TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hatay'da tarım arazilerinin kamulaştırılmasına 'yürütmeyi durdurma' kararı

Depremden en çok etkilenen illerden olan Hatay'da yaklaşık 570 dekar arazinin toplu konut yapılması amacıyla kamulaştırılmasına, Hatay 3. İdare Mahkemesi'nce yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2023 23:59
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2023 23:59
Kaynak: ALİ GÜRELİ
Hatay'da tarım arazilerinin kamulaştırılmasına 'yürütmeyi durdurma' kararı

ALİ GÜRELİ

(İLKHABER) - 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen Hatay'da, üzerinde 3 binin üzerinde zeytin ağacı bulunan yaklaşık 570 dekar arazinin toplu konut yapılması amacıyla kamulaştırılmasına, Hatay 3. İdare Mahkemesi'nce yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Hatay'ın merkez Antakya ilçesi, Dikmece Mahallesi mevkiinde bulunan yaklaşık 570 dekar tarımsal faaliyet yapılan arazinin toplu konut yapılması amacıyla kamulaştırılması üzerine, hak sahipleri tarafından yasal girişimde bulunuldu.

Tarım arazilerinin kamulaştırılmasına karşı Hatay Barosu avukatlarından Ecevit Alkan, hak sahibi olan 20 müvekkili adına Hatay 3. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı.

Cumhurbaşkanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlının davalı olduğu dosyanın görülen duruşmasında, İdare Mahkemesi tarafından kamulaştırmaya karşı yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Hatay Dikmece Mahallesi zeytinlikler2

Mahkeme kararında, şu ifadelere yer verildi:

"Davalı İdareden;

1- Dava konusu işleme dayanak teşkil eden somut ve hukuki gerekçelerin davacının iddiaları da dikkate alınmak suretiyle yasal dayanaklarıyla birlikte açıklanmasının istenilmesine,

2- Dava konusu işlemin tebliğ-tebellüğüne ilişkin bilgi ve belgelerinin okunaklı birer örneğinin Mahkememize gönderilmesinin istenilmesine,

3- Dava konusu taşınmazların bulunduğu alanın uydu kent yerleşimi için uygun olduğunu gösterir bilgi ve belgelerinin birer örneğinin Mahkememize gönderilmesinin istenilmesine

4- Dava konusu işlemin dayanağı tüm bilgi ve belgelerin Mahkememize gönderilmesinin istenilmesine, olayın niteliğine ve davanın durumuna göre yürütmenin durdurulması isteminin, dava konusu işlemin niteliği itibariyle uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek olması nedeniyle, davalı idarenin savunması ve ara kararı cevapları alınıp ya da savunma ve ara kararına cevap verme süreleri geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına, ara karar gereğinin yerine getirilmesinin yasal zorunluluk olduğunun davalı idareye bildirilmesine, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20/A maddesi uyarınca savunma ve ara kararı süresinin on beş (15) gün olarak belirlenmesine, savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesiyle dosyanın tekemmül etmiş sayılacağının taraflara bildirilmesine, 06/11/2023 tarihinde oy birliğiyle karar verildi."

Hatay Dikmece Mahallesi zeytinlikler

“3 binin üzerinde zeytin ağacı bulunuyor”

Avukat Ecevit Alkan, kamulaştırılan yaklaşık 570 dekar arazide 7 bin toplu konut yapılmasının planlandığını belirterek, "Burada aynı zamanda 3 binin üzerinde zeytin ağacı bulunuyor. Çevrede toplu konut yapılacak başka araziler varken üzerinde asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğu alanın neden seçildiğini anlamak mümkün değil" dedi.

Ecevit Alkan, bugün saat 13.00'da basın açıklaması yapacaklarını ifade etti. 

Kaynak: ALİ GÜRELİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.