığımız yerin fiyatı 2 bin liradan, 11 bin liraya çıktı. Nakliye ve diğer masraflarımızda var.  Yem, ilaç masrafımız var. Aslında hayvan ucuzda maliyetler pahalı olduğu için ve insanlarında alım gününün düşük olmasından  kaynaklı pahalıya geliyor herkese” dedi.

Siirt’ten gelen satıcı Mehmet Gültekin’de insanlarda alım gücü olmadığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü;

Emekliler mal almadığı için kimse mal almıyor. Hem emekliler  perişan oldu, hem kurban satıcıları olarak perişan olduk.  Aha satış yapmadık. Bir tek ben değil bir çok kişide durum aynı. Geçen seneye göre çok düşük, hem mal yok, hem satış yok. 13-14 bin liradan başlıyor fiyatlar. 20’ye kadar çıkıyor fiyatlar. Siirt’ten geldik. Bizi kurtarmıyor. Yer kiralamasına 11 bin lira vredim. Arabaya 21 binlira verdim. Diğer giderlerimiz var.”  

''Emekli vatandaşlar kurbanlık alamıyor''

Abdullah Aşar isimli satıcıda, “Fiyatlarımız uygun ama vatandaşlar alamıyor, emekli vatandaşlar alamıyor.  Bir kurbanlığın fiyatı 23 bin 25 bin lira. Piyasa çok durgun. Herkesin malı yerinde. Kimse daha satamadı. Geçen sene kimsede mal kalmadı. Ama bu sene arefe günündeyiz daha 5-10 tane sattık. Hayvan başı zarar ediyoruz. Zararımızı kapatma istiyoruz” dedi.

Satıcılara yardıma gelen Ersin Yiğit, pazarın sokaklarının bom boş olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.