TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da "Gaziler Günü" töreni düzenlendi

Adana'da Atatürk parkında 19 Eylül Gaziler Günü, töreni düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 14:05
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2023 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana'da "Gaziler Günü" töreni düzenlendi

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER)- Mustafa Kemal Atatürk'e "Gazilik" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verilişinin 102'inci yıl dönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Adana'da tören düzenlendi.

IMG_0211

Tören, Atatürk Anıtı'na Vali Yavuz Selim Köşger, Adana Kolordu Komutanı Mehmet Özeren, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şubesi Başkanı Coşkun Adaber'in çelenk sunmasıyla başladı.

F6X7DHyXYAAZXfI

IMG_0208IMG_0206

Çelenk sunmanın ardından saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemine istinaden gerçekleştirilen konuşmayı Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şube Başkanı Coşkun Adaber yaptı. Adaber, "19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olması ve devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı anıldığı gündür" dedi.

IMG_0234

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından, 19 Eylül 1921'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e Gazilik ve Mareşallik unvanının verildiği günün yıl dönümü olan Gaziler Günü’nü kutlamanın gururunu yaşadıklarını aktaran Adana Valisi Yavuz Selim Köşger Gaziler Günü için yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“İstiklal mücadelemizin önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşallik rütbesi ve Gazilik unvanının verildiği 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutluyor, ‘Ölürsek şehit, kalırsak gazi oluruz’ anlayışıyla bu toprakları bize vatan kılan tüm kahramanlarımızı minnet ve şükranla yâd ediyorum.”

IMG_0225

IMG_0258IMG_0249

Törene Vali Yavuz Selim Köşger’in yanı sıra Adana Kolordu Komutanı Mehmet Özeren, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şubesi Başkanı Coşkun Adaber, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

IMG_0244IMG_0238IMG_0236

19 Eylül Gaziler Günü nedir, neden kutlanıyor?

19 Eylül Gaziler Günü, Türkiye'de 1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi'nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM tarafından "Mareşal" rütbesi ve "Gazi" unvanının verilmesinin yıldönümü olarak kutlanmaktadır.

Sakarya Meydan Muharebesi, 23 Ağustos 1921 ile 13 Eylül 1921 tarihleri arasında, Yunan ordusuna karşı kazanılan bir savaştır. Bu savaş, Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

Savaşın sonunda, Yunan ordusu geri çekilmek zorunda kalmış ve Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğindeki Türk ordusu, Ankara'nın güvenliğini sağlamıştır. Bu başarının ardından, TBMM tarafından Mustafa Kemal Atatürk'e "Mareşal" rütbesi ve "Gazi" unvanı verilmiştir.

19 Eylül Gaziler Günü, Türkiye'de her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu etkinlikler arasında, gazilerin kahramanlıkları anısına düzenlenen törenler, gazilere yönelik gösterilen saygı ve minnetin ifade edildiği etkinlikler yer almaktadır.

19 Eylül Gaziler Günü'nün önemi

19 Eylül Gaziler Günü, Türk milletinin bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadele eden gazilerin kahramanlıklarını anma ve onlara minnettarlığı ifade etme günüdür. Bu gün, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin de sembolü olarak kutlanmaktadır.

IMG_0218

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.