TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektronik sigaraya müsaade etmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sigaranın bütün zararlarına rağmen tütün endüstrisi büyümeye, her yıl 700 milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor. Elektronik sigaraya müsaade etmeyeceğiz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2024 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2024 10:00
Kaynak: Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elektronik sigaraya müsaade etmeyeceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftası Programı" kapsamında, yurttan ve dünyanın farklı ülkelerinden İstanbul'a gelen gençler ve sporcularla Vahdettin Köşkü'nde buluştu.

Erdoğan, programda konukların tütün ve tütün ürünleriyle ilgili değerlendirmelerini dinledi. Sporcular ve gençlerle buluşmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin farkındalığın artmasını dilediğini söyledi.

Erdoğan, verdiği mücadeleden dolayı AKP İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut'a teşekkür ederek, "Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin, çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz. Tütün endüstrisi, yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir." dedi.

"Her Yıl 85 Bin İnsanımızı Tütün Canavarına Kurban Veriyoruz"

Erdoğan, mevcut rakamların sorunun ürkütücü boyutunu gözler önüne serdiğini belirterek şunları kaydetti:

Dünyada her gün 20 bin kişi sigaradan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde ise her yıl 85 bin insanımızı tütün canavarına kurban veriyoruz; tütün sadece insanı zehirlemiyor, aynı zamanda dünyamızı da kirletiyor.

Dünya genelindeki çocuk nüfusunun yaklaşık yarısı, tütün dumanının kirlettiği havayı solumak zorunda kalıyor. Sigara dumanı 4 binden fazla toksik ve kanserojen madde içeriyor. Tütün ürünlerinin içindeki toksin ve diğer kanserojen maddeler havaya yayılarak, içen kişinin yakınındakiler için kirli bir ortam oluşturmakta.
Tütün kullanmadığı halde, tütüne maruz kalanların, yani pasif içicilerin durumu daha kötü, daha vahimdir. Sigaranın bütün bu zararlarına rağmen tütün endüstrisi büyümeye, her yıl 700 milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor.

erdoğan

"Bu Sinsi Tehlikeye Karşı Mücadelemizi Sürdüreceğiz"

Erdoğan, sigaraya karşı gençlik yıllarından beri mücadele verdiğini ve tütün kullananları bu meretin zararlarına karşı uyardığını dile getirdi. Sigara paketlerine el koyduğunu ve onları bırakacaklarına dair söz aldığını belirten Erdoğan, sigara paketlerine Cumhurbaşkanlığında özel bir yer ayırdıklarını anlattı.

Çeşitli etkinliklerle gençleri sigara bağımlılığına karşı bilinçlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Erdoğan, kapalı mekanlarda sigara içme yasağından para cezalarının arttırılmasına kadar birçok önemli adım attıklarını ifade etti. Sağlık uyarılarının sigara paketlerinde daha görünür ve etkili şekilde yer almasını sağladıklarını belirten Erdoğan, "Tütün ürünlerine karşı en etkili, en kararlı mücadeleyi yürüten hükümetler bizim hükümetlerimizdir. Bu sinsi tehlikeye karşı bütün vatandaşlarımızın teyakkuz halinde olması gerektiğine inanıyorum." dedi.

Sigara Endüstrisinin Yıkıcı Zararları

AKP İstanbul Milletvekili Müşerref Pervin Tuba Durgut da, "Sigara endüstrisi insanlığın yaşam kaynaklarını kirleterek ve tüketerek yeryüzüne yıkıcı zararlar veriyor." dedi. Yeni bir kampanya başlattıklarını belirten Durgut, sigaranın her yıl 8 milyon insanı öldürdüğünü, 600 milyon ağaç ve 200 bin hektar araziye zarar verdiğini, 84 milyon ton karbondioksit kirliliği ve 22 milyar ton su israfına neden olduğunu söyledi.

Serbest dalış dünya rekortmeni Şahika Ercümen ise denizlerde en çok sigara izmaritiyle karşılaştığını ve bu atıkların küresel iklim krizi ile mücadelede denizleri boğduğunu vurguladı. Erdoğan, Ercümen'i ve diğer sporcuları tebrik ederek, tütün ürünleriyle mücadelede verdikleri katkılar için teşekkür etti.

Erdoğan, "Elektronik sigarayla da ülkemize değişik kanallarla girmenin mücadelesini çok veriyorlar. Kaçak yollardan da maalesef sızmalar oluyor ama gümrükler bu konuda iyi bir mücadele veriyor. Biz şu ana kadar buna müsaade etmedik." dedi.

erdoğan

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.