TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kentinde kazı çalışmalarında ilk kazma vuruldu

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmaları yeniden başladı. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Anavarza'nın dünya kalıcı miras listesine girmesi için çalışmalar yapılacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2024 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2024 13:42
Kaynak: Meryem Ünal

Adana’nın Kozan ilçesindeki Anavarza Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına yeniden başlandı. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Anavarza'nın dünya tarihine,  kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor. Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, antik kentte yapılan kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı ve Anavarza Antik Kenti'nin dünya kalıcı miras listesine girmesi için çalışmalar yapılacağını belirtti. Ayrıca, antik kentteki Ortaçağ Kalesi'nin tanıtımı için de çalışmaların sürdüğünü ifade etti.Anavarza Antik Kenti kazı çalışmalarına Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Kozan Belediye Başkanı Mustafa Atlı ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Erhan, "Çok önemli bir keşife işaret ettiğini düşüyoruz"

Doç. Dr. Fatih Erhan, “İlk bilimsel çalışmalar 2012 yılında başladı. Şu an 2014 yılında kazı başkanlığı  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bize verildi.  Bizde alanda çalışmaya 3 ay önce başladık.  Ama arkeolojik kazı çalışmalarımıza 2 hafta önce resmi olarak başladık. Alanda çok fazla arasal yapı var. Biz burada kompleks yapının olduğunu düşüyoruz. Abbasi dönemi ait özellikle. Yüzeydeki buluntular bunu gösteriyor. Bu alanda çalışmalara başladık. İlk sondajımız arkanızda. Çok önemli verilere ulaştık. Yanık tabakamız var, dünyanın tabakası var. Bir çok katliam izleride gördük. Çocuk ve yetişkin kemikleri  bulduk. Çok önemli bir keşife işaret ettiğini düşüyoruz ” dedi.

Çok önemli bir keşife işaret ettiğini düşüyoruz

Karalar, “Bizde Anavarza kazılarına katkı koymuş olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz”

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar Anavarza Antik kentin Adana için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:“Dünyanın en önemli miraslarından biri olan Anavarza’nın tanıtılmasında başlayan böyle bir girişim Adana için son derece önemli. Giderek Adana’nın önemi, güzelliği, zenginliği, bu vesile tüm dünyaya tanıtılmış. Bizde Anavarza kazılarına katkı koymuş olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz.” 

Çok önemli bir keşife işaret ettiğini düşüyoruz

Köşger, “Çalışmalar insanlık tarihine ışık tutacak”

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “Bugün burada adana için Türkiye için önemli yeni bir aşamaya geçiş döneminin merasimimi yapmaktayız. Anavarza Antik kentinde bulgularla ilgili çalışma başlatılmış bulunmakta. Anavarza kenti bize şunu gösteriyor kadim topraklar medeniyetlerin kurulduğu topraklar tarihin her evresinde burada kurulmuş medeniyetler yaşamış bugün anadolu coğrafyasında MÖ 12 bin yıllara tarihlenen göbekli tepelerden, Çatalhöyüklerden itibaren insanların yaşam merkezi olmuş. Medeniyet merkezi olmuş toprak burası. Anavarza kentide diğer medeniyet kentleri gibide insanların yaşadığı tarihi kentlerinden bir tanesidir. Çalışmalar insanlık tarihine ışık tutacak" diye ifade etti.

Çok önemli bir keşife işaret ettiğini düşüyoruz

Kaynak: Meryem Ünal

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.