TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Siber güvenlik, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji sektöründeki siber güvenliğin önemine dikkat çekerek, bu alandaki mücadelelerini çok katmanlı ve 7/24 esaslı sürdüreceklerini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 13:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 13:31
Kaynak: Haber Merkezi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: Siber güvenlik, milli güvenliğimizin ayrılmaz bir parçası

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 'Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu' programına katıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ev sahipliğinde düzenlenen programda, siber savunmanın finans, sağlık, savunma ve enerji alanlarındaki önemi vurgulandı.

DİJİTALLEŞMENİN ÖNEMİ VURGULANDI

Bakan Bayraktar, son yıllarda dijitalleşmenin hemen her sektörde öne çıktığını belirterek, akıllı uygulamaların giderek arttığını ve evlerin, günlük kullanılan cihazların ve şebekelerin akıllı hale geldiğini aktardı. Yapay zekanın hayatın her noktasında konforlu çözümler ürettiğini ifade eden Bayraktar, bunun dünyada üretilen veri miktarında ciddi bir artışa yol açtığını vurguladı.

Türkiye’nin ekonomik büyümesi ve güçlü sanayisiyle dikkat çeken Bayraktar, hızla büyüyen yapay zeka ve büyük veri kaynaklı elektrik talebinin artacağını belirterek, enerjide arz güvenliğinin tüm ülkelerin temel gündem maddesi olduğunu söyledi.

Bakan, elektrik, doğal gaz ve petrol iletim şebekelerine yönelik saldırı risklerine değinerek, tesis güvenlik standartları ve dijital sistemlerle hatların güvenliğini sağladıklarını belirtti.

SİBER SALDIRILAR VE KÜRESEL MALİYET DİKKAT ÇEKİLDİ

Siber saldırıların günümüzdeki en büyük risklerden biri olduğuna dikkat çeken Bayraktar, siber suçların küresel maliyetinin 2024 yılı sonu itibarıyla yıllık yaklaşık 10 trilyon dolara ulaşacağı tahmininde bulundu.

Türkiye’nin jeopolitik konumu ve son 22 yıldaki ekonomik büyümesi ile bölgesinde lider bir ülke olduğunu dile getiren Bayraktar, yerli ve milli çözümlerle kritik altyapılarda siber risklere karşı etkin adımlar attıklarını vurguladı.

Bakan Bayraktar, enerji sektöründe siber saldırılara yönelik özelleşmiş SCADA sistemlerinin kullanıldığını belirtti. BOTAŞ ve Aselsan ortaklığında geliştirilen SCADA sisteminin, Batman Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı üzerinde kullanılmaya başlandığını aktardı. Siber Güvenlik Operasyon Merkezi tarafından 7/24 izlenen tüm siber güvenlik şebekelerinin, olası bir felaket durumunda veri merkezinin sürekliliğini sağlamak amacıyla Ankara dışında bir Felaket Kurtarma Merkezi bulunduğunu ifade etti.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, siber güvenlikte başarılı olmanın yolunun yerlilik ilkesine öncelik vermekten geçtiğini belirterek, daha güvenli yazılım teknolojileri geliştirilmesi için kamu ve özel sektör işbirliğinin önemine vurgu yaptı.

Program, basına kapalı olarak devam etti ve Bakan Bayraktar, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ile birçok sektör temsilcisi katıldı.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.