TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana Saimbeyli'de bir ilk: "Sumakçı Dede"nin aşılı sumağı dünyada ilgi gördü

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde 20 yıl önce "Sumakçı Dede" olarak bilinen Hazım Ak, meyve vermeyen erkek sumak bitkilerini aşıladı. Ak’ın bu yöntemi, Türkiye’de ve dünyada bir ilk olarak belgelendi ve ekonomiye büyük katkı sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 12:08
Kaynak: İHA

Adana'nın Saimbeyli ilçesinde, "Sumakçı Dede" lakaplı Hazım Ak, 20 yıl önce gerçekleştirdiği sumak aşısı ile büyük bir başarıya imza attı. Meyve vermeyen erkek sumak bitkilerini aşılama yöntemiyle verimli hale getiren Ak, Türkiye'de ve dünyada bu alandaki ilk kişi oldu. Ak'ın çalışmaları, akademik olarak da tescillenerek hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada ilgi gördü.

ERKEK SUMAĞA İLK AŞIYI YAPTI

Hazım Ak, dağlarda kendiliğinden yetişen sumak bitkilerini aşılayarak verim almayı başardı. Özellikle Adana mutfağının vazgeçilmezlerinden olan sumak, Ak’ın uyguladığı yöntemle daha verimli hale geldi. Ak’ın oğlu Naci Ak, babasının 20 yıl önce başlattığı bu süreci sürdürdüklerini belirterek, "Babamın sumakları bugün ekonomiye kazandırılıyor ve Türkiye’nin her yerinden talep görüyor," dedi.

Adana Saimbeyli'de bir ilk Sumakçı Dedenin aşılı sumağı dünyada ilgi gördü 2

DALGA GEÇİLEN FİKİR, BÖLGENİN EKONOMİSİNİ DEĞİŞTİRDİ

Naci Ak, babasıyla yıllar boyunca dalga geçildiğini, ancak sumak aşısının başarısının anlaşılmasından sonra herkesin bu yöntemi uygulamaya başladığını söyledi. Şu anda 50 dönüm alanda sumak üretimi yaptıklarını belirten Ak, "Babam sumak aşısıyla ilçemizin geleceğini değiştirdi. Artık sumak kilosu 500 TL’den alıcı buluyor," diye konuştu.

AKADEMİK DESTEK VE ULUSLARARASI İLGİ

Hazım Ak’ın çalışmaları sadece Türkiye'de değil, dünya çapında da yankı buldu. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi'nden akademisyenler Ak’ın sumak aşısını araştırarak akademik çalışmalara dahil etti. Ayrıca İtalya'dan bile bu sumakla ilgili araştırma talepleri geldi. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sütyemez, "Sumak aşısının Türkiye’de ilk kez yapıldığını tespit ettik ve çalışmalarımıza ekledik," dedi.

Adana Saimbeyli'de bir ilk Sumakçı Dedenin aşılı sumağı dünyada ilgi gördü 3

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK İLGİ

Hazım Ak’ın sumakları, sosyal medya üzerinden yapılan bir paylaşım sayesinde daha geniş kitlelere ulaştı. Eğitimci Ahmet Kaytancı, sumakları gördükten sonra paylaştığı gönderinin birçok akademisyenin dikkatini çektiğini ve dünyada bir ilk olduğunu vurguladı. Kaytancı, "Doğal aşı yöntemiyle sumak, milli bir ürün olarak üretime kazandırıldı," dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.