TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ali Demirçalı: Belediyeyi kısa sürede toparladık

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, borçlar ve çeşitli olumsuzluklar içerisinde devraldıkları belediyeyi kısa süre içerisinde toparlamaya başladıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 16:42
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 16:42
Kaynak: Haber Merkezi
Ali Demirçalı: Belediyeyi kısa sürede toparladık

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, borçlar ve çeşitli olumsuzluklar içerisinde devraldıkları belediyeyi kısa süre içerisinde toparlamaya başladıklarını söyledi.

İlkhaber Gazetesi'nden Bayram BULUT'un haberine göre;Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı, İlkhaber Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Yazı İşleri Müdürü Süreyya Uri ve Yazı İşleri Personelleri hazır bulundu. İlk olarak Süreyya Uri, Demirçalı’ya İlkhaber Gazetesi hakkında bilgiler verdi.  Hoşsohbetlerin gerçekleştiği ziyarette Ali Demirçalı komuoyunda merak edilen soruları da yanıtladı. Yüreğir’in yıllarca ihmal edildiğini ve kaderine terk edildiğini söyleyen Başkan Ali Demirçalı, belediyeyi devraldıktan sonra yerinde hamleler yaparak ilçede çalışmalarını yürüttüklerini vurguladı.

Ali Demirçalı

KISA SÜREDE BELEDİYE TOPARLANMAYA BAŞLADI

Kısa sürede ilçelerinin toparlanmaya başladığını belirten Demirçalı, “Şu anda emin olun ki Türkiye'de bu kadar kısa sürede toparlanıp, bu kadar fazla hizmet eden, bu kadar borç ödeyen başka bir belediye yoktur. Şu anda bir numarayız. Biz rakamlarla gidiyoruz. Tasarruf yapıyoruz. Gelirlerimizi, yüzde yirmi artırmış durumdayız.   Yani giderlerimizi aşağı çektik. Mesaileri kaldırdık. Kiralamayı kaldırdık. bunun gibi servis olayını kaldırdık. Artı hizmeti de hiçbir şekilde kesintiye uğratmadan bunları yaptık. Çok kısa bir süre içerisinde yaptık. Rakamlara baktığımızda  bugün Yüreğir Belediyesi'nin, hem geçmişten yani bizden önceki dönemden hem de  bugüne kadar olan dönem borçları sıfırlandı. Bir tek kuruş maliyenin SSK'nın günü gelmiş alacağı yoktur Yüreğir Belediyesi'nde. İmar A.Ş hariç. Yılsonuna kadar da belediyemiz oldukça rahatlanmış olacak, toparlanmış olacak” dedi.

4 MAHELLEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI

Kentsel dönüşüm kapsamında 4 mahalleden bahseden Demirçalı, “Kentsel dönüşümle ilgili dört mahallenin ihalesini yapıyoruz. Devlet Hastanesi'nin karşı tarafı sanayinin olduğu yer. Hilton'un karşı tarafı köylü garajı Kozan Çarşısı dediğimiz yer var. Sinanpaşa bölgesi var. Hilton'un karşı tarafı, köylü garajı, Kozan Çarşısı dediğimiz yer var.   Hızlı bir şekilde orada dönüşümü hayata geçireceğiz” diye konuştu.

ÖLDÜRMEYEN BİNALAR YAPMAK İSTİYORUM

TMMOB ile protokol yapacaklarını kaydeden Demirçalı, “Depremler  yaşanmaya da devam edecek. Buna alışması lazım artık toplumun. Ben şimdi bütün TMMOB başkanları ile görüşüyorum. Mimarlar, mühendisler hepsiyle bir protokol hazırlığı içindeyim. Çünkü yıkılmayan değil, yani öldürmeyen binaları yapmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

