TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mpox salgını yeniden tırmanışta: Yeni varyant dünya sağlık otoritelerini endişelendiriyor

Mpox, 2022'de dünya genelinde büyük bir sağlık krizine neden olduktan sonra, yeni ve daha öldürücü bir türüyle geri döndü. Özellikle Batı Afrika'da etkili olan bu varyant, çocuklarda yüksek ölüm oranlarıyla dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2024 09:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2024 09:43
Kaynak: Haber Merkezi
Mpox salgını yeniden tırmanışta: Yeni varyant dünya sağlık otoritelerini endişelendiriyor

2022'de dünya genelinde büyük bir salgına neden olan Mpox virüsü, yeni ve daha ölümcül bir türle yeniden gündeme geldi. Özellikle Batı Afrika'da hızla yayılan bu virüs, bölgedeki sağlık sistemlerini zorlarken, uluslararası sağlık otoritelerini de alarma geçirdi.

YENİ VARYANT, ÇOCUKLARDA ÖLÜM ORANINI ARTIRIYOR

Daily Star'da yer alan bilgilere göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki mülteci kamplarında görülen yeni Mpox virüsü varyantı, çocuklarda yüzde 10'luk bir ölüm oranına neden oluyor. Virüsün hızlı yayılması ve mevcut testlerle tespit edilemeyen mutasyonları, durumu daha da kritik hale getiriyor.

BÖLGESEL ÇATIŞMALAR, SALGINI KONTROL ALTINA ALMAYI ZORLAŞTIRIYOR

Bölgedeki çatışmalar, binlerce kişinin yerinden edilmesine ve sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlanmasına neden olarak, salgının kontrol altına alınmasını büyük ölçüde zorlaştırıyor. Virüsün Burundi, Güney Afrika ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi komşu ülkelere de sıçraması, durumun ciddiyetini artırıyor.

ULUSLARARASI UYARILAR VE AŞI EKSİKLİĞİ

Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), Batı Afrika'dan gelen ve semptomları olan kişilere derhal tıbbi yardım almaları çağrısında bulundu. Ancak, virüsün daha önce salgın görülmemiş bölgelere yayılması, salgının yeniden patlak vermesi endişesini artırıyor.

Bir aşıya rağmen, özellikle Afrika gibi kaynakları sınırlı olan ülkelerde aşılama oranları oldukça düşük. Mpox virüsünün sincap gibi hayvanlarla doğrudan temas veya enfekte kişilerle yakın temas yoluyla bulaşabileceği belirtiliyor.

DÜNYA GENELİNDEKİ ETKİ

ABD'de son salgında 32 binin üzerinde vaka ve 58 ölüm bildirilirken, Avrupa, Asya ve Okyanusya gibi diğer kıtalarda da önemli sayıda vaka rapor edildi.

Bir aşı şirketinin İcra Başkan Yardımcısı Dr. Zeil Rosenberg, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki durumun kontrol edilemez olduğunu ve virüsün bölge genelinde yayıldığını belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.