TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyada tek olan saz, fuarın gözdesi oldu

Adana Valiliği'nin desteğiyle açılan "3. Tesbih ve Doğal Taşlar Fuarı", TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Fuarda yer alan Ömer Yavuz, 45 yıllık tesbih yapım tecrübesiyle dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 12:34
Muhabir: Meryem Ünal
Dünyada tek olan saz, fuarın gözdesi oldu

Adana Valiliği himayesinde düzenlenen "3. Tesbih ve Doğal Taşlar Fuarı", TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını dün ziyaretçilerine açtı. Fuarda el emeği ürünlerini tanıtmak amacıyla stant açan Ömer Yavuz, 45 yıllık tecrübesini paylaşarak, "45 yıldır tesbih üretiyorum ve oltu taşını kullanıyorum. Tesbih yapmak, el işçiliğine giriyor ve yapım aşamaları oldukça zahmetlidir. Bir tesbihin oluşması için 10 kez elden geçmesi gerekir; kesme, kırma gibi çeşitli işlemlerden geçer. İşçiliği zahmetlidir" dedi.

tesbih

“Tesbih yapım aşamaları baya zahmetlidir”

camii

Ömer Yavuz tesbih yapımı ve stantında bulunan Oltu taşından yapılmış cami figürü ve sazı hakkında şunları söyledi: “45 Yıldır tesbihlerde Oltu taşını kullanıyorum. Tesbih yapmak el işçiliğine giriyor. Yapım aşamaları da baya zahmetlidir. Tesbihin oluşması çok meşakatlidir. Bir tesbihin ortaya çıkması için en az 10 sefer elden geçmesi gerekir. Kesmesi, kırması gibi farklı işlemlerden geçer. İşçiliği zahmetlidir o yüzden. Standımızda bulunan caminin eşi benzeri yoktur. Oltu taşından yapılmış en güzel eserdir. Sazımız ise dünyada tektir. 20 Sene önce yapmıştık. Gören vatandaşlar hayret içinde gelip bakıyorlar ama tabi ki alım gücü yok. Bu sazı  yıllar önce İbrahim Arıkan çalmıştı.”

tesbih

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.