TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baba mirası değirmeni yaşatıyor

Babasından kalan taş değirmeni yaşatmaya devam eden ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.09.2017 16:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2023 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Baba mirası değirmeni yaşatıyor

BAYRAM  BULUT / ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER)- Babasından kalan taş değirmeni yaşatmaya devam eden ediyor.

Bir zamanların vazgeçilmezleri arasında yer alan taş değirmenleri, teknolojinin gelişmesiyle popülerliğini yitirdi. İnsanların geçmiş yıllarda en fazla uğrak yerlerinden biri olan taş değirmenlerine kimi buğdayını, arpasını getirip un yaptırıyor. Kimi ise, tahıl ürünlerini getiriyordu. Ancak aradan geçen yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi taş değirmenleri de olumsuz etkiledi. Bu taş değirmenlerinden bir tanesi de 1966 yılında Adana’nın Ceyhan İlçesi’nde kurulan değirmen. Geçen 51 yıldan buyana aralıksız çalışmaya devam eden taş değirmene nadirde olsa müşteriler gelmeye devam ediyor.

BABASININ YANINDA ÇALIŞARAK İŞE BAŞLADI

Ceyhan’da bulunan taş değirmenin şuan ki sahibi ise Ethem Abacı. Ethem Abacı’nın babası taş değirmeni 1966 yılında kurmuş. 51 yıldır Ceyhan halkına hizmet veren bu taş değirmende babasının yanında çalışarak başlayan Ethem Abacı, babası öldükten sonra işin başına geçti. Zaman ilerledikçe taş değirmen gelişen teknolojiyle birlikte iş yapamaz duruma gelmiş. Çünkü artık un ve benzeri taş değirmende yapılan ürünler fabrikalarda yapılarak hazır olarak tüketiciye sunulmaya başladı. Kendi ürünlerini taş değirmene getirenlerin sayısı yıldan yıla azalsa da şuan işin başında olan Ethem Abacı baba mirası taş değirmeni kapatmayacağını ve bu mirası sürdüreceğini belirtiyor.

BABASINDAN YADİGAR DEĞİRMEN

Ethem Abacı,değirmenin kendisine babadan yadigar kaldığını anlattı. 1966 yılında Ceyhan İlçesine bağlı Hacı İbrahim Mahallesi'nde taş değirmenlerinin faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getiren Abacı, 51 yıldır değirmenlerinin halka hizmet verdiğini dile getirdi. Abacı, İlçelerinde kendi değirmenleriyle birlikte toplam 4 değirmenin kaldığını söyledi.  Tahıllar “Çakmak” denilen doğal taş ile öğütüldüğü için daha sağlıklı ve bu nedenle değirmende öğütülen ürünler daha lezzetli olduğunu vurgulayan Abacı, ancak şuanda herkesin hazıra yöneldiğini belirtti. Değirmenlerin artık iş yapamaz durumda olduklarını savunan Abacı, insanların üretici durumdan tüketici duruma geçtiğini ve hiç kimsenin evde ekmek yapmadığı için buğday öğütmeye gerek duymadıklarını işaret etti.

HALA BAZI VATANDAŞLAR ÜRÜN GETİRİYOR

Abacı, gelişen teknolojiyle birlikte fabrikalara karşı ayakta durmaya çalıştıkları dile getirdi.

 Değirmenlerinde daha çok tahıl, buğday ve arpa öğüttüklerini söyleyen Abacı,  eskiden babasının at arabasıyla köylerden, köylülerin arpalarını, buğdaylarını getirir ve değirmenlerinde öğüttüğünü anımsatarak, “Son yıllarda fabrikaların artmasıyla birlikte hazır ekmeklerin üretime başlamasıyla taş değirmene olan ilgi azaldı. Artık vatandaşlar doğru düzgün gelip değirmenlerde ürünlerini öğütmüyorlar” dedi.

YILLARA MEYDAN OKUYOR

Yıllara meydan okuduklarını ve baba mirasını ayakta tutmaya çalıştıklarını vurgulayan Abacı, “Eskiden  bir arkadaşımız çay ısmarlasa bile bizim o çayı içecek zamanımız olmazdı. Tabiri caizse başımızı kaşıyacak zamanımız bile olmazdı. Eskiden insanlar kendi ekmeğini kendileri yaptıkları için un şarttı ve değirmende öğütmesi gerekiyordu. Artık her şey fabrikalarda üretiliyor. Teknolojinin gelişmesiyle işimiz maalesef ki durma noktasına geldi. Bir tek benim değil tüm değirmenlerde durum aynı. Gelişen teknolojiye ayak uyduramayanlar maalesef değirmenlerini kapattılar” şeklinde konuştu.

YOK OLMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Mesleklerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya geldiğini vurgulayan Abacı çırak bile yetiştiremediklerini anlattı. İş olmamasından kaynaklı değirmeni ayakta tutmakta zorlandıklarının altını çizen Abacı, baba mirası olduğu için taş değirmeni elinden geldiğince yaşatmaya devam edeceğini vurguladı. Abacı, bu geleneği aktarmak için arkasında yetiştireceği bir çırağın olmadığını ve mesleklerinin kaybolmaya yüz tutmasından kaynaklı büyük üzüntü yaşadığını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.