SOKAK HAYVANLARI İÇİN MİLLİ EMLAKTAN YER TALEP ETTİK

Sokak hayvanları için çalışmalarını anlatan Demirçalı, “Sokak hayvanları konusuyla ilgili 75 dönüm ya da 100 dönüm civarında Milli Emlak’tan yer talep ettik. Onlar da bir yer gösterdi. Son yazışmaları yaptık. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta netleşecek. Yani sokak hayvanları benim için çok önemli. Ben bir hayvan severim çünkü. Benim de kedilerim var, köpeklerim var. Hayvanlarım sokaktan gelen hayvanlar. Ben onları öldürmeden değil yaşatmadan yanayım.   Dünya bütün canlıların ortak yaşam alanı. Aslında biz onların yaşam alanlarına girip onları sıkıntıya sokmuş varlıklarız bana göre. Benim düşündüğüm barınak, tedavi merkezi komplike bir tesis yapmak onlar için. Barınağın ötesinde onların bir yaşam alanı yüz dönüm bir yerden bahsediyorum ben oranın etrafını çevirmek, cinslerine göre, boylarına göre işte yaralıysa hastaysa, onları hem tedavi etmek, kısırlaştırmak onları böyle güzel artı bizim mama üretim” şeklinde konuştu.

Ali Demirçalı

HAYVANSEVER PERSONEL ÇALIŞTIRACAĞIZ

Hayvansever personel çalıştıracaklarını işaret eden Demirçalı, “Mama üretiyoruz. Adana'da yaşayan hayvanlarımıza hem de Adana dışındaki barınaklara hayvan maması üretip göndereceğiz. Burada hem sivil toplum örgütlerine hem hayvan severleri hem diğer belediyelere de sürece katmış olursak çok daha aşama kaydederiz. Yazın sıcakta mahvoluyor hayvanlarımız. Kışın soğukta mahvoluyor. İşkenceye, baskıya, zulme maruz kalıyor hayvanlarımız. Onun için onları inşallah   yaşatacak ortam hazırlayacağım. Ama burada tabii ki ben Adana'daki bütün köpekler için bunu düşünüyorum. Ama diğer ilçeler de duyarlı olmalı. Çünkü hem bize veteriner desteği gerek. Hem orada çalışacak arkadaşlarım tamamı hayvansever olmak zorunda. Hayvansever değilse orada çalıştırmayacağız. Hızlı bir şekilde hazırlığımız var” dedi.

PERSONEL SAYISINI AZALTIYORUZ

Belediyeyi bir önceki başkandan 884 milyon lira borç  ile devraldıklarını anımsatan Demirçalı, “Bu kadar nasıl borçlanır bir insan. Hadi 100 milyon oldu, 200 milyon oldu, 300 milyon oldu, 400 milyon oldu dur bir yerde. Bir önceki  Belediye Başkanına  daha önceki belediye Başkanı Mahmut Çelikcan  ise artı ile bıraktı. 177 tane yer satmışlar. Bu da hemen hemen her ay 3 gayrimenkul satmak demek. Biz 4 ayda bir tek yer satmadan yaklaşık 250 milyon lira borç ödedik, hizmet yaptık ve esnafların bir sürü alacağına rağmen. 6-7 tane icra gönderen var, bu  sorun değil. Geçmişten gelen belediyenin borcu bu kadar olmamış olsa, bir tane gayrimenkul satmam. Ama mecburum. Çünkü; belediyeyi faiz yükünden kurtarmak için satmak zorundayız. Belediyeyi 50 milyon lirayı ödeyip, 100 milyon liradan kurtaracağız. 4 aylık süreçte 250 ye yakın işçi çıkartıldı. Bu çıkışların dışında emekli olanlar da var. Tahmin ediyorum şu anda da 150’ye yakın kişinin emeklisi gelmiş ve mecbur emekli etmek durumundayız. Mecburuz. Bütçemizin  yüzde  30 ile 40 arasında kısmı çalışanların ücreti olmak zorunda. Biz göreve geldiğimizde yüzde 68’di. Yüzde 52’ye kadar düştü ve bu yüzde 40’a kadar devam edecek. Emekli olurlarsa arkadaşlarımız çalışan arkadaşlarımıza dokunmayız. Bir türlü bize zimmet çıkar, biz mecburuz. Yasal sınırlara çekmek zorundayız” diye konuştu.

