TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yemek yedikten sonra neden uykumuz gelir?

Yemekten sonra neden uykumuzun geldiğiyle ilgili Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2024 13:44
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2024 13:44
Kaynak: CANSU ERSOY
https://www.ilkhaber-gazetesi.com
Yemek yedikten sonra neden uykumuz gelir?

Yemekten sonra çoğu kişinin üzerine bir ağırlık çöker ve uykusu gelir. Bunun nedenini pek bilmesek de Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, konu hakkında bilgilendirici açıklamalarda bulundu.  

Uzman Diyetisyen Didem Yıldız Küçük, yemekten sonra uyku gelmesinin genellikle vücudunuzun sindirim sistemiyle ilgili bir tepki olabileceğini söyledi. Yemek yedikten sonra vücudun besinleri sindirebilmesi için daha fazla enerji harcamaya başladığını dile getiren Küçük, “Bu durum, vücudunuzda bizim uyanık kalmak için kullanılan enerjinin azalması anlamı taşıyor. Ayrıca, yemeklerde bulunan bazı ürünler, besinler ve özellikle karbonhidratlar, beyindeki serotonin hormonunun salınımını artırabiliyor. Bu durum da uyku hissi oluşturabiliyor.

Yemekten sonra uyku halinin, birçok insanın deneyimlediği yaygın bir durum olduğundan bahseden Küçük, bu durumun birden çok faktörle ilişkilendirilebileceğine değindi.  Bu faktörlerden bahseden Küçük, “Bu faktörlerin başında sindirim süreci geliyor. Yemek yedikten sonra vücut doğal olarak sindirim sürecine giriyor. Sindirim süreci, vücudun çoğu enerjisini sindirim organlarına yönlendiriyor. Bu durum da vücutta bir rahatlama ve uyku hali hissetme oluşturuyor.

Bazı yiyeceklerin de bu duruma etki edebileceğini kaydeden Küçük, bu yiyecekleri de şu şekilde açıkladı:

Yediğimiz bazı yiyecekler veya içtiğimiz içecekler, içerdikleri maddeler nedeniyle uykumuz varmış gibi hissetmenize neden olabilir. Özellikle karbonhidratı yüksek ve ağır yemekler, kan şekerini etkileyebiliyor ve enerji seviyelerini düşürebiliyor. Tüm bunların dışında hindi eti gibi tryptophan içeren yiyecekler de serotonin üretimini artırarak uykuya geçişi kolaylaştırabiliyor.

Kan şekeri düzeyinin de bu faktörlerden biri olduğuna değinen Uzman Küçük, yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesinin ve ardından düşmesinin, insülinin etkisiyle gerçekleştiğini, bu durumun da kan şekerinde ani düşüş yaratacağını ve vücutta yorgunluk hissine neden olacağını söyledi.

Psikolojik etkileri de dile getiren Küçük, “Yemek yemek insanlarda rahatlama ve huzur hissi uyandırır. Bu durum, genellikle öğle yemeğinden ya da akşam yemeğinden sonra yaşanır. Bu faktörler dışında yemek yedikten sonra vagus siniri aktivasyonu da artabilir” diyerek önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.