TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Anavarza Antik Kenti’nde tarih yeniden canlanıyor

Adana’nın kuzeydoğusunda yer alan ve "Yenilmez Şehir" olarak bilinen Anavarza Antik Kenti, kazı ve restorasyon çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılıyor. Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu kentte, tiyatro, stadyum ve kilise gibi yapılar restore edilerek turizme kazandırılması hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.08.2024 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 09:55
Kaynak: Meryem Ünal

Adana’nın yaklaşık 70 kilometre kuzeydoğusunda, bugünkü Dilekkaya köyü sınırları içinde yer alan Anavarza Antik Kenti, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Sunbas Çayı’nın Ceyhan ile birleştiği noktanın 8 kilometre kuzeyinde, ada gibi yükselen bir tepe üzerinde inşa edilen bu antik kent, Kozan, Kadirli ve Ceyhan ilçe sınırlarının kesiştiği noktada, tarihi Kilikya bölgesinde yer alıyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan ve tarihte "Yenilmez Şehir" adıyla tanınan Anavarza, Helenistik, Roma, Bizans, Ortaçağ, Arap, Ermeni ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Antik kentte, tiyatro, stadyum, gymnasium, kilise gibi pek çok yapının kalıntıları bulunmakta ve gün yüzüne çıkarılmak üzere kazı çalışmaları devam etmektedir. Anavarza Antik Kenti’nde başlatılan temizlik ve kazı çalışmaları ile tarih yeniden canlanırken, restorasyon çalışmaları da hızla devam ediyor. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, kentin turizm potansiyelinin artırılması ve tarihi yapıların korunarak geleceğe taşınması hedefleniyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.