TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana'da "Ahilik Haftası" kutlandı

Adana'da 36'ncı Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, ilin ahisi, kalfası ve çırağına ödülleri verildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2023 20:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2023 13:03
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Adana'da "Ahilik Haftası" kutlandı

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER)-  Adana'da 36'ncı Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, ilin ahisi, kalfası ve çırağına ödülleri verildi.

Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanlığınca (ESOB), 36'ncı Ahilik Haftası kapsamında, Büyüksaat Ziya Paşa Parkı'nda "Ahilik Haftası" programı düzenlendi.

Burada düzenlenen törende ESOB Başkanı Niyazi Göger, ahilik hakkında bilgi verdi.

Cumhuriyetin 100. Yılında büyük bir coşku ile kutlanan Ahilik Haftasının, dünyada eşi benzeri olmayan Türk milletine özgü önemli bir kültür hazinesi olduğunu söyleyen Göger, Ahilik Teşkilatının ekonomik, sosyal ve kültürel kazanımların yanı sıra milli birlik ve beraberliğinin de teminatlarından biri olduğunu belirtti.

Ahiliğin sadece ticari faaliyetlerde değil, hayatın tümüne dair kurallar getiren bir kültür olduğunu kaydeden Göger, “İnsanın kendini ilim ve irfanla donatması da bu kültürün bir parçasıdır. Bireylerin ve toplumun refah ve huzurunu esas alan Ahilik de insan dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptir. Bugün çağdaş yaşamı düzenleyen kuralların temeline baktığımızda Ahilin izleri rahatlıkla görebiliriz. Ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standartları olarak ifade ettiğimiz birçok terimin temeli Ahilik teşkilatı çatısı altında oluşmuştur. Yüzyıllar öncesinde Anadolu topraklarında hayat bulan bu değerler günümüzde de halen önemini korumaktadır.” şeklinde konuştu.

IMG_0265

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise devletin orta direğinin esnaflar olduğunu vurguladı. Esnafların içinden büyük iş adamları çıktığını işaret eden Köşger, orta direk ne kadar sağlam, donanımlı, gayretli, çalışkansa ülkede o kadar yükselecektir ifadelerini kullandı.

Standart ve üretim kalitesini belirleyen ahiliğin aynı zamanda çarşı esnafının ahlakını, edebini, yüce değerlerle donatılmasını da önemseyen bir yol olduğunu aktaran Adana Valisi Köşger sözlerine şöyle devam etti; “Biz kadim bir medeniyetin kadim bir kültürün evlatlarıyız. İki bin yıllık belki daha fazla devlet geleneğimiz var. Devlet geleneğimizde bir şehir, bir kent kuruluyorken önce bir mabet inşa edilir. Hemen onun yanına bir medrese, ilim irfan yuvası inşa edilir. Arkasından da hemen oraya bir çarşı merkezi yani hanıyla, hamamıyla esnafların çalışabileceği bir ticarethane, ekmeğini aşını temin edebilecek bir İşhanı inşa edilir. Adana’mız da bu kültürü görebiliyorum. Ben esnaf kardeşlerime bol bereketli kazançlar diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun.  Nice 36. Yıllara. “

YILIN AHİSİ KAFTANI KUŞANDI

Törende 60 yıl boyunca ayakkabıcı ustası olup hatırı sayılır sayıda usta yetiştiren Adana Ayakkabıcılar Deri ve Kösele İşleyicileri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini sürdüren ve yılın ahisi seçilen Ali Süme’ye kaftanını Vali Köşger ve Sunay Karamık giydirdi.  İlin kalfası berber Ümit Yıldırım'a plaketi Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, ödülü ise Vali Yardımcısı Huriye Küpeli Kan verdi. İlin çırağı elektrikçi Ömer Teker'in plaketini ise ESKKK 1. Bölge Başkanı Muhammet Yalçın, ödülü ise Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz tarafından verildi.

IMG_0312

IMG_0314

IMG_0331

VALİ KÖŞGER AHİLİK PİLAVI İKRAM ETTİ

Tören sonrası Adana yöresine özgü halk oyunları ve müzikli eğlence gösterisi gerçekleştirilirken Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve Adana AK Parti Milletvekili Sunay Karamık katılımcılara ahilik pilavı ikram etti.

IMG_0351

IMG_0357

IMG_0373

KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER

Büyüksaat Ziyapaşa parkına kurulmuş unutulmaya yüz tutmuş el sanatları ve Ahi Sokağı gezildi.

IMG_0414

IMG_0412

IMG_0413

IMG_0396

IMG_0440

Düzenlenen etkinliğe Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Ak Parti Milletvekili Sunay Karamış, Adana İl Müftüsü Mehmet Taşcı, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri esnaf-zanaatkarlar ve vatandaşlar katıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.