Ali Demirçalı

BELEDİYELER EKMEK KAPISI DEĞİL

Demirçalı sözlerini şöyle sürdürdü;

“Bazı birimlerde fazlamız var, bazı birimlerde eksiğimiz var. Atıyorum; temizlikte E sınıfı ehliyeti olan kamyon şoförü bulamıyoruz.  Çünkü;     vatandaş  şunu bilmeli. Belediyeler ekmek kapısı değil, hizmet kapısı. Ben çıkardığım  elemanları bizim istihdam birimlerimize gönderiyorum. Onlara iş de buluyoruz. Fakat ‘biz belediyede  çalışacağız’ diyorlar. Israrla belediyeyi istiyorlar.  İşten çıkarılan 50 kişiyi başka yerlerde işe  girdirdik. Şu anda belediyemizin borcu yaptığımız ödemelerle birlikte 800 milyon civarındadır. Bir yandan borç öderken, diğer yandan iş de yaptık. 4 ayda ödediğimiz borç 250 milyon liranın altında değildir. Bizden önceki  belediyenin hem Maliye hem de SGK borcunu sıfırladık. Yüreğir Belediyesi’nin vergi dairesine ve SGK’ya günü gelmiş bir tek kuruş borcu yoktur. Benden önce 48 ay yapılandırma yapılmış İmar A.Ş’de.  Aklımda kaldığı kadar 15 ile 20 milyon civarında bir borç var. 48 ay yapılandırma yapmışlar ve bizim gelirlerimizi ipotek altına almışlardır.4 yıl süresince. Kabul edilir gibi değil. Normalde yöneticilere zimmet çıkması lazım.  Bizim yapılandırılmamış ve yapılandırılmış iki borcumuz vardı  geçmişten gelen. Yapılandırılmamış borcun tamamını ödedik. İmar A.Ş. hariç. Orada da yapılandırma var, orada borç fazla var 250-300 milyon civarında.”

YAPTIĞI ÇALIŞMALARI ANLATTI

10’un üzerinde kreş yapmayı hedeflediklerini belirten Demirçalı, “30 mahallede asfaltlanmayı bitirdik, şu anda da 6 noktada asfaltlama çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah yağmurlar başlamadan büyük  mahallelerde asfaltlanma çalışmalarını tamamlayacak.Aslında bizim belediyede  başarımızı istemeyen bir  kesim var. Çünkü şimdiye kadar yaptıkları hiçbir şey yok. Bu kesim belediyenin içinde ya da bizim CHP’lilerin dışında bir grup Yüreğir’de kolumuzun, kanadımızın kırılmasını istiyor. Başarıdan rahatsız olan bir grup var. Nedeni  de; Yüreğir’de 35 yılda 2 tane kreş yapılmış oysa biz göreve gelir gelmez 3. Kreşi tamamladık, bitirdik ve Yüreğir’in hizmetine sunuyoruz. Gelir gelmez daha 4 ay oldu, kapalı bir semt pazarını Yüreğir’e kazandırdık. Biz geldiğimizde bütün birimler zarar ediyordu.  Tamam kar amacımız yok ama belediyenin de ayakta kalabilmesi için, devam ettirilebilmesi için, yatırım  yapabilmesi için birimlerin de zarar etmemesi lazım. Zarar eden hiçbir birim sürdürülemez. Bizim arkadaşlarımız hesap yapmışlar, maliyeti 7 bin 500 lira olarak meclise getirmişler, fakat 2500 lira zarar edelim dedik ve 5 bin liraya düşürdük. Şu andaki fiyat çocukların yeme-içme masrafı. Buranın diğer hizmetleri de hesap ettiğimizde 10 bin liradan aşağı olmamalı. Biz zarara rağmen  vatandaşa hizmet ediyoruz..Önümüzdeki  ayın ilk mecliste ilk madde olarak gündeme getireceğiz. Toplam 350 civarında çocuğumuz yeni kreşle birlikte bulunuyor.  Kreşlere talep çok. Yıl sonu gibi aynı anda 4 kreşi hizmete sokacağız ve bu sayıyı 7’ye çıkaracağız.35 yılda 2 kreş yapılmış, bu kreşin kuruşuna kadar bizim tarafımızdan yapılmıştır. Bir tek kuruş geçmiş dönemden  ödeme yapılmamış. Kreşe başlamışlar ancak bize bitirmek  nasip oldu, durdurmadık. Şimdi kapalı Semt Pazarı kuruşuna kadar tarafımızdan ödeniyor, bir tek kuruş ödeme yapılmamış” dedi.

