TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremde yıkılan apartmanın müteahhidi, suçu yan binaya attı

Hatay'da 6 Şubat 2023'teki depremin ardından yıkılan Fuat Seçkin Apartmanı'nın müteahhidi S.Y. ve şantiye şefi E.Ç. birbirlerini suçladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2024 12:32
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2024 12:32
Kaynak: AA
Depremde yıkılan apartmanın müteahhidi, suçu yan binaya attı

Hatay'da 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremde yıkılan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği Fuat Seçkin Apartmanı'nın yıkılmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada biri tutuklu, beş sanık hakkında dava açıldı. Müteahhit S.Y. ve şantiye şefi E.Ç., binanın yıkılmasında birbirlerini ve binaya yapılan eklemeleri suçladı.

Müteahhit: "Yan Binanın Üzerine Düşmesi Sebebiyle Yıkıldı"

Tutuklu müteahhit S.Y., Fuat Seçkin Apartmanı'nın yan binanın üzerine düşmesi nedeniyle yıkıldığını savundu. "Bahse konu bina, yan binanın üzerine düşmesi sebebiyle blok halinde yan yatmıştır, hiçbir kolon ve kiriş zarar görmemiştir. Binanın yıkımında Parlar Apartmanı'nın üzerine göçmesinin etkisi vardır," dedi. Ayrıca, binanın yıkılmasında babasının sonradan yaptığı eklemelerin etkisi olmadığını belirtti.

Şantiye Şefi: "Projede Olmayan Eklemeler Binanın Dengesini Bozdu"

Tutuksuz sanık şantiye şefi E.Ç., binanın yıkılmasının asıl nedeninin müteahhidin babası M.A.Y'nin projede olmayan eklemeler yapması olduğunu söyledi. "Projede olmamasına rağmen müteahhidin babası M.A.Y, çatı katını kapatarak burayı normal daireye dönüştürdü. Ayrıca müteahhidin zemin katta bulunan ofisinde asma katla arasındaki merdivenin yeri değiştirildi. Bu nedenle sonradan yapılan eklemeler sonucu binanın bütün dengesi bozulmuştur," ifadelerini kullandı.

İddianame ve Bilirkişi Raporu

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı Deprem Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma sonucunda, tutuklu müteahhit S.Y. ile tutuksuz sanıklar şantiye şefi E.Ç., yapı denetim firması yetkilisi Ş.H., proje ve uygulama denetçisi C.T. ve inşaat mühendisi S.S. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis talebiyle dava açıldı.

İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre, binanın taşıyıcı elemanlarının 2007 deprem yönetmeliğine göre gerekli dayanım şartlarını sağladığı, ancak bazı döşemelerin yetersiz kalınlıkta olduğu belirtildi. Raporda, asma ve zemin kattaki taşıyıcı elemanların kesme, eğilme ve burulma dirençlerinin yetersiz olduğu ve binanın yıkılmasına neden olduğu ifade edildi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.