TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, “Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın”

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, gazetemize aşırı sıcakların yaratacağı sağlık sorunları hakkında konuştu

Haber Giriş Tarihi: 16.07.2023 17:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.07.2023 17:36
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Prof. Dr. Yahya Sağlıker, “Zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın”

Serhat ŞANLI/ÖZEL HABER

ADANA (İLKHABER) – Son günlerde artan aşırı sıcaklar nedeniyle uyarıda bulunan Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Yahya Sağlıker; “Şuan sıcaklıklar 40 derecelerin üzerinde seyrediyor. O bakımdan vücut dengesini zorlayan seviyelere ulaşan yaz günlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Özellikle kronik rahatsızlığı olan hastalar daha çok dikkat etmeli" dedi.

Temmuz ayı ile birlikte yapılan uyarıların ardından sıcak hava dalgası etkisini göstermeye başladı. Kuzey yarımküreyi etkisi altına alan, Avrupa’nın yanı sıra ülkemizin de neredeyse tamamında aşırı sıcaklar adeta pik noktaya ulaştı.

Almanya, İtalya, Fransa, İspanya, Polonya, Sicilya gibi yerlerde 48°C hava sıcaklıklarının görüleceği belirtilirken, uzamanlar bu yıl dünyanın en sıcak yıllarından biri olacağını söylüyor. Çünkü normalde 16,6 olan son yılların ortalama sıcaklığı, bu yıl içerisinde ise 17 dereceyi gördü.

Son yıllarda etkisini iyice hissettiren ve atmosfere salınan sera gazlarının dünya atmosferini ısıtmasıyla meydana gelen iklim değişikli kaynaklı her yıl sıcaklıklar daha da artıyor. Sıcağı ile ünlü Adana'da da hava 40 dereceleri aşarken, nemin de etkisiyle hava adeta boğucu hale geliyor.

Sıcak havalarda sıvı kaybının arttığını belirten uzmanlar, bol miktarda sıvı tüketilmesi gerektiğini vurgularken, güneşin altında kalmaktan da kaçınmak gerektiğini söylüyor. Güneş ışınlarının yoğun olduğu sabah 10.00 ile 16.00 arasında dışarı çıkılmamasını öneren uzamanlar, bu böyle sıcak havalarda ağırlıklı proteinli yiyeceklerden de kaçınılmasını söylüyor.

Gazetemize aşırı sıcakların yaratacağı sağlık sorunları hakkında konuşan Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı ve aynı zamanda Avrupa Birliği Sağlık Uzmanı olan Prof. Dr. Yahya Sağlıker, böbrek ve hipertansiyon hastalarının son günlerde artan aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Yahya Sağlıker; “Vücut dengesini zorlayan seviyelere ulaşan sıcak yaz günlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı. Şuan zaman zaman hava sıcaklığı 40 dereceyi aşıyor, yani riskli bir hava.. Aşırıcı sıcak havalar özellikle hasta, yaşlı ve çocukları daha çok etkiliyor. Hipertansiyon, kalp, şeker, beyin ve cilt hastaları bu konuda daha çok dikkat etmeli.. Özellikle Adana gibi sıcak iklimi olan kentlerde yaşayan yaşlılar, hamileler, çocuklar ile böbrek ve hipertansiyon hastaları dikkatli olmalıdır” diye konuştu.

Sağlıklı kişilerin dahi vücut dengesini zorlayan yaz sıcaklarının, aşırı nemle birleştiğinde hipertansiyon ve böbrek hastalarını çok daha fazla zorladığına dikkat çeken Prof. Sağlıker; ” Çünkü bunun yazın terlemeye ve damar genişlemesine bağlı olarak su ve vücut için yaşamsal öneme sahip sodyum ile potasyum gibi tuzların kaybedilmesidir. Damarlar gevşiyor ve kan basıncı düşüyor. Tansiyonu 100/60'tan az olanlar dikkatli olmalı. Tansiyon 90/50 yani 9/5’e doğru gidiyorsa, hemen doktora gidilmeli.. Unutmayın! Dikkatli olunmaması hâlinde ani beyin, kalp, böbrek, göz, şeker koması rahatsızlıkları yaşanabilir" sözlerine yer verdi.