Ali Demirçalı

LEZZET FESTİVALİ’NİN BİR BÖLÜMÜNÜ BU YIL YÜREĞİR’DE YAPACAĞIZ

 Ali Demirçalı sözlerini şöyle tamamladı;

“Biz park ve bahçeler konusunda Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Büyükşehir-ilçe ayrımı yapmadan çalışıyoruz.  Temizlik konusunda el ele, omuz omuza çalışıyoruz. Biz göreve geldiğimizde belediyenin temizlik araçlarının yüzde 90’ı hurdaydı. 30’un üzerinde araç çekilmiş, hareket etmiyordu.  Bu araçlar ya su akıtıyor, ya da tamiri için parça bulamamışlar yada yakıt bulamamışlar. Bu araçların tamamının bakımı Büyükşehir atölyelerinde yapıldı. Kendi atölyemizde veya dışarıda çok hızlı bir şekilde onun için kısa zamanda çok büyük işler yaptık. İlçemize yatırımcıyı çekmek için bu yolda hazırlık yapıyoruz. Şu anda Adana’da  en iyi yatırım yapılacak ilçe Yüreğir’dir. Yüreğir’den  Adana merkezine 500 metre var. İlk defa Lezzet Festivali’nin bir bölümünü bu yıl Yüreğir’de yapacağız. Yüreğir’de çok şey değişecek, bizde çok şey olacak. Biz  değişimi başlattık ama bu bir süreç. Sabır gerektiren bir süreç. Yüreğir  emin olun ki; Adana’nın parlayan yıldızı olacak. Buraya yatırım yapanlara en büyük desteği v eriyoruz. Önündeki engelleri yasal olduğu sürece kaldırmaya çalışıyoruz. Bütün kapılarımızı yatırımcıya açmışız. Ancak bir şartımız var;  çalıştırdığı elemanın yüzde 80’i Yüreğirli olacak. Ülkenin beka sorunu ekonomidir.  En büyük sorun ekonomidir. Ekonomin bozuk olursa, kolun kanadın kırılır, güçlü olamazsın. 

YASAKLI MADDE KULANIMI

Yüreğir’de bağımlılarının çok olmasının nedeni bu çarpık kentleşme, işsizlik, yoksulluktur. En büyük nedeni budur.  Bu çocukların kötü alışkanlıklardan kurtarılması için spora da gereken önemi de vereceğiz.   Örneğin; 4-13 Eylül 2024 tarihlerinde Tayland Bangkok'da yapılacak Gençler Muaythai Dünya Şampiyonası'na Yüreğir Belediyesi’nin destekleri ile katılacak olan şampiyon sporcular Eda Erçin ve Barış Sevimli, antrenörleri Mehmet Yüksekyayla ile bu ülkeye gidecekler. Adana’dan 6 sporcu gidiyor, bunlardan 2’si Yüreğir’den. Büyük masrafını belediyemiz karşılayacak,. İnşallah madalya ile döneceklerine inanıyorum. Çocuklarımızın hayatlarını kaybetmemesi için önümüzdeki yıl yüzme havuzlarını daha da çoğaltacağız.  Su oyunları parklarının sayısını artıracağız. Çünkü; denize, yazlığa, yaylaya gidemeyen yoksul bir halk var. O çocukların hoşça vakit geçirip, eğlenmelerini istiyoruz”

Ali Demirçalı

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.