TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

 İnsan yaşadığı sıkıntılı durumlara sabrettiğinde günahları bağışlanır mı?  

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2024 17:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2024 17:51

      İnsanın başına gelen sıkıntı ve hastalıklar onun günahlarına kefaret olur. Yani başa gelen ölümlere, sıkıntılara, acılara, elemlere, hastalıklara sabredip Allahtan gelenin baş üstünde yeri var deyip metaneti ve vakarı korumak kişinin günahlarına kefferattir.  Yani kişinin günahlarını affettirme vesilesidir.  

      Nitekim sevgili peygamberimiz bir hadisi şerifinde bu hususta mealen şöyle buyurmaktadır: “Mü'mine musibet nevinden her ne ulaşır ise günahlarına bir kefaret olur. Musibet, beklenmedik bir hâdise olmuş, ayağına batan bir diken olmuş fark etmez." (Müslim, “Birr”, 49.)  

      Ancak kefferatın olabilmesi için başa gelen bu musibet ve hastalıklara sabretmek gerekir.    

Resmi boşama dini olarak da geçerli midir?

     Erkeğin veya her iki tarafın beraberce açtığı dava sonucu, mahkemece boşanmış olan eşler, dinen de boşanmış olurlar. Daha önce eşler boşanmamış ise mahkemenin bu boşaması bir boşama olarak kabul edilmektedir.

     Taraflar mahkemede resmi olarak boşanmaları ile birlikte üç olan haklarından birini kullanmış olmaktadırlar.  Taraflar istemeleri halinde tekrar evlenmelerinde dinen bir sakınca yoktur. Ancak üç olan talak haklarından biri eksilmiş olarak yani iki talak hakları kalarak evlenebilirler.

Aklı izale eden her madde haram mı?

       Allah Teala Kur'an-ı Kerim'de mealen şöyle buyurmaktadır:  "Ey iman edenler! Hamr, kumar, dikili taşlar,  fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz." (Maide, 5/90)

       Ayette geçen "hamr" kelimesi başta alkollü içkiler olmak üzere kişinin aklını örten yani akli ve ruhi dengesini bozan her türlü katı ve sıvı yiyecek ve içecekleri kapsamaktadır. Hz. Peygamberimiz de kişiye sarhoşluk veren her şeyin haram olduğunu bildirmiştir.

      Buna göre esrar, afyon, eroin… tarzı uyuşturucular insan aklına ve bedenine içki gibi zarar verdiğinden ve uyuşturucu özelliği olduğundan bunları kullanmak içki içmek gibi haramdır.

Göz değmemesi için hangi duayı okumak gerekir? 

    Göz değmesi diye bir şey vardır. Nitekim sevgili Peygamberimiz bir hadis-i şerifte: "Kendisinin veya Müslüman kardeşinin bir şeyi, bir kimsenin hoşuna gidince ona bereketle dua etsin. Çünkü göz değmesi haktır.”  (Buhârî, “Tıb”, 3.)

     Buna göre göz değmesi vardır. Bu göz değmesinden nazardan korunmak için Allah'a sığınılmalıdır, ondan yardım dileyip ona ibadet edilmelidir.

     Bunun yanında Ayet-el Kürsi, Nas, Felak, İhlâs surelerini okumak da bu göz değmesine karşı iyi bir kalkan olur.

Günün Ayeti

O, yedi göğü, birbiri üzerine yarattı. Rahmân'ın yaratmasında bir aykırılık, uygunsuzluk görmezsin. Gözünü döndür de bak, bir bozukluk görüyor musun?

Mülk, 67/3.

Günün Hadisi

"Hz. Peygamber, yatağına girdiği zaman, ellerine üfleyip Muavvizeteyn'i ( Felak ve Nas sureleri) ve ihlas suresini okur, ellerini, yüzüne ve vücuduna sürer, bunu da üç kere tekrar ederdi."

 (Buhari, “Fedail-ul Kur’an”, 14.)

Günün Sözü

Kalbin, dilin ve bedenin temiz olması, helal lokma yemeğe bağlıdır.

Seyyid Emir Külâl

Günün Duası

Allah’ım bizi Müslüman olarak yarattın, Müslüman olarak yaşat, Müslüman olarak da vefat etmeyi nasip eyle.

Bunları biliyor muyuz?

Dâru’t-Teklif Nedir?
Kulların Allah’ın emirlerini yerine getirmekle mükellef, sorumlu tutulduğu yer demektir ki bu da dünyadır.

Günün Nüktesi

Mal artıyor ancak ömür azalıyor…

"Her gün, ömürleri azalmasına rağmen malları arttığından dolayı sevinen ahmaklar gibi olma. Mal artıyor; ancak ömür azalıyor. Bunun neresinde hayır var? İlmin ve amelin artması dışında bir şeye sevinme."

(İmam Gazâlî, Bidâyetu'l-Hidâye, s. 120)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.