Aşırı sıcaklar nedeniyle oluşacak sorunlara dikkat çeken Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Kurucu Başkanı ve aynı zamanda Avrupa Birliği Sağlık Uzmanı olan Prof. Dr. Yahya Sağlıker, şu açıklamalara yer verdi;

“Temmuz ayı itibariyle sıcaklıklar yükselmeye başladı ve şimdi tüm dünyayı etkisi altına alan bir sıcaklık söz konusu.. Güneş altında ya da gölgede fark etmiyor, çünkü yüksek sıcaklar herkesi olumsuz etkiler. O nedenle önlem almak gerekiyor.

Zorunlu olarak dışarı çıkılacaksa beyaz şapka takılmalı, beyaz şemsiye kullanılmalı, beyaz ve açık kıyafetler giymeli, kravat vs. sıkı yakadan kaçınılmalıdır. Terleme ve diğer yollarla kaybedilen sıvı da mutlaka alınmalı ve fazlasıyla yerine konulmalıdır

Sonuçta sıcaklardan olumsuz yönde etkilenmemek için vücut terler ve vücuttaki sıvı kaybının artması da kan basıncını düzenlemek için kullanılan idrar söktürücü ilaçların etkisiyle hipertansiyon hastalarında ciddi tansiyon düşüklüğüne yol açabiliyor. Bunun sonucunda bayılma ve böbrek fonksiyon bozukluğu gibi önemli problemler gelişebiliyor. Bunu önlemek adına sağlığınız için su içmeyi ihmal etmeyin.

İnsan vücudu terleme ve idrar dışında aşırı sıcaktan dolayı deri gözeneklerinden buharlaşma ve nefes alıp verirken de sıvı kaybetmektedir. Aşırı sıcak havalarda saatte kilogram başına yarım gram sıvı kaybına uğruyor. O bakımdan diğer günlere oranla her gün 1 litre fazladan su içilmesini öneriyoruz.

Yaz aylarında güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10.00 – 16.00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkılmamalı. Çünkü bu saatlerde güneş altında kalınması sıcağın damarlar üzerindeki büzücü etkisiyle tansiyonu düşürüyor ve terlemeye bağlı olarak sıvı kaybını artırıyor.

Ayrıca teri emen kıyafetler tercih edilmeli, mevsimine uygun ve hava alabilen ayakkabılar seçilmeli, güneş şapkası ile cilde uygun koruyucu faktör içeren kremler kullanılmalıdır. Egzersiz, kalp ve damar sağlığı için yaşamsal öneme sahip olduğu için spor akşam saatlerinde yapılmalı.

Tansiyonunuz kontrol altında ise ve ilacınızı düzenli olarak alıyorsanız, soğuk suyla duş almanızda bir sakınca yoktur. Fakat kontrolsüz tansiyonunuz varsa soğuk duş tansiyon değerlerinizi daha da yükselteceği için önerilmiyor. Bunun yanı sıra ilaç kullanıyor ve yoğun spor yapıyorsanız sıvı kaybınız daha fazla oluyor. Yeterince sıvı almazsanız ve sıcak suyla duş yaparsanız tansiyon değerleriniz fazla düşebilir.

Diğer önemli bir husus da lifli ve posalı besinler tüketilmesi. Tuzlu gıdalar aşırı veya az alınmamalı, özellikle çoklu ilaç kullanan ve birden fazla kronik hastalığı olanlar ile tansiyona bağlı böbrek sorunu yaşayanlar da her ay düzenli olarak doktor kontrolünden geçmelidir.”

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN SICAK HAVA UYARISI

Sağlık Bakanlığı tarafından, "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın." uyarısı yapıldı. Bakanlığın Twitter hesabından hava sıcaklığının 50 dereceye ulaştığını gösteren "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın" mesajı yazılı termometre fotoğrafı paylaşılırken, yapılan açıklamada, "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin." Uyarısı yapıldı.

Bu arada Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının yükselmesine paralel olarak elektrik tüketiminde de zirve değerlerin görülmesine neden oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.