TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gürer: Karayolları Genel Müdürlüğü, Sayıştay'ın uyarılarına kulak tıkıyor

CHP'li Gürer, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait 2022 yılı Sayıştay Raporu'nda yer alan tespitler olmasına rağmen, müdürlüğün bu konudaki uyarıları dikkate almadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2023 10:26
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2023 10:26
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gürer: Karayolları Genel Müdürlüğü, Sayıştay'ın uyarılarına kulak tıkıyor

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait 2022 yılı Sayıştay Raporu'nda yer alan tespitlerin önceki yıllarda da Sayıştay tarafından bulgu konusu yapılmasına rağmen müdürlüğün bu konudaki uyarıları dikkate almadığını belirtti.

Gürer, Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri tarafından tünel imalatlarında kullanılan IBO bulonlarına ait hurdaların idarece teslim alınmamasını Bakana yazılı soru önergesi vererek konuyu meclise taşıdı.

Sorunun geçmişten gelen bir geçmişi var

Karayolları Sayıştay Raporu'na göre, tünel imalatlarına ilişkin geçici desteklemelerde kullanılan hurda malzemelerin Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri tarafından teslim alınmadığı ve mevzuata uygun bir şekilde değerlendirilmediği tespit edildiğini aktaran Gürer, yaptığı açıklamada, "Özellikle zayıf zeminlerde tünel kazıları sırasında kullanılan IBO bulonlarının işlevlerini tamamladıktan sonra hurdaya dönüştüğü ancak bu malzemelerin bedelinin yüklenicilere ödendiği belirtilmektedir. Bu durum, projelerde yer alan hurda malzemelerin uygun bir şekilde yönetilmediği ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılmadığı anlamına gelmektedir." şeklinde konuştu.

Sayıştay'ın uyarıları dikkate alınmadı

Sayıştay Denetim Raporu'nda, kamu idaresinin bu konuyu kabul ettiği ve düzeltici işlemler yapılacağı ifade edilmiş olmasına rağmen, 2022 yılında bu uygulamanın devam ettiğine dikkat çeken Gürer, "Sonuç olarak, tüm projelerde yüklenicilere ödenen ancak işin devamı sırasında işlevini tamamlayarak hurda haline gelen malzemelerin Genel Müdürlük ve Bölge Müdürlükleri tarafından teslim alınması ve mevzuata uygun bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

2015 yılında da benzer bir sorun yaşanmıştı

Gürer, 2015 yılında da tünel inşaatlarında kullanılan IBO bulonlarının bedelinin yüklenicilere fazladan ödendiğine dikkat çekerek, "Tünel inşaatlarında kullanılan vidalı bir boru olan "IBO bulon" malzemesinin, Sivas-Yerköy III. Kısım demiryolu projesinde İBO bulon birim fiyatı 5.46 TL iken, Bursa-Yenişehir projesinde bu fiyat yüzde bin 487 oranında artışla 86.69 TL olarak belirlendiği ve bu büyük fark nedeniyle maliyet artışının da dikkat çekici bir boyuta ulaştığı ve toplamda 80.1 milyon TL'yi bulduğu 2015 yılı Sayıştay Raporu'nda belirtilmişti. Ayrıca Sayıştay Başkanlığı bu konuda soruşturma başlatılması gerektiğini belirtmişti." dedi.

GÜRER'İN ÖNERGESİNDE YER ALAN SORULAR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na yönelttiği sorular ise şöyle:

Bu bulonların yükleniciye bırakılması, kamu mallarının korunması açısından sorun yaratmaz mı? Yükleniciye bırakılıyorsa bulonların boyutları ve toplam miktarı ne kadardır?  Kamu İdaresi tarafından uygulamalar için düzeltici işlemler yapılacağı ifade edilmiş olmasına rağmen, uygulamanın 2022 yılında da devam etmesinin nedenleri nelerdir? Tüm işlerde bedeli yükleniciye ödenen ancak işin devamı sırasında işlevini tamamlayarak sökülen veya hurda niteliği kazanan malzemeler alınmakta mıdır?
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.