TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliler geçinebilecekleri bir ücret istiyor

İşçi ve memur emeklileri maaşlarına yapılan zamlardan şikayetçi. Alım gücünün düştüğü son dönemde yapılan zamlarla daha da düştüğünü belirten emekliler, insanca yaşayabilecekleri bir ücretin kendilerine verilmesini istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2024 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2024 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
Emekliler geçinebilecekleri bir ücret istiyor

TÜM Emekliler Derneği Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, emeklilerin maaşlarının yetmediğini söyledi. En düşün emekli maaşının 15 bin lira olmasını talep ettiklerin idile getiren Kaya, “Şimdi emeklilerin asıl beklentisi insanca yaşayabilecekleri bir emekli maaşı. 7 bin 500 TL ile geçim olmuyor” dedi. İşçi ve memur emeklileri maaşlarına yapılan zamlardan şikayetçi. Alım gücünün düştüğü son dönemde yapılan zamlarla daha da düştüğünü belirten emekliler, insanca yaşayabilecekleri bir ücretin kendilerine verilmesini istiyor.

TÜİK tarafından 3 Ocak'ta yüzde 64,77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranına göre, memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağkur emeklisinin zam oranının 37,57'de kaldı. Yaşanan durum karşısında alım güçlerinin kalmadığını belirten emekliler verilen zammın yetersiz olduğu söyledi. Emekliler açısından beklentileri karşılamayan zam oranlarının ardından ek zam konusu gündeme alındı. Ancak emekliler alım güçlerinin düşük olması nedeniyle yapılacak zam oranın ne kadar olursa olsun yetersiz olacağını dile getiriyor.

İşçi ve memur emeklileri Adana maaşları konusundaki beklentilerini anlattı.

TÜM Emekliler Derneği Çukurova Şube Başkanı Rafet Kaya, emeklilerin maaşlarının yetmediğini söyledi. En düşün emekli maaşının 15 bin lira olmasını talep ettiklerin idile getiren Kaya, “Şimdi emeklilerin asıl beklentisi insanca yaşayabilecekleri bir emekli maaşı. 7 bin 500 TL ile geçim olmuyor. Çok bir şey istemiyor emekliler. Yirmi beş yıl çalışmış vergisini vermiş, primini ödemiş bir emekli artık bu saatten sonra rahat etmek istiyor. Ev kiralarının en düşüğü 5 bin TL. 7 bin 500 TL ile insanlar nasıl geçinsinler. Bizler en düşük emekli maaşının 15 bin TL’nin altında olmasını istemiyoruz” diye konuştu.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT ve Abdurrahim SAĞ'nın haberine göre; Memur emeklisi olan Nazik Karakılçık, maaşlarına yapılan zamların yetersiz olduğunu belirtti. Zamların gerçek enflasyon oranında yapılması gerektiğini vurgulayan Karakılçık, “Emekliler olarak maaşlarımıza küçük bir zam yapıldı. Biz küçük bir zam yapılmasını istemiyoruz. Emekli maaşlarının 20 bin liradan aşağı olmaması gerekliydi. Ben memur emeklisiyim memur emeklisi olmama rağmen yapılan zamla birlikte 15 bin liranın biraz üzerinde çıktı. Ama bu para yetmiyor. Her şeye zam gelmiş durumda. Maaşımız eridi gitti. Ya maaşımıza zam yapmasınlar, aldığımız ürünleri sabitleseler. Yada gerçek enflasyon oranında bir zam yapsınlar. Raporlu ilaçlarımızdan bile fark alıyorlar. Yani durumumuz kötü” dedi.

İşçi emeklisi Ekrem Şimşek ise, alım güçlerinin kalmadığını anlattı. Artık emeklilerin evlerine, zeytin peynirin bile giremeyeceği duruma geldiğinden bahseden Şimşek, “Bu maaşla nasıl yaşandığını toplum gösteriyor. 7 bin 500 lira ile yaşanmayacağını herkes biliyor. Ama hükümet ne zalimse emekliyi hala ezmekte. Maaşlarımız en az 15 bin lira olmalı. Alım gücümüz yok. Evimize ne zeytin giriyor, ne peynir giriyor. Et zaten girmiyor. Pazarın sonlarına gidip alacaklarımızı alabiliyoruz. Evim kira. Aylık 3 bin lira ödüyorum ama kiranın ne olacağı belli değil” diye konuştu.

Emekli Leyla Erişmiş’te geçinemediklerini söyledi. İğneden ipliğe her şeye zam geldiğini belirten Erişmiş, “Emekliler geçinemiyorlar. Maaşlarındaki artış yetersiz. Pazar fiyatları aldı başını gidiyor. Ev kiraları artmış durumda. 2 bin liralık eve 5 bin, 10 bin lira kira istiyor. İnsanlar geçinemiyorlar. Her şey zamlı. Maaşımız asgari ücretin altında buda bizlere yetmiyor. Biz bunu hak etmiyoruz. En az emekli maaşı 20 bin lira olmalı. Kiralarımızı ödeyemiyoruz. Kredi çekmek zorunda kalıyoruz. Çünkü aylık kiraya vermek yerine ev sahipleri yıllık kiraya veriyorlar” şeklinde konuştu.

Emekli Fazlı Karakılçık, emeklinin alım gücünün geri getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Eşiyle birlikte emekli olmalarına rağmen geçinemediklerini kaydeden Karakılçık, “Karı koca emekliyiz ama yinede geçinemiyoruz. Yemeye, içmeye bile yetmiyor. En kötü ihtimalle 25 sene önceki emekli maaşını ve alım gücünü getirsinler başka bir şey istemiyoruz. Şuanda rakamlar hiçbir şeyi ifade etmiyor. Alım gücü olmadıktan sonra 100 bin lira verse ne olacak. Onun için memurun, işçinin, emeklinin alım gücünü geri getirsinler rakamın bir önemi yok ona göre hesaplanır” ifadelerini kullandı.

Emekli Nazlı Toptumuş, alım güçlerinin olmadığını belirterek, “Emekli maaşlarımız yeterli değil. İnsanlar ne çocuklarına kıyafet, ayakkabı alabiliyor. Ne evinin mutfak masraflarını giderebiliyor. Hiçbir şey yapamıyor. Üstüne başına bile alamıyor. Çocuklarımız yeterli beslenememekten hastalıklara kaldı. Bence insanlar genel olarak 30 bin liranın altında maaş almamalı. Bu parayla bile anca geçinebilir. 15-20 bin lira ev kirası olmuş. Elektrik su, telefon derken hep devlete çalışıyoruz. Emekli maaşlarımızı devletten alıp yine devlete veriyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.